Rekordná inflácia: Sú na ňu slovenské domácnosti pripravené?Unsplash
StoryEditor

Rekordná inflácia: Sú na ňu slovenské domácnosti pripravené?

30.03.2022, 00:00
V poslednom čase ohrozuje slovenské domácnosti veľká vlna zdražovania v dôsledku vysokej inflácie. Nielen benzín a nafta išli s cenami nahor, ale aj základné potraviny či náklady na bývanie. Ako sa na rekordnú infláciu pripraviť a čo je to finančná gramotnosť si povieme v našom článku.

Základné informácie o inflácii

Inflácia vo všeobecnosti znamená rast cien tovarov a služieb v plošnom meradle – za danú sumu peňazí si toho kúpime menej ako pred infláciou. Inflácia totiž znižuje hodnotu meny v priebehu času.

V súvislosti s infláciou zaujímajú každého najmä ceny produktov, ktoré stoja viac peňazí. Tie sú pri výpočte priemerného rastu cien dôležitejšie ako ceny produktov, ktoré stoja menej. Hlavným indikátorom miery inflácie je pritom mesačný index spotrebiteľských cien.

Pri meraní inflácie zohľadňujeme všetky tovary a služby, ktoré domácnosti spotrebovávajú, a to nasledovné:

  • predmety bežnej spotreby – potraviny, noviny, benzín…
  • predmety dlhodobej spotreby – oblečenie, domáce spotrebiče…
  • služby – nájomné za bývanie, kaderníctvo…

Podľa NBS stoja za infláciou dôvody, ako oživenie ekonomiky po kríze, nedostatok surovín a komponentov, pandémia, vojna, ceny energií, fiškálna a menová politika, mzdové tlaky…

Vedeli ste, že…

… v januári roku 2021 bola inflácia v rámci EÚ iba 1,2 %? Vo februári roku 2022 však podľa údajov ECB stúpla až na 5,8 %. Na Slovensku dokonca až na 8,4 %.

Finančná gramotnosť

Vzdelávanie na školách ohľadom narábania s finančnými prostriedkami je na Slovensku dlhodobo podceňované. Predmet finančnej gramotnosti nie je zaradený do učebných osnov vzdelávacieho systému, čo je dôvodom, prečo sa čoraz viac ľudí v dospelosti dostáva do finančných problémov.

V kontexte finančnej gramotnosti je alfou a omegou nasledovné:

  • Prehľad v príjmoch a výdavkoch – vytvorením rodinného rozpočtu, napríklad prostredníctvom aplikácie alebo Excel tabuľky. Spíšte si očakávané príjmy a výdavky, ktoré je treba rozdeliť na jednotlivé položky.
  • Úspory – šetriť treba pravidelne a dostatočne (aspoň 10 – 15% z každej mesačnej výplaty). Odporúčaná výška úspor je minimálne 3 až 6 mesiacov základných mesačných výdavkov.
  • Nespadnúť do dlhovej pasce – nebezpečné sú najmä kreditky a dlhy s vyšším úrokom než 10 %. Rovnako nie je dobrým nápadom riešiť splácanie pôžičky ďalšou pôžičkou.
  • Investovanie - najlepšia ochrana úspor je investovanie. Ideálne je najmä investovanie do fondov, ktoré predpokladajú čisté zhodnotenie nad mieru inflácie. Vhodné je aj investovanie do nehnuteľností, dlhopisov, akcií či drahých kovov.

Rekordná inflácia Rekordná inflácia pexels.com Inflácia a úvery

Inflácia je problém, ktorý sa týka aj hypotekárnych úverov a pôžičiek. Doposiaľ sa dokázali hypotekárne sadzby bánk držať na rekordne nízkych úrovniach, avšak kvôli vysokej inflácii to už ďalej s veľkou pravdepodobnosťou nebude možné.

Ako jeden z dôvodov môžeme uviesť zvyšovanie cien stavebných materiálov, čo má vplyv na rapídny nárast cien novostavieb. Podľa niektorých odborníkov pôjde v roku 2022 zvyšovanie cien hore až o 20 %.

Hoci ECB ešte nezvýšila svoje úrokové sadzby, dve banky na Slovensku tak už urobili. Prvou je VÚB banka, ktorá od marca 2022 zvyšuje hypotekárne sadzby o 0,2 percentuálneho bodu pri všetkých dĺžkach fixácie.

Druhou bankou je ČSOB, ktorá zvyšuje pri 10-ročnej fixácii sadzby z 0,99 na 1,15 %. Treba však podotknúť, že zatiaľ ide o jedinú banku na Slovensku, ktorá zároveň zaviedla najdlhšiu možnú fixáciu – až na 20 rokov (pri sadzbe 1,45 %).

TIP

V časoch vysokej inflácie je rozumné zafixovať hypotéku na čo najdlhšie obdobie.

Rýchla pôžička

V súvislosti s rastúcou infláciou sa v mnohých slovenských domácnostiach skloňuje slovo pôžička. Je to najmä vtedy, ak sa vám pokazí nejaký domáci spotrebič alebo auto a inflácia vám stenčila vaše úspory. V tom prípade môže byť vhodným riešením aj rýchla pôžička.

V tomto smere je však najdôležitejšie dôkladné porovnanie ponúk – najlepšie online. Je dôležité nesiahnuť hneď po prvej ponuke, hoci reklama na ňu môže byť lákavá. Väčšinou sa vždy nájde ešte niečo výhodnejšie.

Vo všeobecnosti je rýchla pôžička definovaná ako pôžička ihneď, a to bez zbytočnej byrokracie a nutnosti ručenia. Poskytujú ju banky aj nebankové spoločnosti. Ide o pôžičku na nižšie sumy.

Nevýhodou rýchlych pôžičiek je najmä skutočnosť, že majú kratšiu dobu splatnosti a vyššie úročenie. Z toho dôvodu je aj vyššia mesačná splátka.

Nevýhody rýchlej pôžičky sú určujúce pri zvažovaní dôvodov, kedy si ju zobrať a kedy nie. Rýchla pôžička nie je určite dobrým nápadom na vykrytie inej pôžičky, a to ani v prípade, že vám v dôsledku inflácie nezostávajú finančné prostriedky na vedenie domácnosti.

Okrem zmienenej poruchy domáceho spotrebiča alebo auta je ideálne si ju zobrať na rozvoj vlastného bývania, na investovanie alebo na rozbeh vlastného biznisu. V opačnom prípade sa aj z dôvodov inflácie môžete dostať do dlhovej špirály, z ktorej sa len veľmi ťažko hľadá cesta späť.

Rekordná inflácia Rekordná inflácia Pexels.com

Vhodné riešenie ponúkajú aj banky

Okrem nebankových inštitúcií poskytujú rýchle pôžičky aj banky, a to formou:

  • Kontokorentného úveru – stačí ak vám banka povolí prečerpanie vášho bežného účtu. V prípade záporného debetu sa treba pripraviť na splatenie pôžičky s úrokmi podľa podmienok danej banky.
  • Revolvingového úveru – banka vám poskytne určitú sumu peňazí, ktoré môžete využiť. Ak ich stihnete do určitého času vrátiť, nemusíte platiť žiadne úroky.

Záver

V súčasnosti je len veľmi málo slovenských domácností pripravených na rekordnú infláciu, a to z dôvodu slabšej finančnej gramotnosti. Najlepšou ochranou sú vlastné úspory, investovanie a vyvarovať sa dlhovej špirále.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 01:46