StoryEditor

Inflácia sa odtrhla z reťaze. Nenechajte sa obrať o peniaze

03.05.2022, 00:00
Ak necháte voľne odložené finančné prostriedky tak za pár rokov stratia na hodnote a vy si tak nebudete môcť užiť obľúbenú dovolenku. Financie ktoré máte odložené pre financovanie štúdia vašich detí alebo budúceho rozvoja biznisu na to jednoducho nebudú stačiť. Dôvodom tohto faktu je vysoká inflácia.

V USA sa v marci 2022 vyšplhala na rekordných 8,5 %, čo je najviac od roku 1981. Na Slovensku dosiahla dokonca 10,4 %. Nielenže je Slovensko značne zapojené do globálnej ekonomiky, ktorú silne ovplyvňujú aj americké trhy – navyše vývoj našej ekonomiky do veľkej miery koreluje priamo s vývojom situácie v USA, čo dokazuje napríklad vývoj spotrebiteľskej inflácie v posledných piatich rokoch. Inflácia sa odtrhla z reťaze. Nenechajte sa obrať o peniaze Inflácia sa odtrhla z reťaze. Nenechajte sa obrať o peniaze

Vývoj spotrebiteľskej inflácie na Slovensku a v USA na ročnej báze od 31.3. 2017 do 31.3. 2022, (CPI - Consumer Price Index). Zdroj: Bloomberg Professional Terminal.

Vplyv inflácie na ekonomicky neaktívne prostriedky je úplne zásadný: markantne znižuje ich hodnotu. Čo je možné ilustrovať zjednodušeným príkladom. Ak budete mať voľne odložených 10 000 EUR počas piatich rokov, potom pri ročnej inflácii:

  • 5 % klesne ich hodnota na 7 835 EUR, čo je strata kúpyschopnosti o -21,6 %;
  • 10 % klesne ich hodnota na 6 209 EUR, čo je strata kúpyschopnosti o -37,9 %;
  • 15 % klesne ich hodnota na 4 972 EUR, čo je strata kúpyschopnosti až o -50,3 %.

Zásadnú schopnosť eliminovať vplyv inflácie majú akcie verejne obchodovaných spoločností, a to predovšetkým amerických (z dôvodu výsadného postavenia amerického dolára a amerického trhu vôbec). Dôležité je, aby firmy v čase rastúcej inflácie mali silnú kapitálovú štruktúru, dosahovali nadpriemerné marže, disponovali dobrou vyjednávacou schopnosťou a uplatňovali dlhodobo úspešný globálny business model založený na znalostiach. Tieto spoločnosti dokázali rásť napriek všetkým krízam 21. storočia.

Porovnanie hrubého zhodnotenia Equity US a akciového indexu S&P 500 od 28.4.2021 do 29.4.2022. Všetky výnosy sú prepočítané do meny EUR. Zdroj: Omnium Capital o.c.p., a.s., Bloomberg Professional Terminal.

Práve na popredné firmy USA sa zameriava akciové portfólio Equity US spoločnosti Omnium Capital o.c.p., a.s. Do portfólia sú vyberané iba akcie spoločností, ktoré generujú vysoké Free Cash Flow, dominujú svojim trhom a sú veľmi silné na úrovni ich celkovej kapitálovej sily. Portfólio riadi skúsený manažér Mgr. Martin Vozár, PhD. za pomoci špičkových finančných technológií. Len za posledných 12 mesiacov portfólio dosiahlo hrubý výnos 18,10 % a prekonalo tak svojou ziskovosť kľúčový americký akciový index S&P 500 o 3,49 %.

Ak máte záujem stať sa klientom Omnium Capital, o.c.p., a.s., môžete realizovať proces online zazmluvnenia prostredníctvom nasledovného webového odkazu: registracia.omniumcapital.sk

Prostredníctvom nasledovného webového odkazu sú dostupné bližšie informácie o portfóliu: Equity US

Všetky výnosy zverejnené v tomto materiáli sú prepočítané do meny EUR a sú uvedené pred odrátaním poplatkov, provízií a pred zdanením. Zobrazené údaje sa týkajú minulosti. S investíciou je spojené riziko, hodnota investície môže rovnako rásť, ako aj klesať. Výkonnosť v minulosti nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcich výsledkov. Zdroj finančných dát: Bloomberg Professional Terminal.

www.omniumcapital.sk
      
Omnium Capital, o.c.p., a.s.
Žižkova 9
Bratislava 811 02
 
Email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Tel.: 02/707 707 01

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 08:35