StoryEditor

Bratislava bude hostiteľom významného parkúroveho podujatia

06.05.2022, 12:00
Do metropoly Slovenska sa po niekoľkých rokoch opäť vráti vrcholné jazdecké podujatie Danube Equestrian Festival Bratislava 2022. V rámci neho sa uskutoční aj prestížny Pohár národov Longines EEF Series. Na to všetko sa diváci môžu tešiť vo výnimočnej lokalite od 19. do 22. mája v atraktívnom prostredí na Tyršovom nábreží. Informovali o tom predstavitelia podujatia na štvrtkovej tlačovej konferencii, ktorá sa uskutočnila v Dome športu v Bratislave.

Práve spomínané Tyršovo nábrežie v najbližších dňoch zmení svoju podobu na výnimočný jazdecký areál so svetovými parametrami. S tým sú spojené aj adekvátne prevádzkové náklady „Očakávame 250 koní, čo znamená príchod približne 60 – 70 kamiónov. K tomu treba pripočítať nespočetné množstvo sena, pilín a ďalších vecí, ktoré sú štandardom v stajniach. Taktiež 68 – 72 kamiónov piesku. Špeciálnemu pieskovému povrchu sa budú venovať štyri dni ľudia, ktorí nedávno stavali podobné podujatie v Dallase,“ tvrdí Róbert Pál, riaditeľ podujatia.

Veľkolepý program

Účastníci pretekov, ale aj diváci budú mať počas štyroch dní pred sebou jedinečnú panorámu nábrežia Bratislavy pri rieke Dunaj aj s výhľadom na mnohé ikonické stavby hlavného mesta. Práve výber lokality dodáva pretekom svoju originalitu. „Chceme všetkým ukázať ľudský prístup a krásy Bratislavy tak, aby od nás odchádzali s dobrým pocitom. Verím, že sa ľudia prídu na súťaž pozrieť a vytvoria popri Dunaji krásnu atmosféru,“ pokračuje Pál.

Najdôležitejšou súčasťou veľkého podujatia sú, samozrejme, pretekári a ich kone. „Čakajú nás dva vrcholy tohto podujatia – pohár národov, ktorý je na programe v piatok, kde sa predstaví 11 tímov. V nedeľu bude vrcholným podujatím grand prix, ktorá je súťažou jednotlivcov a započítava sa na kvalifikáciu majstrovstiev sveta, ktoré budú budúci rok,“ tvrdí Vladimír Chovan, predseda Slovenskej jazdeckej federácie.

Najlepší jazdci

Veľký komfort čaká nielen na pretekárov, ale aj návštevníkov. Pripravené budú stajne pre kone s rozlohou deväťtisíc štvorcových metrov, VIP lóže a najmä bohatý sprievodný program pre divákov. „Tribúny sú postavené približne pre tisíc ľudí, plus ešte budú môcť diváci stáť v okolí celého areálu. Pripravili sme rôzne sprievodné podujatia, ako je Expo, rôzne výstavy, jazda na koni a kočoch či kolotoče pre deti. VIP zóna bude určená pre partnerov a ľudí z federácie,“ priblížil Peter Pukalovič, prezident podujatia. Celé podujatie je počas štyroch dní pre všetkých bezplatné.

Popri Dunaji bude postavená veľká LED stena. Celú súťaž bude vysielať Televízia JOJ naživo, takže diváci, ktorí sa z kapacitných dôvodov do areálu nezmestia alebo nie sú z Bratislavy, budú mať taktiež možnosť sledovať preteky.

„Veľmi sa teším, že takéto podujatie sa podarilo vrátiť po niekoľkých rokoch, sama som tieto poháre národov jazdila a vždy to bolo niečo iné a špeciálne, poctivo sme sa pripravovali,“ povedala Monika Gonos Noskovičová, šéfka skokovej komisie jazdeckej federácie a zároveň bývalá jazdkyňa. Slovenský tím bude v zložení piatich jazdcov, štyria budú súťažiť, piaty je náhradník. „Máme tím zložený aj zo skúsených reprezentantov, aj z nováčikov. Bude tam Radovan Šillo, ktorý už niekoľko rokov reprezentuje Slovensko aj na medzinárodných podujatiach, ako aj na majstrovstvách sveta. Patrik Majer, ktorý je tiež veľmi skúsený, žijúci v zahraničí. Reprezentoval nás na majstrovstvách Európy aj majstrovstvách sveta.

Tretí je Tomáš Kuchár, ktorý sa minulý rok stal majstrom Slovenska a v mladších časoch tiež reprezentoval, mal prestávku, kým si vychoval ďalšieho koňa. A potom sú to dve mladšie dievčatá, ktoré tento rok vstupujú prvý raz do pohára národov,“ pokračuje Gonos Noskovičová. Podľa nej rozhodne nejde o bežné preteky. „Jazdectvo je individuálny šport a najmä Pohár národov je tímová súťaž, keď všetci spolu bojujeme za jeden tím, za krajinu, ktorú reprezentujeme, a snažíme sa dosiahnuť čo najlepší výsledok,“ dodala bývalá jazdkyňa.

Organizátori si želajú vysokú návštevnosť, dobrú atmosféru, no sú si vedomí, že nie všetko je v ich rukách. „Najdôležitejšie je modliť sa, aby bolo dobré počasie. Pri outdoorových športoch je to veľmi podstatné. Pri organizácii treba myslieť na všetko, je to ozaj veľmi náročná vec. Dôležité je, aby diváci rozumeli tomu športu a myslím si, že v Bratislave sú ľudia, ktorí tomuto športu fandia a rozumejú,“ ukončil Andrej Glatz, čestný prezident podujatia.

 


 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 03:11