WOOD and Company / Aupark Tower z portfólia WOOD and Company, ako jedna z dominánt Bratislavy, generuje investorom výnosy prostredníctvom Office podfondu.
StoryEditor

Fondy kvalifikovaných investorov lákajú vyšším výnosom

24.06.2021, 00:00
Správcovia fondov kvalifikovaných investorov majú voľnejšie ruky pri rozhodovaní o investíciách. Vďaka tomu ich výnosy prekonávajú fondy určené pre širokú verejnosť.

Čoraz populárnejšou formou investovania sú v našich končinách takzvané fondy kvalifikovaných investorov. Ide o špecifickú investičnú kategóriu, ktorá sa zameriava na klientelu, ktorá má skúsenosti s investovaním, finančné vzdelanie a voľný kapitál. Flexibilnejšie pravidlá umožňujú správcom dosahovať vyššie výnosy, než je bežné pri retailových podielových fondoch orientovaných na širokú verejnosť.

Väčší ziskový potenciál

Manažéri týchto fondov majú viac voľnosti a menej limitov pri rozhodovaní o alokácii zdrojov fondu. Menej prísne pravidlá im umožňujú pracovať s väčšou finančnou pákou, s väčšou koncentráciou aktív a zameriavať sa aj na rizikovejšie aktíva, ktoré sa do tabuliek štandardných fondov nezmestia. Takýto prístup si vyžaduje individuálne znalosti a dôslednejšie posúdenie investičnej príležitosti, odmenou za to je vyšší zisk.

Obľúbené sú najmä realitné fondy

Veľmi obľúbeným typom aktíva, na ktorý sa fondy kvalifikovaných investorov zameriavajú, sú reality. Okrem kúpy a predaja nehnuteľností zastrešujú aj ich prenájom a správu. Neplnia tak len úlohu investora, ale aj property manažéra. Rozdiel vo výkonnosti je zreteľný. „Náš Office podfond dosahuje za obdobie od svojho založenia v roku 2017 do súčasnosti anualizovaný výnos 12 percent,“ hovorí Martin Šmigura, investičný riaditeľ spoločnosti WOOD & Company. WOOD and Company / Do portfólia WOOD and Company sa začiatkom tohto roka zaradila aj BBC1 Plus, ktorá bola v 2012 prvou certifikovanou zelenou administratívnou budovou na Slovensku.

​Retailové realitné fondy dostupné širokej verejnosti mali pritom podľa štatistiky Slovenskej asociácie správcovských spoločností za posledné tri roky ročný výnos len 3,2 percenta, čo je takmer štvornásobný rozdiel. WOOD & Company Office podfond investuje do administratívnych budov v hlavných mestách strednej Európy. Hodnota aktív v tomto fonde aktuálne dosahuje 360 mil. eur. V Bratislave do portfólia patria známe adresy ako napríklad Aupark Tower, BBC5, BBC 1, BBC 1 Plus alebo Lakeside Park.

„Náš Office podfond dosahuje za obdobie od svojho založenia v roku 2017 do súčasnosti anualizovaný výnos 12 percent,“

Martin Šmigura, investičný riaditeľ spoločnosti WOOD & Company

Atraktívne výnosy

Office podfond dosiahol za necelé štyri roky existencie zhodnotenie 53 percent. „Roky 2017 až 2019 boli veľmi silné, nám sa však podarilo udržať kladný výsledok aj v roku 2020, ktorý výrazne poznamenal COVID-19. Office podfond mal vlani výnos 8,4 percenta,“ hodnotí krízový rok podpredseda predstavenstva realitného fondu WOOD & Company Jiří Hrbáček. V horizonte siedmich až desiatich rokov by mal fond podľa neho investorom priniesť osem až desaťpercentné zhodnotenie ročne. „Máme ambíciu ísť aj vyššie, ale musíme byť pripravení na meniace sa trhové podmienky,“ naznačuje. Okrem kancelárskych budov investuje spoločnosť WOOD & Company aj do nákupných centier. Dve pražské – Harfa a Krakov – sú pod správou Retail podfondu. Najnovší prémiový prírastok – bratislavský Aupark – je v samostatnom fonde AUP Bratislava podfond.​ WOOD and Company / Office podfond dosiahol od roku 2017 zhodnotenie 53 %, čo je 12 % ročne.

Atraktívny realitný trh strednej Európy

Spoločnosť WOOD & Company začala s budovaním realitného portfólia len v roku 2016. Za ten čas sa jej podarilo získať nehnuteľnosti v celkovej hodnote viac ako jednej miliardy eur, čím sa stala druhým najväčším hráčom na trhu komerčných nehnuteľností v Bratislave a Prahe. Významná časť prostriedkov na ich kúpu prišla práve od kvalifikovaných investorov. Ich čas nastáva aj momentálne, keďže WOOD & Company pripravuje novú akvizíciu. „Zameriavame sa na kancelárske budovy a nákupné centrá v hlavných mestách strednej Európy. Aktuálne pôsobíme v Prahe a Bratislave. V tomto roku máme zámer získať aj prvú varšavskú nehnuteľnosť.

Kto sú kvalifikovaní investori
Ide o skupinu investorov, ktorí majú vzdelanie a/alebo praktické skúsenosti v oblasti investovania a voľný kapitál v zákonom požadovanej výške. Pri fondoch kvalifikovaných investorov zákon hovorí o minimálnom vklade 125-tisíc eur.

.

Chceme svojim investorom zaistiť vyššie výnosy, a preto kupujeme nehnuteľnosti, pri ktorých sa predpokladá aktívna správa,“ naznačuje ďalšie plány do budúcnosti predseda predstavenstva realitného fondu WOOD & Company Marek Herold. Portfólio spoločnosti sa teda bude ďalej rozširovať. Investori majú vďaka tomu možnosť profitovať z rýchleho rastu realitného trhu, ktorý preukázal svoju životaschopnosť aj v náročnom období covidu.

Viac informácií o investovaní do realitných fondov WOOD & Company nájdete na stránke www.wood.sk

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 06:33