Budú si môcť zamestnanci ešte vybrať formu stravného? Čítajte, čo sa chystá v parlamenteAMOBE
StoryEditor

Budú si môcť zamestnanci ešte vybrať formu stravného? Čítajte, čo sa chystá v parlamente

25.06.2021, 00:00
Len štyri mesiace po posledných zmenách sa parlament zaoberá ďalšími zmenami stravného. Ak bude návrh prijatý, živnostníci si budú môcť priamo zarátať stravné do nákladov. Druhou veľkou zmenou je zvýšenie limitu príspevku na stravu oslobodeného od daní a odvodov, ktorý zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancom. V poslaneckom návrhu sa neplánuje posúvať termín platnosti predchádzajúcich zmien. Nedotknú sa ani zamestnaneckej voľby formy stravného.

Aj napriek tomu, že preferencie zamestnancov môžu byť rôzne a firme sa tak zbytočne skomplikuje administratíva, zo zákona musí akceptovať voľbu každého z nich. A od 1. 1. 2022 musí zamestnávateľ  podľa voľby každého zamestnanca stravné aj vyplácať. Výber stravného nemusí zamestnancom umožniť len v prípade, ak im zabezpečujete hotovú stravu či už vlastnou kantínou, dovozom stravy alebo cez zazmluvnené stravovacie zariadenia. Takáto forma zabezpečenia stravy má totiž vždy prednosť pred akoukoľvek inou formou stravného. Zamestnaneckej voľbe sa tak veľká časť firiem nevyhne, je na čase zistiť, ako na to.

Ako zvládnuť vyššiu administratívu spojenú so zmenami v stravnom?

Čas na zrealizovanie zamestnaneckej voľby sa kráti a firmy začínajú zisťovať, ako presne zamestnanecký výber realizovať. Keďže súčasný poslanecký návrh ešte v parlamente nebol schválený, nie je jasné, v akej forme a či sa navrhované zmeny dostanú do praxe. Najrozumnejšie je preto s voľbou počkať až na jeseň, keď sa všetko vyjasní, aby firmy nemuseli celý proces ešte opakovať. 

Vo všeobecnosti však platí, že s prípravou interných smerníc sa dá začať už teraz. Aby sa nestalo, že počas celého roka bude personálne oddelenie zamestnávať iba voľba formy stravného, odporúčame nastaviť jasné pravidlá. Tie by mali vychádzať z práva každého zamestnanca zmeniť si formu stravného raz za 12 mesiacov. Zamestnávateľ si môže stanoviť jeden termín v roku, ku ktorému budú môcť súčasní zamestnanci oznámiť na personálnom oddelení svoje rozhodnutie o zmene vyplácania formy stravného.

Firma by však nemala zabudnúť na zamestnancov, ktorí čerpajú dovolenku, sú PN či sa budú počas roku vracať z rodičovskej dovolenky. Výber by mali mať umožnený aj oni. To isté platí aj o nových zamestnancoch. Transparentné a jasne komunikované pravidlá výberu však znížia chaos okolo výberu stravného na minimum.

Ako si splniť zákonnú povinnosť a neriskovať?

Najspoľahlivejšou a najjednoduchšou metódou vyplácania stravného naďalej ostávajú stravné lístky a karty. Stravné lístky, ktoré sú medzi zamestnancami obľúbené a na Slovensku sú už 25 rokov, ponúkajú firmám jednoduchý spôsob, ako si splniť zákonnú povinnosť. Ale nie len to. Ak má firma záujem odmeniť svojich zamestnancov nad rámec zákonného minima, stravné je na to ideálny nástroj. Každé euro na stravnom lístku či karte je totiž eurom pre zamestnanca.

Ak sa totiž zamestnávateľ rozhodne dať zamestnancom vyšší príspevok ako 2,81 eura na obed, čo je zákonné maximum, tak zamestnanec neplatí dane ani odvody, a to ani z časti vyplatenej nad rámec zákonného maxima. Toto navýšenie je možné financovať zo sociálneho fondu, ale aj z vlastných prostriedkov zamestnávateľa.

(PR článok – Asociácia moderných benefitov)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 10:12