Investovať do komerčných nehnuteľností a zhodnocovať svoje investície môžu Slováci už 10 rokovHB REAVIS
StoryEditor

Investovať do komerčných nehnuteľností a zhodnocovať svoje investície môžu Slováci už 10 rokov

25.08.2021, 00:00
Hoci kúpa nehnuteľnosti za účelom investície je na Slovensku posledné roky populárna, stále viac ľudí siaha po stabilite v podobe realitných fondov.

Jeden z nich má za sebou desaťročnicu a spolu s ňou aj dobré výsledky. Je však investovanie do komerčných realít iba pre vyvolených? A čo si treba všímať pri takomto type zhodnocovania úspor?

Stredoeurópsky realitný fond CE REIF

Fond CE REIF vznikol pred 10-timi rokmi s cieľom získavať do portfólia atraktívne, plne prenajaté, udržateľné a príjem generujúce komerčné nehnuteľnosti v prémiových lokalitách Európy. Počas týchto rokov vyrástla celková trhová hodnota nehnuteľností zastúpených v portfóliu fondu na viac ako 345 miliónov eur. Tvorí ho päť takmer plne prenajatých nehnuteľností v atraktívnych lokalitách, vďaka čomu zarábajú investorom hneď od prvého dňa.

Klientský top servis ako základné know-how

Podobne ako si aj materská spoločnosť CE REIF fondu, HB Reavis, zakladá na najvyššom štandarde klientského servisu a partnerstiev, rovnaké hodnoty zastáva aj HB Reavis Investment Management, správca tohoto fondu.

Jedným zo základných kameňov, na ktorom si tento fond zakladá, je transparentnosť v celom investorskom procese. Investori CE REIF fondu majú prehľad o celom portfóliu, poznajú stav prenajatosti nehnuteľností, ako a akým spôsobom sú oceňované a samozrejme ako sa situácia s ich investíciami vyvíja. Raz ročne môžu investori požiadať o tzv. redemáciu, následkom ktorej sú im vrátené investované peniaze. Ak sa rozhodujte, či do tohoto typu fondov investovať, investiční poradcovia radia nasledovné: „Investovať môže naozaj každý, okrem samotného výnosu a profilu produktu si však všímajte aj atribúty akými sú transparentnosť, dlhodobosť a najmä odbornosť.“ hovorí investičný analytik fondu, Jakub Hromada.

Výkonné investovanie

Počas desaťročnej existencie CE REIF fondu si investori zarobili takmer 100 % svojich investícií a celkový výnos od založenia sa pohybuje na úrovni približne 9,7 % p.a. Predpokladaný budúci výnos sa šplhá až na 8 % p.a. s optimálnou 4 až 7 ročnou dobou investície, pričom odporúčaná dĺžka investície je 5 rokov.

Portfólio CE REIF fondu:

  • 5 príjem generujúcich nehnuteľností (4 kancelárske budovy a 1 nákupné centrum)
  • Celkovo 109 000 metrov štvorcových v investičnom portfóliu
  • Celková trhová hodnota nehnuteľností je €345.6 miliónov
  • Zdravo diverzifikované portfólio s ca. 200 nájomnými zmluvami s priemernou dobou trvania 4 roky

Upozornenie: Hodnota investície sa môže aj znižovať a nie je zaručená návratnosť pôvodne investovanej sumy, s investíciou do fondu je spojené aj riziko. Viac informácii na cereif.hbreavis.com

 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 06:12