Cestou k zdraviu sú lokálne a sezónne potravinyShutterstock
StoryEditor

Cestou k zdraviu sú lokálne a sezónne potraviny

27.08.2021, 00:00
Niet pochýb, že cesta za pevným zdravím sa začína na našich tanieroch. Mali by sme preto veľmi dobre vedieť, čo si na ne nakladáme a či to, čo jeme, je skutočne kvalitné. Staviť na lokálne produkty sa v každom ohľade vypláca.

Ak dbáte o svoj zdravotný stav, určite sa zaujímate o potraviny a suroviny, ktorými plníte svoje chladničky či komory a následne žalúdky. S postupnou globalizáciou, prepájaním sveta vo všetkých oblastiach a so skracovaním vzdialeností vďaka moderným technológiám sa otvorili brány vplyvu rôznych kultúr, čo sa ukazuje aj v našich kuchyniach.

Kedykoľvek si môžeme pochutnať na talianskych cestovinách, americkom hamburgeri či arabskom kebabe. Dnes už nikoho neprekvapí, že takmer v žiadnej slovenskej domácnosti nechýbajú rozmanité exotické potraviny. Tie však cestou na naše taniere prekonávajú vzdialenosti tisíce kilometrov a neraz za nami putujú dlhé týždne loďami, lietadlami či vlakmi. Dopátrať sa ich pôvodu a overiť si ich kvalitu je preto veľmi zložité a neraz i nemožné.

Prospejete svojmu zdraviu i zdraviu planéty

Čoraz viac spotrebiteľov a odborníkov na stravovanie sa preto prikláňa k spotrebe lokálnych a sezónnych potravín a vyzdvihuje aj rozmanitosť a pestrosť, ktorou by naše taniere mali prekypovať. Benefity, ktoré súvisia s konzumáciou lokálnych a sezónnych potravín, sú dokázateľné. Naši farmári a poľnohospodári sa preto snažia priniesť do obchodných regálov tie najkvalitnejšie potraviny priamo zo slovenských regiónov, čím zároveň podporujú miestne hospodárstvo. Koncept „lokálne, sezónne a zdravo“, ktorým sa mnohí ľudia riadia, pritom prináša značnú rozmanitosť na tanieri. Cestou k zdraviu sú lokálne a sezónne potraviny Cestou k zdraviu sú lokálne a sezónne potraviny Shutterstock Navyše, potraviny od našich lokálnych farmárov prinášajú množstvo výhod: lokálne produkty sa nemusia prepravovať z veľkých vzdialeností, čím je zaručená ich čerstvosť a kvalita, a kratšia preprava šetrí životné prostredie a zlepšuje tak aj stav našej planéty. S tým všetkým súvisí aj biodiverzita, ktorá je kľúčová pre život na Zemi predstavuje pestrosť a rôznorodosť živočíchov a rastlín a prostredníctvom nej sa buduje dlhodobo udržateľný potravinový reťazec. Biodiverzitu podporuje aj Európska zelená dohoda, ktorej súčasťou je i nová stratégia v oblasti biodiverzity, ktorá sa snaží upraviť naše potravinové systémy na udržateľné, konkurencieschopné a bezpečné.

Cestou k zdraviu sú lokálne a sezónne potraviny Cestou k zdraviu sú lokálne a sezónne potraviny Shutterstock Spoznajte jedlo a jeho príbeh

Okrem iného má nakupovanie potravín na trhoch alebo priamo na farmách svoje nezameniteľné čaro a prispieva k budovaniu miestnej komunity. Pri priamom kontakte sa vám farmár snaží poradiť a predať tie najlepšie potraviny. Zároveň vám prezentuje svoju prácu, čím máte zaručené, že lokálne potraviny na vašom stole budú chutné, čerstvé a kvalitné. Aj vďaka tomu si budujeme úplne iný vzťah k jedlu, ktoré každodenne konzumujeme. Cestou k zdraviu sú lokálne a sezónne potraviny Cestou k zdraviu sú lokálne a sezónne potraviny Shutterstock Čo sa týka samotného ľudského organizmu, každý človek má svoj vlastný mikrobióm. Ten zabezpečuje črevnú flóru, ktorá nám pomáha tráviť potraviny. Mikrobióm je zvyknutý na tzv. „potravinové tradície“ danej kultúry, v ktorej žijeme a na ktorú sme zvyknutí. To znamená, že pri konzumovaní sezónnych potravín ich naše telo dokáže lepšie spracovávať, ale aj sa zbavovať látok, ktoré preň nie sú prospešné. Platí to aj naopak, v prípade, že prijímame veľký podiel potravín, ktoré sú dovážané z exotických krajín a nie sme na ne zvyknutí. Telo nám ukáže, že je nespokojné. Potreby tela treba preto rešpektovať a podľa nich upravovať aj obsah svojho jedálnička.

Prečo je pestrosť v prírode i na tanieri taká dôležitá?

Odpovedá: Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Cestou k zdraviu sú lokálne a sezónne potraviny Cestou k zdraviu sú lokálne a sezónne potraviny Európska komisia

Ladislav Miko

„Vedci už dlho varujú, že nám ubúda biodiverzita – teda druhová pestrosť rastlín, živočíchov a mikroorganizmov. Platí to v prírode, ale aj v pôde alebo potravinách. Keby bolo na svete len málo druhov, tak by bol nesmierne fádny. Avšak biodiverzita vytvára predovšetkým rôznorodosť ekologických vzťahov, funkcií a celých prostredí. Od takejto diverzity a rôznorodosti je závislá aj kvalita a úrodnosť našich pôd, kde mikroorganizmy vytvárajú jej zdravú a kvalitnú štruktúru. V pôde s vysokou biodiverzitou sa uvoľňujú rôzne mikroživiny, ktoré rozhodujú o tom, akú chuť má pestovaná plodina. Biodiverzita je preto dôležitá aj pre jedlo na našom tanieri.

Okrem pestrosti a rozmanitosti potravín je dôležité, aby cesta potraviny do nášho žalúdka bola čo najkratšia a mala čo najmenšiu ekologickú stopu. To minimalizuje ekologické dosahy. Ak podporujeme lokálnych poľnohospodárov, šetríme životné prostredie a máme vyššiu záruku čerstvosti. Zároveň musíme myslieť na to, či to, čo kupujeme, sme pripravení aj spotrebovať, aby sa jedlo nestávalo odpadom. Keď budeme kupovať čerstvé potraviny, nemusíme mať mrazené zásoby, spotrebovávame menej energie a netvoríme potenciálny potravinový odpad. Cestou k zdraviu sú lokálne a sezónne potraviny Cestou k zdraviu sú lokálne a sezónne potraviny Európska komisia Ak už organický odpad vznikne, je dobré ho separovať, kompostovať a vracať do pôdy, pretože sa tak stáva veľmi užitočným. Organický odpad je stále plný živín i energie pre množstvo organizmov a prispieva k tvorbe pôdneho humusu. Prirodzený recyklačný proces organickej hmoty v pôde je kľúčový, pretože žiadne iné možnosti, ako vytvoriť humus, pôdnu štruktúru a dlhodobo fungujúcu pôdu, neexistujú. Preto lepšie využitie pre takýto organický odpad nemáme.“

Kliknite si pre viac informácií

Ak sa aj vy túžite stravovať lokálne, sezónne a zdravo a tento koncept vás zaujal, viac informácií nájdete na internete v nových videách Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. V sérii Rozmanitosť v prírode a na tanieri vedúci Zastúpenia Ladislav Miko diskutuje so zakladateľkou Skutočne zdravej školy Anettou Vaculíkovou.

Dozviete sa, čo robiť, aby sa jedlo nestávalo odpadom, alebo ako európske označenie potravín chráni spotrebiteľa, výrobcu aj prírodu. Ich rozhovor nájdete na stránke europa.sk alebo https://bit.ly/Rozmanitostnatanieri

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
17. apríl 2024 19:25