StoryEditor

Najvyšší správny súd – skutočná zmena alebo nová inštitúcia so starou tvárou?

03.09.2021, 00:00
1. augusta 2021 začal svoju činnosť v rámci sústavy súdov SR Najvyšší správny súd, inštitúcia, ktorá je formálne rovnocenná s Najvyšším súdom SR. Ako súčasť reformy justície, presadenej Ministerstvom spravodlivosti v závere roka 2020 v podobe ústavného zákona, má prispieť k transparentnejšiemu, rýchlejšiemu a napokon aj spravodlivejšiemu výkonu spravodlivosti v oblasti správneho práva, teda v odvetví, ktoré významne a pravidelne zasahuje do života každého obyvateľa, občana či cudzinca.

Na tento nový súd preniesli doterajšie kompetencie Najvyššieho súdu SR v rozhodovaní o opravných prostriedkoch proti rozhodnutiam krajských súdov, tzv. kasačných sťažnostiach. Bude však mať aj niekoľko ďalších právomocí, rozhodovať v sporoch týkajúcich sa volieb do orgánov samosprávy, registrácií a rozpustenia politických strán. V blízkej budúcnosti by podľa predstáv ministerstva mal prevziať tiež disciplinárnu agendu a rozhodovať o previneniach nielen sudcov, ale aj iných právnických profesií.

Deklarovaným účelom tejto úpravy justičného systému, označovanej niektorými odborníkmi dokonca za sviatok práva, je široko poňaté zlepšenie a zefektívnenie správneho súdnictva ako takého. Najmä po vzore Českej republiky vznikne oddelená najvyššia súdna autorita, ktorá sa na danú oblasť výslovne špecializuje a bude tvoriť komplexnú, dlhodobo predvídateľnú rozhodovaciu prax, na ktorú sa bude môcť spoľahnúť každý, kto sa môže cítiť ukrátený rozhodnutím úradov. Nový súd tým má zároveň odbremeniť ústavný súd a sám sa „malým ústavným súdom“ stať, pričom bude v rozhodovaní sporov medzi občanmi a administratívou dôsledne dbať na ochranu základných práv. Taký je aspoň zamýšľaný efekt, v prospech ktorého svedčí robustná a kvalitná nezávislá judikatúra českého Nejvyššího správního soudu v Brne.

Zostáva však otázne, či je inštitucionálna zmena tohto druhu skutočne tým správnym krokom, ktorý povedie k riešeniu pretrvávajúcich problémov. Nedá sa ignorovať skutočnosť, že všetky kompetencie, ktoré zákon Najvyššiemu správnemu súdu priznáva, existujú dlhodobo a subjekty práva sa na ne mohli spoliehať už dávno pred rokom 2021, v prakticky totožnej podobe. Možnosť využiť celý rad správnych žalôb, napadnúť rozhodnutia či vynucovať, aby nečinné správne orgány konali – tento systém právnych prostriedkov, ani jeho prístupnosť bežnému človeku sa pritom novelami nijak nemení. Naďalej sa vyžaduje zastúpenie advokátom vo väčšine prípadov.

Hmotné právo, ktoré v mnohých prípadoch dáva úradom prehnané možnosti rozhodovať svojvoľne, sa taktiež zo dňa na deň nezmení. V tejto súvislosti je vhodné poukázať na potrebu revidovať relevantné hmotnoprávne ako aj ostatné procesné normy.

Ak teda predkladatelia novely tvrdia, že nastáva „tektonický posun v justícii(sic), je na mieste otázka, čo kreácia a odčlenenie Najvyššieho správneho súdu vôbec mení pre účastníkov konania.

Výhodou môže byť špecializácia personálu Najvyššieho správneho súdu, najmä, ale nielen jeho sudcov, na agendu správneho súdnictva a vyvodzovanie disciplinárnej zodpovednosti. Zameranie na špecifickú agendu môže tiež prispieť urýchleniu jednotlivých konaní, ktoré aktuálne novely podľa dôvodovej správy sledujú. Možno však polemizovať, či a do akej miery bolo neadekvátne doterajšie inštitucionálne zabezpečenie špecializovaných sudcov prostredníctvom správneho kolégia Najvyššieho súdu SR.

Rýchlosť konaní by zaiste kladne ovplyvnila aj implementácia moderných technologických riešení (napr. nástroje pre e-discovery a document review), ktorých význam je však dlhodobo pri reformných snahách prehliadaný.

Ako prínos však v tomto smere vnímame prijatie členov iných právnických profesií než len dlhoročných sudcov, do pléna nového súdu, podobne ako je to v prípade ústavného súdu. Títo odborníci môžu priniesť do rozhodovania Najvyššieho správneho súdu nový náhľad, obohatený o poznatky a skúsenosti „z druhej strany“, vrátane dôslednejšej a iniciatívnejšej ochrany základných práv a slobôd.

V disciplinárnej oblasti je cieľom vyššia transparentnosť  pri vyvodzovaní zodpovednosti za profesijné previnenia.

Zostáva dúfať, že sudcovia nového Najvyššieho správneho súdu sa chopia jedinečnej príležitosti vytvoriť lepšie správne súdnictvo bližšie k nám, subjektom práva a adresátom úradných rozhodnutí. Túto šancu, ktorú pomerne nečakane dostali, môžu iba v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov preniesť do praxe, inak môžu reformné snahy ľahko zapadnúť do všednosti alebo dokonca naraziť na politický odpor.

DETVAI LUDIK MALY | DLMU je advokátskou kanceláriou s najdlhšou tradíciou na Slovensku. Od roku 1993 poskytuje komplexné právne služby širokému spektru domácich a zahraničných klientov, od rodinných firiem po nadnárodné spoločnosti. Viacerým významným medzinárodným spoločnostiam pomohla vstúpiť na slovenský trh. Inovatívny prístup novej generácie právnikov spája s mnohoročnými skúsenosťami slovenskej právnickej špičky.  

Najvyšší správny súd – skutočná zmena alebo nová inštitúcia so starou tvárou? Najvyšší správny súd – skutočná zmena alebo nová inštitúcia so starou tvárou? DLMU

Jakub Malý, advokát a partner

Jakub Malý je partnerom DLMU. Vo svojej praxi sa venuje problematike správy a riadenia obchodných spoločností, fúzií a akvizícii (M&A), nehnuteľností, pracovného práva, odmeňovania a zamestnaneckých systémov spoluúčasti.

Je členom Slovenskej advokátskej komory a viacerých medzinárodných organizácií združujúcich advokátov. V rámci pro bono aktivít radí viacerým združeniam, nadáciám a neziskovým organizáciám a jednotlivcom, ktorí sa ocitli v náročných životných situáciách. Najvyšší správny súd – skutočná zmena alebo nová inštitúcia so starou tvárou? Najvyšší správny súd – skutočná zmena alebo nová inštitúcia so starou tvárou? DLMU

Juraj Lengyel, senior associate

Juraj Lengyel pôsobí v kancelárii od roku 2011. Zameriava sa na realitné transakcie a development, právo finančného trhu a zdravotnícke právo. Niekoľko rokov sa venuje vzťahu práva a inovatívnych technológií, napr. spracovaniu osobných údajov umelou inteligenciou, compliance v investovaní do kryptomien a právnemu a technickému zabezpečeniu týchto virtuálnych aktív.​

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
04. máj 2024 20:06