Ktoré z 9 pokladov Slovenska ste už navštívili?SLOVAKIA TRAVEL
StoryEditor

Ktoré z 9 pokladov Slovenska ste už navštívili?

07.09.2021, 00:00
Sú bohatstvom každej krajiny, lokalitami, ktoré by sme mali chrániť, lebo sú jedinečným prírodným dedičstvom. Na Slovensku máme až 9 národných parkov!

Najstarším je Tatranský národný park, najmladším Národný park Veľká Fatra, najväčším Národný park Nízke Tatry a najmenším Pieninský národný park. Ale každý má niečo ,,naj“, prečo sa ho oplatí navštíviť. Práve babie leto je ideálnym obdobím, kedy sa oplatí obuť si turistické topánky a vydať sa s batohom cez hory. A objaviť napríklad najväčšie krasové územie v strednej Európe v parku Slovenský kras, kde sa nachádza viac ako tisíc jaskýň a priepastí, z ktorých niektoré boli zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Poloniny – na hraniciach s Poľskom a Ukrajinou

Najvýchodnejším a najmenej navštevovaným parkom u nás sú Poloniny a pritom sú skutočným prírodným skvostom. Čo takto preskúmať pralesy Stužicu, Rožok a Havešovú v Poloninách? Tu vám radíme vyštartovať do divočiny z obce Nová Sedlica, ďalej vás už povedú značkované trasy. Okrem horských chodníkov vás očaria aj drevené kostolíky z 18. storočia. V Poloninách máme aj najtmavšie miesto na Slovensku známe ako Park tmavej oblohy. Vďaka najredšiemu osídleniu v našej krajine sa vám tu hviezdy ukážu v plnej paráde. Voľným okom a bez ďalekohľadu tu môžete sledovať okolo 2 000 hviezd! Len na porovnanie – v mestách ich je vidieť okolo 200 a vo veľkomestách iba 20. Dokonca výborne viditeľný je žiariaci jemný pás Mliečnej dráhy. Táto lokalita sa vyznačuje malou hustotou osídlenia a preto nočnú oblohu neohrozuje svetelný smog.

Ktoré z 9 pokladov Slovenska ste už navštívili? Ktoré z 9 pokladov Slovenska ste už navštívili? SLOVAKIA TRAVEL Slovenský raj na zemi

Ak túžite po adrenalíne, hor sa na rebríky a lávky na území úzkych kaňonov a hlbokých roklín s vodopádmi v Slovenskom raji, ktorý ukrýva aj jednu z najväčších ľadových jaskýň na svete v Dobšinej. Nechýbajú tu ani pozoruhodné pamiatky dokumentujúce najstaršiu históriu osídľovania Spiša a celého Slovenska. Najnavštevovanejšími roklinami sú Suchá Belá, Veľký Sokol, Prielom Hornádu a Kyseľ, obľúbenými cieľmi sú skalný výbežok Tomášovský výhľad alebo Kláštorisko s ruinami kartuziánskeho kláštora. Susedom Slovenského raja je národný park Muránska planina, jedinečné výhľady tu ponúkajú zrúcaniny hradu Muráň a Slovensko ako na dlani si vychutnáte aj na hrebeňovke Malej Fatry. Turisti tu vyhľadávajú Šútovský vodopád, Horné Diery a Dolné Diery a z vrcholov Malý Rozsutec, Veľký Rozsutec a Veľký Fatranský Kriváň. Viac cestovateľských inšpirácií ponúka www.slovakia.travel.

Ktoré z 9 pokladov Slovenska ste už navštívili? Ktoré z 9 pokladov Slovenska ste už navštívili?

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 08:06