Útoky internetových podvodníkov neutíchajú. Prinášame vám 5 najužitočnejších rádProfimedia
StoryEditor

Útoky internetových podvodníkov neutíchajú. Prinášame vám 5 najužitočnejších rád

13.09.2021, 00:00
Obeťou internetových podvodníkov sa na Slovensku stali už tisícky ľudí. Je preto dôležité vedieť, ako nenaletieť na ich maskované a často veľmi manipulatívne taktiky.

Nejeden z nás kedysi zažil krádež peňaženky v obchode či na ulici. Je to veľmi nepríjemná skúsenosť, častokrát to znamenalo prísť o celú výplatu i všetky doklady. Vreckári však nevymizli. Presunuli sa na miesto, kde sa presunuli aj ľudia, ich peniaze a ich osobné údaje. Do online priestoru.

Pointa ich „podnikania“ nespočíva v prelomení bezpečnostných opatrení banky. Veľmi dobre vedia, že tam tak ľahko nepochodia. Svoju pozornosť upriamili na dôverčivosť a neznalosť ľudí a každý deň vyhľadávajú a vymýšľajú nové a nové spôsoby, ako ľudí obalamutiť a pripraviť ich tak o peniaze. V tomto prípade to môže mať skutočne fatálny dopad na okradnutých, keďže zlodeji sa vedia dostať nielen k tej pomyselnej jednomesačnej výplate, ale aj k niekoľkoročným úsporám.

Prinášame vám preto 5 užitočných rád, ako nenaletieť na podvodné praktiky, na čo si dávať pozor a ako sa nedať okradnúť.

Útoky internetových podvodníkov neutíchajú. Prinášame vám 5 najužitočnejších rád Útoky internetových podvodníkov neutíchajú. Prinášame vám 5 najužitočnejších rád Rada č.1: Vždy si skontrolujte adresu na prihlásenie do internet bankingu.

Možno sa vám to zdá zbytočné, ale je to základný krok k tomu, aby ste si boli istí, že sa skutočne nachádzate na prihlasovacej stránke svojej banky. Dnešní podvodníci už vedia veľmi dobre pracovať s grafickými nástrojmi a skopírovať akúkoľvek stránku im nerobí problém. Zásadná vec, ktorú si pozorne všímajte, je presnosť napísanej adresy. Oficiálna stránka banky určite neobsahuje žiadne nenápadné písmenko navyše alebo preklep ako napríklad www.tartabanka.sk a podobne. Taktiež je dôležité venovať zvýšenú pozornosť odkazom na stránku v rôznych mailoch alebo v iných komunikačných nástrojoch, ktoré odkazujú na prihlásenie do internet bankingu a nabádajú na prihlásenie. V takom prípade je lepšie overiť si odosielateľa a určite neklikať na priložený link.  

Rada č.2: Prihlasovacie údaje sú iba vaše, a preto ich s nikým nezdieľajte.

Prihlasovacie údaje, navyše v kombinácii s generovanými kódmi z čítačiek či iných bezpečnostných nástrojov, nikto okrem vás nepotrebuje. Ani pracovník banky, ani policajt, ani predávajúci. Buďte preto ostražití, a ak na vás niekto vytvára nátlak, určite ukončite akúkoľvek komunikáciu. Podvodníci sa často snažia vo vás vzbudiť obavy o bezpečnosť vašich peňazí. Lepšie, ako poskytnúť akékoľvek údaje, je overiť si situáciu zavolaním priamo na oficiálne číslo banky.

Rada č.3: Registráciu či nákup realizujte iba vtedy, ak ste sami iniciátorom takej aktivity.

V prípade, že vás niekto nabáda na platbu, prevzatie výhry, charitu alebo podozrivo výhodnú kúpu, zbystrite pozornosť. Podvodník sa tiež často snaží u svojej obete vyvolať dojem, že ide o preplatenie poštovného alebo cla. Iba vy však viete, kedy, kde a čo nakupujete a takéto platby a poplatky sú súčasťou riadneho nákupného procesu, takže akékoľvek dodatočné kontaktovanie pôsobí maximálne nedôveryhodne. Samozrejmosťou je aj to, že pri prevzatí výhry alebo poskytnutí daru určite nikto od vás nepotrebuje údaje o vašej karte či iné bankové údaje.

Rada č.4: Potvrdzovací kód platby (tzv. 3D Secure kód) použite a zadajte len po dôkladnej kontrole a ak ste si istý, že skutočne realizujete konkrétny nákup.

Ak platíte za tovar, dobre si skontrolujte, či je v potvrdzovacej správe uvedený správny predajca a tiež, či suma zodpovedá nákupu. Niekedy stačí malá nepozornosť pri desatinnej čiarke a namiesto pár eur zaplatíte desiatky eur. Tento potvrdzovací kód určite neposkytujte osobám, ktoré vám chcú poslať peniaze. Napríklad pri predaji cez inzertný portál. V takýchto situáciách určite tento kód nepotrebujú.  

Rada č.5: Bezpečnostný kód určený na aktiváciu služby Apple Pay alebo Google Pay je naozaj určený len na aktiváciu.

Tento kód nikdy nezadávajte na žiadnej webovej stránke, telefonicky a ani do žiadnej aplikácie podobnej platobnej bráne. Obchodník ho na spracovanie platby nepotrebuje a nemá dôvod žiadať ho od vás. Ak ste už náhodou niekomu kód poskytli, neodkladne kartu zablokujte a kontaktujte svoju banku.

Tip na záver:

V prípade, že nakupujete na internete, je jednoduché platiť za tovar platobnou kartou. Bezpečnejšie však je, keď použijete jednorazovú platobnú kartu. Ide o veľmi bezpečný spôsob platby, pri ktorom nehrozí, že budú údaje o karte zneužité a opakovane použité. Takúto službu ponúka Tatra banka vo svojej mobilnej aplikácii. Stačí si v aplikácii kliknúť na kartu a funkciu „Internetová platba“. Následne získate údaje, ktoré použijete len raz na zaplatenie daného nákupu. Na ďalší nákup si vygenerujete nové číslo karty.

Naučte sa chrániť svoje peniaze (Tatra banka)

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 07:26