StoryEditor

Jednoduché pravidlá, ako znížiť svoju osobnú uhlíkovú stopu

01.06.2022, 00:00

Uhlíkovú stopu za sebou zanecháva takmer každá jedna činnosť, ktorú v bežnom živote vykonávame. Priemerná uhlíková stopa Slováka je 5,9 tony CO2 ročne. Nadmerná produkcia oxidu uhličitého má nepriaznivé účinky na planétu a celý ekosystém a spôsobuje nežiaduce globálne otepľovanie, ktoré sa týka každého jedného z nás. Preto by malo byť naším spoločným cieľom žiť tak, aby sme za sebou zanechali túto stopu čo najmenšiu. Máme pre vás tri základné pravidlá, respektíve myšlienky, ktorých implementovaním do svojich životov pozitívne ovplyvníme nielen kvalitu svojho života, ale aj celkový stav prostredia okolo nás.

1. Spomaľte a premyslite si svoje ďalšie kroky

Uponáhľaná doba nás často núti siahnuť po čo najrýchlejších možnostiach, aby sme vyriešili svoje aktuálne potreby a problémy – donáška jedla, jazda autom do blízkeho obchodu niekoľkokrát týždenne, stále nová plastová nákupná taška, káva so sebou v jednorazových pohárikoch a takto by sme mohli pokračovať ešte veľmi dlho.

Ide o obrovské množstvo zbytočných činností, ktoré sa dajú veľmi jednoducho eliminovať, ak si dáme trošku námahy a vopred sa na ne pripravíme. Ak nemáme možnosť variť si doma, namiesto každodennej individuálnej donášky obeda môžeme zorganizovať spoločný celofiremný dovoz jedla. Namiesto nakupovania niekoľkokrát do týždňa si môžeme pripraviť raz týždenne podrobný zoznam a urobiť veľký nákup, na ktorý si so sebou vezmeme znovupoužiteľné tašky. Jednorazové plastové poháriky na kávu nahradíme štýlovou termoskou z antikora, ktorú budeme nosiť so sebou v kabelke či v aute.

Zaujímavosť: Štatistiky hovoria, že na svete sa denne vyhodí približne 1 miliarda jednorazových kávových pohárikov. Viac ako 1 milión jednorazových plastových tašiek končí v koši každú minútu. Výroba, transport, ale aj recyklácia takýchto jednorazových predmetov zanechávajú za sebou zbytočnú uhlíkovú stopu.

Spomaliť znamená vybrať si tú, na prvý pohľad časovo náročnejšiu, niekedy aj menej pohodlnejšiu alternatívu (ak napríklad vymeníte jazdu autom za bicykel), ktorá je však v konečnom dôsledku oveľa efektívnejšia a najmä chráni životné prostredie. Konať uvedomele a s rozvahou by sa malo stať dôležitým životným pravidlom, ktorého, ak sa budeme držať, dokážeme zmeniť k lepšiemu nielen svoje vlastné návyky, ale aj stav životného prostredia.

Zaujímavosť: Podľa výskumu Oxfordskej univerzity, ak priemerný človek denne vymení jednu bežnú jazdu autom za jazdu bicyklom, zníži tým svoje priemerné emisie uhlíka z dopravy o 67 % ročne.

image
SPP

2. Opravte, vymeňte, kúpte použité

Druhé, nemenej dôležité pravidlo by nás malo naviesť k uvedomelému nákupnému správaniu. Týka sa to oblečenia, elektroniky, nábytku a prakticky čohokoľvek, s čím sa v bežnom živote stretávame. Tým, že sa vyhneme nákupu nových predmetov, pokiaľ je to naozaj nevyhnutné, nielenže ušetríme množstvo financií, ale aj zdroje potrebné na ich výrobu a škodliviny vypustené do ovzdušia.

Pred kúpou novej veci je dobré položiť si otázku: Naozaj to potrebujem? Ak áno, je tu možnosť získať to prostredníctvom ekologickejšej cesty? Viem to získať nákupom z druhej ruky alebo vymeniť za niečo, čo už vlastním?

Tip: V súčasnosti sú stále populárnejšie swapy – výmenné trhy, na ktorých je možné si s účastníkmi navzájom vymieňať kvalitné oblečenie, obľúbené sú aj swapy izbových rastliniek či kníh.

Uvedomelé nákupné správanie sa týka aj jedla. Vo všeobecnosti sa za ekologickejšiu alternatívu stravovania považuje strava bez mäsa. Nemusíme sa nutne stať vegetariánmi a mäso kompletne vypustiť zo života, no je dobré ho zredukovať a do svojho týždenného jedálnička zaradiť viac rastlinných jedál.

Dôležitosť tu však zohráva aj hospodárenie a neplytvanie potravinami a faktor lokálnosti. Z čím väčšej diaľky k nám potravina putuje, tým viac emisií uhlíka sa dostane do ovzdušia. Tak sa dostávame k tretiemu pravidlu.

3. Lokálnosť nadovšetko

Je nám jasné, že nie všetko sa dá kúpiť z druhej ruky či vymeniť. V prípade nákupu novej veci je dobré sa poobzerať po lokálnych výrobcoch a zvoliť produkt taký, ktorý pri ceste na pult v obchode neprecestoval stovky či tisíce kilometrov.

Okrem redukcie uhlíkovej stopy z transportu podporíte domácich výrobcov a domácu ekonomiku a s najvyššou pravdepodobnosťou objavíte a vyskúšate nové, doposiaľ neznáme veci. Aby vedeli obstáť v konkurencii, malí výrobcovia sa vedia odlíšiť napríklad vyššou kvalitou netradičným sortimentom alebo priateľským prístupom.

Tip: Nakupovať lokálne môžeme nielen potraviny, ale aj široké spektrum výrobkov každodennej potreby od kozmetiky cez oblečenie až po obaly na mobily a notebooky. Je možné, že vo vašom okolí pôsobí viacero šikovných handmade tvorcov so zaujímavou ponukou výrobkov každodennej potreby.

Činností, ktoré môže robiť každý, aby redukoval svoju uhlíkovú stopu, je obrovské množstvo. Ak budeme mať vždy na pamäti tri základné pravidlá, ktoré sme si v dnešnom príspevku prešli, a pretavíme ich do svojho každodenného správania, je šanca na zmenu k lepšiemu, ktorá prispeje k čistejšiemu ovzdušiu a celkovej ochrane prírodných zdrojov a životného prostredia.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 18:59