StoryEditor

5 výhod, vďaka ktorým si vychutnáte slow travelling pri cestovaní v karavane

22.08.2022, 00:00

Letná sezóna je v plnom prúde a tento rok so sebou prináša aj niekoľko nemilých prekvapení. Hodiny čakania na letisku a komplikácie spojené s leteckou dopravou narušili dovolenkové plány nejednému ostrieľanému turistovi. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa do popredia dostáva karavaning, ktorý reaguje na trend slow travellingu – pomalého cestovania, ktoré je opakom klasického cestovania a náplasťou na hektický život. Aké výhody so sebou prináša tento spôsob dovolenky?

1. Vyhnete sa zrušeným letom a stresu na letiskách

Dennodenne sme na letiskách svedkami zamestnaneckých štrajkov leteckých spoločností, nedostatku personálu a dlhého čakania pri odbavovaní a nástupu do lietadla. Hromadia sa aj oneskorené a zrušené lety a zvyšujúce sa ceny leteniek. Obrniť sa trpezlivosťou sa preto musia cestujúci z celej Európy, ktorým táto situácia môže pomerne nepríjemne narušiť dovolenkové plány. 

Jednou z možností, ako sa vyhnúť veľkej miere stresu, spojeného s leteckou dopravou, spomaliť a zažiť niečo nové, je dovolenka na štyroch kolesách – v karavane. Trend spomaľovania aktuálne zažíva globálny boom a okrem cestovania je populárny v stravovaní a móde. Slow travelling predstavuje spôsob, akým si zážitky z objavovania nových miest dávkovať postupne a prispôsobiť ich individuálnym potrebám.

image
Campiri.sk

2. Máte slobodu a platia vaše pravidlá

Jedným z hlavných pozitív, pokiaľ zvolíte cestovanie karavanom, je, že môžete byť pánmi svojho času a nemusíte sa prispôsobovať žiadnym časovým harmonogramom cestovných agentúr, letísk alebo hotelov. Sami si naplánujete svoju cestu, pričom jej scenár môžete jednoducho meniť a prispôsobovať počas jazdy. Vo svojom cestovateľskom cieli sa ocitnete rovno, bez zbytočných presunov s ťažkou batožinou autobusom alebo taxíkom na ubytovanie. Čaká vás bohatý výber destinácií, pretože s karavanom máte možnosť voľne navštíviť miesta podľa seba. 

Čoraz viac krajín reaguje na zvyšujúci sa dopyt po karavanových dobrodružstvách, a tak tomu prispôsobujú svoje podmienky. V celej Európe nájdete mnoho kempov a stellplatzov (karavanových státí). Možnosť zaparkovať svoj karavan na pláži alebo v horách ponúka dokonca aj kempovanie nadivoko. Zázemie jednotlivých stanovíšť je vhodné nielen ako parking, ale poskytuje dnes už moderné vybavenie, ako je hygienické zázemie, pripojenie na vodu, elektrinu a wifi, ale aj reštaurácie a obchody. 

image
Campiri.sk

3. Mnoho priestoru na výbavu na vaše outdoorové aktivity

Karavan poskytuje veľké množstvo úložného a prepravného priestoru, ktorý môžete prispôsobiť svojim cestovateľským plánom a charakteru vašej cesty. Pokiaľ so sebou plánujete vziať výbavu na outdoorové aktivity, ako sú cyklovýlety, lezenie na horách, rybárčenie, karavan je skvelá voľba.  

Tento spôsob cestovania je vhodný aj na využívanie predmetov, ktoré by sa vám len ťažko zmestili do príručnej batožiny. Pre milovníkov vodných športov, ktorí radi zdolávajú vlny na surfe, alebo sa plavia na paddle boardoch, je dostatok miesta na ich pomôcky. Rovnako ako na nákupy miestnych dobrôt, či suvenírov.

4. Zažijete zábavu pri cestovaní v skupine

Cesta karavanom je nielen veľmi slobodným a praktickým spôsobom cestovania, ale je to aj skvelý stmeľovací prvok. Pretože na ceste zaručene zažijete veľa zážitkov, na ktoré budete so svojimi blízkymi ešte dlho spomínať. Karavan je špecifický druh dovolenkovania, ktorý je určený aj na dlhšie cesty pre väčšie skupiny osôb či rozvetvené rodiny. Kempy a rekreačné areály navyše ponúkajú pre karavanistov komunitné prostredie či rôzne atrakcie pre deti a dospelých. 

Zábavou môže byť aj spôsob relaxu a odpočinku po nabitom dennom programe pod holým nebom, večerné grilovačky či hry, ktorými sa dajú krátiť spoločné chvíle. Intenzívne strávený čas v rodine či medzi priateľmi je aj na dovolenke vzácny. Zbytočný stres tak môže nahradiť pohoda.

image
Campiri.sk

5. Karavan si ľahko prenajmete online 

Ako sa na takúto cestu vybrať, ak nie ste majiteľmi karavanu? Môžete si ho jednoducho prenajať online v priebehu niekoľkých minút. Jednou z  platforiem, ktorá vás ľahko prevedie celým procesom od rezervácie karavanu podľa vlastného výberu až po jeho vyzdvihnutie, je napríklad Campiri.sk.

V prvom kroku si na webe zvolíte miesto a dátum odchodu, počet osôb, ktoré sa cesty zúčastnia. Potom si sami vyberiete z bohatej ponuky karavanov z požičovní alebo od súkromných majiteľov a zaplatíte zálohu. Flexibilne si dohodnete čas a miesto odovzdania vozidla a vyzdvihnete karavan od majiteľa. Ten vás  poctivo zaškolí do jeho ovládania. Po tom, čo všetko prebehne hladko, môžete vyraziť za dobrodružstvom. V poslednom kroku po skončení vašej cesty už len vrátite karavan v pôvodnom stave jeho majiteľovi. 

Cestovanie karavanom je udržateľný a jedinečný spôsob trávenia dovolenky, ktorý vás vytrhne z dennodennej rutiny či z hektického života a dokáže prekonať konvenčné spôsoby cestovania. A aktuálne letiskové starosti sa môžu stať minulosťou.  

 

 

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 19:39