Shutterstock
StoryEditor

Ako správne investovať v čase inflácie?

13.09.2022, 00:00

Jednou z najčastejšie spomínaných tém posledných mesiacov je bezpochyby inflácia. Otázka neznie, či investovať, no ako na to čo najlepšie.

Pred rokom 2020 nebola inflácia témou dňa a hovorilo sa o nej veľmi málo. Európska centrálna banka sa ju dokonca snažila prostredníctvom uvoľnenej menovej politiky naštartovať, čo sa jej pomerne dlhý čas nedarilo. Potom však prišla pandémia a to bol začiatok zrýchľovania rastu cien. Nehovoriac o geopolitickej situácii z jari tohto roka, ktorá snaženiu o rast inflácie dala úplne nový rozmer a vývoj nabral na obrátkach. Došlo k tomu hlavne kvôli rastu cien komodít, energií, poľnohospodárskych plodín a narušeniu dodávateľských reťazcov. A to bol koniec nádeje na skoré samovoľné postupné zotavovanie ekonomiky a zmiernenie inflačných tlakov.

Aktuálne síce pociťujeme, že zrýchľovanie je o čosi miernejšie, no situácia je aj naďalej neistá a rast ešte bude stále prítomný. Ako teda správne investovať v čase inflácie?

Viac úvah a opatrnejšie rozhodnutia

Investori, bez rozdielu na ich viac či menej konzervatívne alebo naopak progresívne preferencie, majú prirodzene obavy o hodnotu svojho majetku. „Vidíme, že naši klienti sú opatrnejší. Oveľa viac analyzujú všetky za a proti, čo v konečnom dôsledku nemusí byť na škodu a pre našich bankárov je to skôr príležitosť pre ešte odbornejšie a komplexnejšie rozhovory s klientmi,“ hovorí Marek Neckár, riaditeľ privátneho bankovníctva Tatra banky. Dodáva, že dnes ešte viac záleží práve na ich zdatnosti a odbornosti, v neposlednom rade na ich kredibilite a dôveryhodnosti. Aj dnes existujú klienti, ktorí sú pevne rozhodnutí ďalej investovať, a preto sa dožadujú overených informácií od odborníkov a ekonomických analytikov. Tento prístup môže byť dobrým príkladom aj pre investorov, ktorí stále trochu váhajú alebo neinvestujú vo väčšom.

Ako investovať dnes a v najbližších mesiacoch

Pre niektorých sa to môže zdať ako fráza, no skutočne je aj naďalej najdôležitejšie zachovať chladnú hlavu. Je dôležité neukončiť investíciu v poklese predčasne. Všetky historické skúsenosti, dáta a fakty hovoria, že najlepšie sa darí disciplinovaným investorom, ktorí vytrvajú v náročných časoch. Tu je však dôležité dodať, že aj trpezlivosť je kľúčová. Ozdravenie alebo vrátenie sa na pôvodné hodnoty investícií trvá oveľa dlhšie ako prepad. Ten nastane zväčša skokovito, no rast býva postupný. Netreba sa však vzdať a trpezlivo čakať. Naviac, investovaním časti voľných finančných prostriedkov môže investor navýšiť výnosový potenciál svojich existujúcich investícií. V prípade klesajúcich cien aktív dokonca investuje výhodnejšie. Samozrejme, aj tu platí stará pravda, že investíciu je potrebné rozdeliť, čiže diverzifikovať, rozložiť ju v čase a tiež ponechať si potrebnú likvidnú rezervu.

„Práve inflácia bola hlavným motívom pri príprave našich investičných riešení v roku 2021. Klientom sme priniesli riešenia, ktorých výnos je naviazaný na výšku inflácie. Správne načasovanie spustenia týchto riešení umožnilo našim klientom pozitívne participovať na zvyšujúcej sa inflácii v tomto roku,“ približuje Neckár proaktívny prístup banky k riešeniam pre privátnych klientov. Dnes sú veľmi populárne aj investície do verejne obchodovaných foriem známych pod skratkou ETF fondy. Tu sa klienti môžu rozhodnúť pre kúpu jednotlivých ETF fondov alebo si zvolia podielový fond investujúci výhradne do ETF, kde sa o výber jednotlivých ETF, ich rozdelenie a nasledovné zmeny stará tím profesionálov. „Skupinu týchto riešení nazývame Wealth Growth Model FundsTB . Navyše, ide výhradne o fondy spĺňajúce princípy spoločenskej zodpovednosti, na čo dnes prihliada čoraz viac investorov,“ uzatvára Neckár.

 

Privátne bankovníctvo | Tatra banka

 

Upozornenie:

S investíciou do podielového fondu je spojené aj riziko a doterajší výnos nie je zárukou budúcich výnosov. Štatút, predajný prospekt a kľúčové informácie pre investorov podielového fondu sú k dispozícii v pobočkách Tatra banky, a. s. v slovenskom jazyku.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 16:07