HB Reavis
StoryEditor

Bytom odzvonilo. Rozbieha sa investovanie do komerčných nehnuteľností

24.08.2022, 00:00

Kúpiť investičný byt, či vložiť peniaze do niektorého z investičných produktov? Pozreli sme sa na viaceré možnosti.

Obľúbenosť investovania do realít na Slovensku posledné roky iba rástla. Nízke hypotéky, stúpajúce ceny nehnuteľností a výška prenájmov, ktorá prevyšovala prevádzkové náklady, tvorili z kúpy bytu atraktívnu formu investície. Ako je to však dnes? Zmenila sa situácia na trhu vplyvom pandémie, vojnového konfliktu či zvyšujúcej sa inflácie?

Byt či nebyt?

Podľa nedávnych dát brokerskej spoločnosti ProfitLevel naprieč Európou posledný pol rok cena bytov stúpala, klesala však cena prenájmov, čo predĺžilo návratnosť takejto investície. Podľa ich analýzy sa vám dnes na Slovensku investícia do bytu na prenájom vráti až za 31 rokov, teda o 4 roky dlhšie, než ukazovali dáta pred pol rokom. Lehota presahuje o 1 rok aj maximálnu hranicu hypotéky. Hypotéky medzičasom tiež zdraželi, donedávna sa pohybovali na úrovni 1 % a dnes sa pomaly šplhajú k 3 %. Ak k tomu prirátame infláciu, ktorá aktuálne atakuje hranicu 13%, a zdražovanie stavebných materiálov o vyše 15%, je potrebné sa nad výhodnosť takejto investície zamyslieť.

“Keď si kúpite byt, tak ho spravidla vlastníte vy sami a musíte sa oň starať. Keď investujete do realitného fondu, vlastníte každú jednu nehnuteľnosť, ktorá v portfóliu fondu je, pretože vlastníte podiel na kapitále vlastníckej firmy. Je omnoho jednoduchšie prísť a zainvestovať, ako si hľadať nehnuteľnosť, vybavovať hypotéku, hľadať nájomníka. Musíte sa o byt starať, po fyzickej stránke ho udržiavať. Keď investujete do fondu, toto všetko za vás robí investičný manažér, resp. celý tím profesionálov, a vy už iba zarábate,” prezrádza Peter Grančič, riaditeľ realitného fondu HB Reavis.

Ďalšie dáta ukázali, že vyše 60% peňazí si Slováci držia v bankách na bežných účtoch. Pritom pri dnešnej inflácii z každej ušetrenej tisícky človek automaticky prichádza o takmer 130 eur. Niet sa preto čomu čudovať, že väčšina odborníkov sa zhoduje na tom, že treba investovať.

Realitné fondy stále obľúbenejšie

Akciové trhy a zvlášť kryptomeny sa vyznačujú väčšou volatilitou, teda výkyvmi vo výnosoch, aj preto sa zvykne tento druh investovania odporúčať už skúsenejším investorom. Ak však človek chce investovať do niečoho hmotného, zaujímajú ho reality a nechce sa zaoberať starostlivosťou o samotnú nehnuteľnosť, mal by zvážiť práve realitné fondy.

“Z dlhodobého hľadiska budú ceny nehnuteľností aj naďalej rásť, otázkou však je, do akej miery dokážu majitelia rezidenčných aktív premietnuť infláciu do nájomného. S drahšími hypotékami a stúpajúcou infláciou by som preto odporučil zvážiť investovanie do nástrojov, ktoré vedia poskytnúť aspoň nejakú ochranu pred infláciou. Napríklad do realitných fondov investujúcich do komerčných nehnuteľností s nájmami, ktoré obsahujú tzv. inflačnú doložku, ktoré sú súčasťou aj nášho portfólia CEREIF" ozrejmuje Grančič.

Obľúbenosť realitných fondov medzi Slovákmi potvrdzujú aj čerstvé údaje NBS. Podľa nich aktíva realitných fondov na konci marca tohto roka atakovali hodnotu 2,2 miliardy eur. Medziročne tak narástli o vyše 20 %, od vypuknutia pandémie dokonca o 40 %.

Výkonnosť v Realitnom fonde HB Reavis sa pohybuje na úrovni 8 % p.a., pri optimálnej 4 až 7 ročnej dobe investície, pričom odporúčaná dĺžka investície je 5 rokov. Nájomné kontrakty obsahujú inflačnú doložku, teda výška nájomného sa indexuje k výške samotnej inflácie. Aj preto sa realitné fondy v dnešných turbulentných časoch pre investorov javia ako stabilný prístav pre nasporené peniaze.

Tento článok nie je ponukou na investíciu do podielových fondov alebo investičnou radou. Článok iba sumarizuje verejne prístupné informácie.

Napríklad investícia do podielových fondov (ako napríklad investícia do CE REIF Realitného fondu od HB Reavis) obsahuje riziko kolísania aktuálnej hodnoty investovanej čiastky a výnosov z nej a nie je zaručená návratnosť pôvodne investovanej čiastky. Minulé výnosy nie sú zárukou budúcich výnosov. Miera očakávaného výnosu súvisí s mierou investičného rizika a nie je isté, že skutočný výnos bude zodpovedať výnosu očakávanému, pričom nie je zaručená návratnosť pôvodne investovanej sumy.

Viac informácii na cereif.hbreavis.com

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 07:48