Martin CíglerTomáš Nosil
StoryEditor

IT trendy aj vo vašej firme: cloud, dáta a umelá inteligencia

30.09.2022, 00:00

Poviete si, že s cloudom, data miningom a umelou inteligenciou sa tak skoro vo firme stretávať nebudete? Opak je pravdou. Prevažná väčšina nových IT riešení sa vytvára pre cloudové platformy. S umelou inteligenciou sa stretávame na dennej báze. Hlavne v aplikáciách, kde by sme ich možno nečakali. Cloud umožňuje získavať a zdieľať dáta prakticky neobmedzene a vďaka umelej inteligencii dáva ich vyhodnocovaniu relevantnejšie výsledky. Šéf medzinárodnej spoločnosti Solitea, Martin Cígler hovorí, že aj vďaka dátam sme mohli efektívne bojovať s koronavírusom.

Prečo je cloud tak silným trendom? V podstate sa všetko presúva do cloudu...

Tých faktorov je viac. Cloudové riešenia zjednodušujú prácu. Ku svojim dátam sa dostanete odkiaľkoľvek, z akéhokoľvek zariadenia. Aj na zložité veci nepotrebujete výkonné zariadenie, výpočet jednoducho vykoná cloudový server. Cloud dáva nové možnosti previazania, využitia zdrojov dát a použitia umelej inteligencie. Jednoducho, cloud ako taký posúva celé IT o generáciu vyššie. Jednoduchšie je aj účtovanie o spotrebe cloudových služieb, odpadá odpisovanie softvéru ako majetku.

Cloud je služba, čiže si ju prenajímame. Ako je na tom cenovo?

Cloudové riešenia sú softvérové služby, ktoré sú spravované a dodávané prostredníctvom vzdialených serverov. Pri ich využívaní platíte len za funkčnosť a konkrétne zdroje, ktoré potrebujete. Jednotliví používatelia si môžu svoje cloudové riešenie prispôsobiť pridaním ďalších zdrojov alebo odobratím tých, ktoré už nepoužívajú. Tieto riešenia sú oveľa flexibilnejšie a škálovateľnejšie v porovnaní s tzv. on-premise riešeniami, ktoré musí podnikateľ či firma uviesť do života lokálne, na svojej IT infraštruktúre. Nehovoriac o tom, že firma sa nemusí o tieto služby starať, čo dnes zásadne šetrí firemné financie i ľudské zdroje.

Určite sú IT a biznis oblasti, kde to ide s cloudom a modernými riešeniami ťažšie? Dá sa uvažovať úradoch, štátnej správe?

Nepochybne áno. V štruktúre štátnych úradov vidíme nielen na Slovensku, ale aj v Česku, že digitalizácia ako taká prebieha pomalšie, ako by sme si želali. Problematickejší je prechod na cloud aj v IT oblasti robustných informačných systémov, napr. pri ERP. Sú to veľké a nákladné riešenia, kde implementácia noviniek nielen stojí veľ peňazí, ale hrozí tu aj riziko, že na nejaký čas zastaví nejaký pre firmu kľúčový proces.

Umelá inteligencia (AI). Čo si mame v dnešnej dobe pod týmto pojmom predstaviť? Kde všade ju už máme a ani o nej nevieme?

Umelá inteligencia je proces, kedy sa počítač sám učí z neúspechov. Zapamätá si správne použitie alebo riešenie niečoho a nabudúce to použije. Čiže tak trochu napodobňuje ľudské správanie. Umelú inteligenciu je možné nájsť dnes v čoraz väčšom počte aplikácií. Vyskúšajte si, napríklad prekladač Deepl, dnes asi najlepší strojový jazykový prekladač. Jeho úspech je založený práve na AI vďaka ktorej sa sám priebežne zdokonaľuje. Dodám tiež, ž bez cloudu by toto nebolo možné. Alebo DaVinci generátor obrázkov. Poviete si, že chcete večerné Provensálsko s domom a la obraz od Dalího a máte grafiku často lepšiu a nápaditejšiu ako od profesionálneho grafika.

Ako relevantná je AI pre rast biznisu, oslovovanie nových klientov, v starostlivosti o zákazníka? Vie šetriť firemné náklady?

Vezmite si, že budete riešiť PR formou kampaní na webe a budete si presne sledovať konverziu podľa vybraných kritérií, napríklad podľa cieľových skupín. AI potom dokáže ponúkať len tie skupiny, kde máte najlepšiu konverziu. V konečnom dôsledku ušetríte. Ad firemné náklady... Môžete ich vďaka AI šetriť viacmenej všade. Záleží na tom, kde ju nasadíte. Obmedzený je snáď len pomer nákladov na vytvorenie AI aplikácie verzus jej potenciálny prínos.

O dátach sa predikuje, že sú novým „čiernym zlatom“ tejto doby. Čoraz častejšie sa stretávame s výrazom data mining, čiže hĺbkovou analýzou dát.

Je to tak. Ak sa bavíme o aplikáciách, ktoré fungujú na báze umelej inteligencie, je to len vďaka dátam. Data mining, čiže hĺbková analýza dát ide ruka v ruke ako s umelou inteligenciou, tak aj s cloudom. Zaujímavé sú tie dáta, ktoré vývojári dokážu ďalej efektívne a zmysluplne použiť.

Pre lepšiu predstavivosť... Vedeli by ste uviesť situáciu z praxe či zo života, kedy dáta zohrali významnú rolu pri riešení nejakého problému?

Pandémia koronavírusu je vo všeobecnosti krásnym príkladom toho, ako spracovanie a využitie veľkého objemu dát viedlo k nejakému pokroku, v tomto prípade k boju s pandémiou. Pandémia však ukázala aj odvrátenú tvár sveta dát. Ukázala, že niekedy len presné dáta na riešenie nestačia. Treba ich správne a intenzívne vysvetľovať, aby ich pretlak neviedol k dezinformáciám.

 

O spoločnosti SOLITEA

Solitea, a.s., patrí medzi veľkých európskych dodávateľov ICT riešení. Spoločnosť zamestnáva v siedmich krajinách vyše 1 400 zamestnancov, a celosvetovo obsluhuje viac než 260 000 zákazníkov v 35 krajinách. V tomto roku Solitea očakáva konsolidované výnosy presahujúce 130 miliónov eur a dlhodobo patrí k najrýchlejšie rastúcim IT spoločnostiam v regióne. V posledných štyroch rokoch uskutočnila Solitea mnoho významných akvizícií IT spoločností v európskom regióne. Solitea dlhodobo posilňuje svoju pozíciu významného európskeho dodávateľa informačných technológií pre komerčné subjekty aj štátnu správu. Majoritnými vlastníkmi holdingu Solitea sú slovenská private equity spoločnosť Sandberg Capital a Martin Cígler.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 22:58