StoryEditor

Nová mestská štvrť Bratislavy kladie dôraz na humánny urbanizmus aj na energetickú efektívnosť a bezpečnosť

24.10.2022, 00:00

O užívateľský komfort a bezpečnosť budov v projekte Eurovea 2 sa postarajú technológie Siemensu.

Bratislava rastie a mení sa viac než kedykoľvek predtým. Na nábreží Dunaja, na mieste niekdajšej industriálnej zóny, vyrastá Eurovea City – moderná štvrť s potenciálom prebrať rolu spoločenského a kultúrneho centra mesta.

Investor J&T Real Estate má s rozšírením pôvodného projektu Eurovea ambíciu vytvoriť ideálne miesto pre život a relax v centre Bratislavy. Novej fáze projektu Eurovea 2 bude dominovať prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower s výškou 168 metrov – elegantná stavba s ladnými krivkami, zdôraznenými cez deň hrou tieňov na fasáde a v noci pôsobivou ilumináciou. Súčasťou projektu sú však aj ďalšie jedinečné architektonické diela, ktoré zapadajú do humánneho urbanizmu španielskej architektky Beth Galí.

Nevyhnutné technológie

Nová štvrť mesta prinesie okrem bytov, kancelárií a obchodov aj parky, námestia, športoviská a verejné priestory. Ambiciózny developerský projekt však bude vynikať aj z pohľadu energetickej efektívnosti a bezpečnosti, o ktoré sa postará dlhoročný partner J&T Real Estate, spoločnosť Siemens s tímom Smart Infrastructure Regional Solutions & Services (Siemens REU).

V minulosti sme pre spoločnosť J&T Real Estate dodávali systémy merania a regulácie pre zabezpečenie energetickej efektívnosti prevádzkovaných technológií budov, systémy elektrickej požiarnej signalizácie a hlasovej signalizácie požiaru ale aj systémy kontroly vstupu napríklad pre Grand Hotel Kempinski, pre Zuckermandel či pre projekty River Park, Klingerka a mnoho iných“ hovorí Rastislav Mihalík, riaditeľ Siemens REU na Slovensku. „Eurovea 2 je však bezpochyby doposiaľ najambicióznejší projekt JTRE a sme hrdí, že sme jeho súčasťou,“ dodáva.

image
Siemens

Srdce budov

Stredobodom riešenia energetickej efektívnosti projektu Eurovea 2 je systém Desigo CC, ktorý umožňuje automatizovať prevádzku budov pri zachovaní maximálnej úrovne užívateľského komfortu a bezpečnosti. Systém vyniká otvorenosťou, čiže podporuje množstvo subsystémov a komunikačných protokolov, vďaka čomu si rozumie s prakticky všetkými technológiami v budovách.

Desigo CC umožňuje integrovať celý rad otvorených štandardov aj proprietárnych protokolov, vďaka čomu sa dá platforma ľahko prepojiť so systémami pre meranie a reguláciu technológií vetrania, kúrenia, chladenia, individuálnu priestorovú reguláciu, osvetlenie, tienenie, elektrickú požiarnu signalizáciu, prístupový a kamerový systém, prípadne taktiež výťahy alebo dobíjacie stanice pre elektromobily,“ vysvetľuje R. Mihalík zo Siemens REU.

image
Siemens

Bez dát by to nešlo

V projekte Eurovea 2 zabezpečujú desiatky riadiacich staníc Desigo PXC v kombinácii so stovkami izbových priestorových ovládačov na riadenie vnútornej teploty, aby bola teplota vo všetkých kancelárskych priestoroch optimálne komfortná a aby technológie vykurovania, vetrania a klimatizácie (HVAC) bežali vždy maximálne úsporne a efektívne.

Siemens dodáva pre Euroveu 2 takisto protipožiarny systém Sinteso, ktorý pozostáva z 12 riadiacich jednotiek, 5 572 automatických hlásičov a 770 manuálnych hlásičov. Všetky technológie budú pripojené k piatim dispečerským riadiacim staniciam Desigo CC pre jednoduchý prístup k dátam a monitorovanie rozličných parametrov, spotrieb energií, prípadne alarmovým stavom.

Osvedčený partner

JTRE dal pri realizácii projektu Eurovea 2 priestor stabilným spoločnostiam a osvedčeným partnerom, prízvukuje projektový manažér developera Ľuboš Kaštan.

Jedným z nich bola aj spoločnosť Siemens, ktorá sa etablovala na našich predchádzajúcich projektoch a aj tu zostavila skúsený a odborný tím, ktorý bol pripravený prísť s efektívnymi riešeniami moderných technológií tak, aby tieto spolu optimálne komunikovali a spoľahlivo fungovali. Projekt je ešte stále v realizačnej fáze a sme radi, že napriek náročným podmienkam na slovenskom trhu sme s našimi dodávateľmi schopní zabezpečiť pre budúcich užívateľov zdravý a bezpečný priestor,“ dodáva.

Projekt Eurovea 2 s rozlohou 47 000 m2 pre bývanie, 44 000 m2 kancelárskych a 25 000 m2 obchodných priestorov, sľubuje byť po dokončení koncom roku 2023 ideálnym miestom pre nákupy, zábavu, bývanie aj pre prácu, ale tiež ukážkový príklad, aké technologicky vyspelé dnes budovy môžu byť.

Špecialisti Siemensu naďalej čelia výzvam pri prispôsobovaní svojich riešení pre požiadavky multifunkčnosti niektorých priestorov, R. Mihalík je presvedčený o konečnom úspechu projektu.

Dôležitým míľnikom bolo priniesť zákazníkovi moderné a progresívne riešenia v rámci tendra. Projekt takýchto rozmerov je veľmi prestížny a vzbudil veľký záujem, takže konkurencia bola veľká. Som rád, že sme sa úspešne chopili výzvy a dokázali sme s našimi technickými riešeniami uspieť. Našou úlohou je teraz zabezpečiť, aby Eurovea 2 tak povediac žiarila nielen z architektonického, ale aj technologického hľadiska,“ uzatvára.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 20:52