StoryEditor

Toto sú 3 mýty o dôchodku. Nedajte sa nimi oklamať

03.11.2022, 00:00

Myslieť dopredu nie je naša silná stránka. Fakty a dáta sú však neúprosné a obzvlášť pre mladších je to dnes naozaj dôležité.

Na Slovensku nemáme zvyk myslieť na dôchodok včas. Pre väčšinu mladšej i strednej generácie to bola v minulosti úplne nepodstatná téma a na pretras prichádzala pomerne neskoro. Časy sa však menia a odborníci upozorňujú, že ak nebudeme na dôchodok myslieť s dostatočným predstihom, stret s tvrdou realitou v budúcnosti môže byť pomerne bolestivý. Po odchode z aktívneho života môže totiž váš príjem klesnúť o viac ako 50 %. Dokonca, demografické a ekonomické prognózy naznačujú, že tento pomer medzi príjmom a výškou dôchodku sa bude ešte zväčšovať.

Pozreli sme sa preto bližšie na 3 najčastejšie mýty o dôchodkoch a na to, prečo nie sú pravdivé.

Mýtus č.1: Dôchodku sa nedožijem

Vedeli ste, že dôchodkového veku sa podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť dožije približne 79 % mužov a 91 % žien? V budúcnosti to bude podľa analytických prognóz ešte viac. Je preto dôležité myslieť na to už teraz, aby ste si zachovali očakávaný životný štandard. V prípade, že sa na to pripravíte včasným sporením do tretieho piliera, viete si svoj budúci dôchodok výrazne navýšiť.

Mýtus č.2: Dôchodok je ďaleko. Ešte si nepotrebujem sporiť

Tu platí jednoduchá pravda, že čím skôr začnete, tým vyššiu sumu si môžete nasporiť. Napríklad, ak začnete so sporením na dôchodok okolo tridsiatky, máte reálnu šancu nasporiť si o mnoho viac, ako keď začnete v štyridsiatke.

image
Tatra Banka

Mýtus č.3: Na dôchodok mi bude stačiť niekoľko tisíc eur

Ak sme v mýte číslo 1 hovorili o tom, koľko mužov a žien sa dožije dôchodkového veku, tu ide o to, s akým „kapitálom“ do neho vstúpia. Faktom totiž je, že na dôchodku budeme žiť približne 20 rokov. Ak by ste teda mali v treťom dôchodkovom pilieri nasporenú napríklad sumu 20 000 eur, váš doplnkový mesačný príjem na dôchodku by predstavoval iba 50 eur. Bude vám to stačiť?

Myslite preto dopredu a vypočítajte si svoj budúci dôchodok už dnes v praktickej dôchodkovej kalkulačke.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 20:08