www.medican.sk
StoryEditor

Ako sa lieči pooperačný stav predného skríženého väzu v kolene?

20.01.2023, 12:00

Ak vás v blízkom čase čaká operácia predného skríženého väzu v kolene, prečítajte si tento článok. Ako sa úspešne zotaviť a rýchlo sa vrátiť do bežného života? Aby rekonvalescencia prebehla bez problémov, treba sa držať istých zásad. Ide o vyhýbanie sa namáhavým činnostiam i cvičeniu, užívanie liekov proti bolesti a následné rehabilitačné cvičenia s fyzioterapeutom, ale aj doma.

Užívanie liekov proti bolesti

Najčastejšie sa predpisujú analgetiká a protizápalové lieky. Zmiernia pooperačný opuch a koleno vás bude bolieť o čosi menej. Je dôležité, aby ste všetky lieky predpísané lekárom užívali podľa pokynov a taktiež podľa potreby.

Ak cítite, že sa bolesť stupňuje večer, nezabudnite užiť tabletku, aby ste sa mohli pokojne vyspať a uľahčiť telu regeneráciu. Bez predchádzajúcej konzultácie s lekárom nekombinujte rôzne druhy liekov, môžu spolu negatívne interagovať.

Oddychový režim

Po operácii by ste mali približne mesiac používať barly a nosiť špeciálnu ortézu. Dĺžka používania bariel sa líši, mali by ste s nimi chodiť, kým nie ste schopní chodiť bez krívania. Aby boli dosiahnuté pozitívne výsledky, počas prvých týždňov od zákroku obmedzte namáhavé aktivity na minimum. Na určitý čas zabudnite na behanie, cvičenie v posilňovni, bicyklovanie, skákanie či dvíhanie ťažkých bremien.

Ak máte fyzicky náročnú prácu, oznámte to lekárovi. Vypíše vám PN-ku na čas, ktorý je potrebný. Dodržiavanie oddychového režimu a šetrenie pomôže zabrániť ďalšiemu poškodeniu či preťaženiu postihnutej oblasti a zabezpečí správne hojenie rany.

Po niekoľkých týždňoch zotavovania vám lekár odporučí cvičenia na posilnenie svalov okolo kolena. Vďaka nim sa zlepší flexibilita a rozsah pohybu, aby ste mohli opäť naplno používať kolenný kĺb.

Rehabilitácia

Návšteva ortopéda a fyzioterapeuta je neoddeliteľnou súčasťou liečby pooperačného stavu predného skríženého väzu. Cieľom je vrátiť pohyblivosť kolena do pôvodného stavu, aby ste mohli opäť fungovať. Na základe rozsahu zranenia vám fyzioterapeut vytvorí individuálny plán.

Obyčajne zahŕňa:

  • cvičenia na posilnenie svalov,
  • strečing,
  • masáže,
  • elektrostimuláciu,
  • ultrazvukové ošetrenia,
  • a iné procedúry, vďaka ktorým sa rýchlejšie zotavíte

Rehabilitácia je základom. Vďaka rehabilitácii sa obnoví nielen pohyblivosť, ale aj zvýšiť sa aj sila a stabilita, aby ste sa mohli plne začleniť do pracovného i osobného života bez obmedzení. Športová záťaž sa povoľuje približne na 6 až 7 mesiac od operácie. Dajte kolenu čas a nikam sa nenáhlite, pretože zanedbaním doliečovacieho režimu by ste si mohli napríklad osvojiť nesprávnu chôdzu.         

 

Pre viac informácii nás kontaktujte na www.medican.sk                                                   

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
09. apríl 2024 13:44