www.vaskomfort.sk
StoryEditor

Poďme si doma upratať ako v najlepších hoteloch

20.01.2023, 12:00

Relaxovať v hygienicky čistom prostredí, kde má každý predmet svoje miesto, je povznášajúce. Upratovanie nepatrí k obľúbeným činnostiam, pretože ak má byť vykonané kvalitne, odhryzne si trocha nášho času. Viete si upratať svoju domácnosť správne?

Upratovanie domácnosti v modernom štýle

Dá sa domácnosť upratať za pár minút? Občas áno. Všetko závisí od toho, v akom stave ju nájdete. Pokiaľ si vytvoríte zvyk upratovať pravidelne a robiť niektoré úkony automaticky, ani pravidelné víkendové upratovanie domácnosti vám nemusí zabrať celý deň, ale len pár minút. Samozrejme, to iba v prípade, že sa práve nechystáte umývať okná, meniť závesy či tepovať koberce. Čo vieme pre svoju domácnosť spraviť denne?

Čokoľvek v kuchyni chytíte do ruky, snažte sa vrátiť na svoje miesto. Ak si po príprave jedla okamžite po sebe upracete potraviny, uložíte riad do umývačky riadu a vyčistíte pracovnú dosku a spotrebiče, s ktorými ste pracovali, o toľko menej práce vás čaká pri najbližšom upratovaní. Chcete mať kúpeľňu ako v hoteli? Najlepšie je čistiť sanitu denne a pri pravidelnom týždennom upratovaní vám už ostane len venovať starostlivosť obkladom, podlahe a výmene uterákov. Pri každom upratovaní skontrolujte, či netreba doplniť hygienické potreby, ako sú mydlá, zubné pasty, toaletné papiere a vreckovky a pod. Na čistenie WC, umývadla a podlahy používajte rozdielne handričky!

V spálni udržíte poriadok ľahko. Stačí pol hodinu po tom, ako vstanete, periny dobre ponatriasať a prikryť dennou dekou, nech na ne nesadá prach. Vytiahnite rolety, odostrite závesy. Ak niekde nájdete pohodené oblečenie z predošlého dňa, odložte ho do skrine alebo dajte oprať. V prípade detskej izby je udržať poriadok náročnejšie. Dobrou pomocou sú ale boxy na hračky. Ak naučíte svoje ratolesti každý večer si hračky upratať, ráno vám neporiadok nepokazí náladu.

Upratovanie ostatných priestorov, ako je obývačka alebo vstupná chodba, úzko súvisí s našimi zvyklosťami. Ak sa teda naučíme, že obuv patrí do skrinky, kabát na vešiak, po sledovaní televízie treba dať ovládač na určené miesto, poskladať deku a upratať predmety, s ktorými sme sa zaoberali počas voľného času, rannú kávu si vychutnáme s pocitom, že je všetko na svojom mieste. Harmónia v domácnosti, harmónia v živote.

Utierajte prach aspoň raz týždenne, nielen z otvorených políc, aj na vrchu skríň. Tam sa množia kúdole prachu. Vysávajte podľa potreby, najlepšie denne. Keď utierate prach, nezabudnite na čistotu sklenených povrchov a zrkadiel, dverí, zárubní a kľučiek, takisto aj čistenie okenných parapetov, televízora a multimediálnych zariadení. Dôležité je tiež nezabudnúť na pravidelné vynášanie odpadkov, ktoré majú na svedomí nepríjemný zápach v domácnosti. Umývanie okien funguje najlepšie raz za polrok, umývanie vám pôjde rýchlejšie a ľahšie. Raz za polrok operte závesy. Tepovanie kobercov je nastavené podľa potreby, aspoň však dvakrát ročne.

Upratovací bontón, na ktorý nedáte dopustiť

Ako pri varení má každá surovina svoje vlastné kuchárske náčinie a priestor na prípravu, aj pri upratovaní sa riadime istými pravidlami. Chápeme, že vyutierať rôzne povrchy s tou istou utierkou nie je z hľadiska hygieny vhodné. Kým sa teda pustíte do pravidelného víkendového upratovania, presvedčte sa, či máte všetky potrebné pomôcky. Čo povrch, to iný čistiaci prostriedok a handrička. Aby ste predišli podráždeniu pokožky, je vhodné používať ochranné rukavice siahajúce až k lakťom. A keďže vieme, že upratovanie sa nekončí len vyleštením povrchov a odstránením prachu, nezabúdajte po každom očistnom rituáli priestor prevoňať príjemnou vôňou. Či sa rozhodnete pre elektrický osviežovač vzduchu, osviežovač vzduchu v spreji, vonnú tyčinku, alebo olej, dodajú vašej domácnosti tú pravú vôňu domova a odstránia zápach z použitých čistiacich prostriedkov alebo z vysávania. Nastriekať môžete nielen vzduch, ale aj textílie v domácnosti, ako je sedačka, vankúše, koberec alebo závesy. Antibakteriálne spreje sú tiež dobrou pomôckou na prevoňanie priestoru a získanie istoty, že je všetko hygienicky čisté. Výsledkom bude voňavá domácnosť, ktorá navodí nielen pocit pohodlia, ale aj bezpečia.

Kompletné poradenstvo v rámci poskytovania upratovacích služieb v Bratislave, Pezinku a Senci na www.vaskomfort.sk

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 19:20