StoryEditor

Chystáte sa na rekonštrukciu? Máme pre vás tipy, ktoré vám ušetria čas

22.03.2023, 00:00

Rekonštrukcia domu či bytu je finančne aj časovo náročným procesom. Väčšina z nás sa s ním stretne len raz, maximálne dvakrát za život. Aby bola premena vášho domova plynulá a bez väčších problémov, je dôležité všetko dobre naplánovať a počítať s každou jednou situáciou. Na čo všetko pri rekonštrukcii myslieť? Pripravili sme si pre vás praktické tipy, ktoré vaše práce urýchlia a ušetria vám drahocenný čas.

Vytvorte si detailný plán

Keď budete rekonštrukciu plánovať, snažte sa spracovať detailný postup práce a približný časový harmonogram. Počas rekonštrukcie sa síce môžu niektoré procesy predĺžiť, no nikdy sa nestane, že vám vznikne nejaké časové okno, pretože jednotlivé úkony na seba nenadväzujú. V pláne si vyznačte, ktoré veci zvládnete urobiť sami a na ktoré budete potrebovať odborníkov, aby ste si ich stihli zaistiť v dostatočnom predstihu.

Do plánu si môžete taktiež pridať odhadované náklady na celú rekonštrukciu. Tie zistíte veľmi jednoducho pomocou projektovej kalkulačky. Praktický nástroj využíva aktuálne ceny stavebných prác, takže máte istotu, že vám poskytne presné výsledky.

Stavte na jedného dodávateľa

Celý proces rekonštrukcie bytov či rekonštrukcie domov dokáže urýchliť aj výber jedného dodávateľa, ktorý pokryje rovno niekoľko služieb. Budete mať istotu, že profesionáli vedia spolupracovať a jednotlivé úkony budú robiť v správnej postupnosti. Vyhnete sa tak neustálemu vybavovaniu jedného odborníka za druhým a následne dohľadu nad tým, či všetko ide tak, ako má.

Kvalitná stavebná firma ako Profimajster vám dokáže poskytnúť viacero služieb a zohratý tím ľudí. Ten vie efektívne pracovať a pružne reagovať na zmeny. Ak sa niečo dokončí skôr, okamžite sa môže prejsť na ďalšiu prácu. Nemusí sa čakať na ďalších pracovníkov z inej firmy.

image
Unsplash.com

Myslite na všetky papierovačky

Ak nechcete platiť pokutu a zbytočne predlžovať celý proces rekonštrukcie, nezabúdajte na detaily vo forme rôznych povolení. Keď zasahujete do nosnej priečky, budete potrebovať stavebné povolenie. Ak však robíte menšie úpravy, ako napríklad maľovanie stien či výmenu nábytku, stačí vám práce v byte len ohlásiť.

Na vydanie stavebného povolenia či iných povolení a papierov myslite v dostatočnom predstihu. Úrady majú spravidla 30-dňovú lehotu na vyjadrenie.

Zariadenie objednajte s predstihom

Ak plánujete meniť zariadenie, objednajte ho niekoľko týždňov pred samotnou rekonštrukciou. Mnohé veci, ako napríklad kuchynské linky, sedačky, obklady či dvere, nemajú obchody na sklade a ich dodacia lehota je od 4 do 12 týždňov. Niekedy aj viac. V prípade, že nechcete presúvať termíny vodárov, maliarov alebo obkladačov, dopredu vždy zohľadnite dobu dodania a objednajte všetko, čo potrebujete s dostatočným predstihom.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 19:21