StoryEditor

Obezita, ochorenie tela alebo duše? S pomocou správneho odborníka to zvládnete

03.05.2023, 00:00

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je obezita chronické, multifaktorálne ochorenie spôsobené nadmerným hromadením tuku v organizme. Na Slovensku je viac ako polovica dospelých v pásme nadváhy alebo obezity, jeden zo štyroch dospelých mužov a žien je v pásme obezity, celkovo sme v počte obéznych obyvateľov tesne nad priemerom EU (53 % obyvateľov EU má nadváhu alebo obezitu), čo je alarmujúce.

Obezitu si môžete diagnostikovať sami pomocou výpočtu BMI (index telesnej masy) iba na základe svojej výšky a hmotnosti. BMI kalkulačku nájdete na internete https://protiobezite.sk/bmi/. Ak je hodnota BMI v intervale 25-30 máte nadváhu, ak sa pohybuje v intervale 30-40+ ste v pásme obezity prvého až tretieho stupňa. Čo vtedy robiť? Navštívte svojho všeobecného lekára alebo sa priamo obráťte na odborníkov na liečbu obezity, napríklad na stránke https://protiobezite.sk/lekari/  a prediskutujte s ním vaše možnosti na ceste za zdravou hmotnosťou – či už iba cestou režimových opatrení (racionálna strava + pohybový režim), alebo sa pridá aj behaviorálna psychoterapia či dostupná farmakoterapia.

Ak počujete zmena životného štýlu, možno sa vám už zježia všetky chlpy na tele, ale nemusí to byť až tak náročné. Tempo zmeny si zvolí každý sám tak, aby to bolo zvládnuteľné aj po fyzickej, aj po psychickej stránke. Čo by mala zmena životného štýlu obsahovať?

Stravovanie

Úprava jedálnička je nevyhnutná. No mala by byť navrhnutá tak, aby bola udržateľná nielen počas doby redukcie hmotnosti, ale v podstate do konca života. Je logické, že ak sa po schudnutí vrátite k nesprávnym stravovacím návykom, hmotnosť bude opäť stúpať (jo-jo efekt). Niektorí lekári sú názoru, že jo-jo efekt je naše vnútorné ospravedlnenie si vlastného zlyhania. Základom prevencie jo-jo efektu je práve to, aby ste si počas redukcie hmotnosti zvykli na určitý spôsob racionálneho stravovania, ktorý budete schopní aj dlhodobo dodržiavať. V každom prípade odporúčame sa vyhýbať „zaručeným“ diétam, ktoré privádzajú telo len do zbytočného stresu a z dlhodobého hľadiska skôr škodia ako pomáhajú. „Samozrejme, počas doby chudnutia prichádza k viacerým životným situáciám, kedy sa racionálne stravovanie poruší, dôležité je, aby ste sa po tomto krátkom období (oslavy, sviatky a pod.) opäť vrátili  k nutrične vyváženej strave a za niekoľko mesiacov racionálneho stravovania si naňho zvykli,“ podporuje svojich pacientov internista a odborník v liečbe obezity  MUDr. Tibor Varga ml., PhD., LL.D., DSc., LL.M., MSc., MBA, MPH.  

Mnohým často vŕta v hlave, či sa musia vzdať všetkého čo radi jedia. Každodenné rozhodnutia v tomto smere určujú, kde bude vaše telo o pár týždňov či rokov. Nespúšťajte zo zreteľa hlavný dôvod vášho chudnutia, ktorým je zdravý a funkčný organizmus. Buďte však pripravení, že určité obete budete musieť priniesť. Tu vám prinášame 10 ľahko zapamätateľných bodov racionálneho stravovania, ktoré vypracoval doktor Varga na základe svojej dlhoročnej praxe, skúseností a dlhodobých výsledkov svojich pacientov v znižovaní hmotnosti:

image
Bausch Health

Pohyb, cvičenie a šport

Pohybové aktivity by mali byť súčasťou života každého človeka. Pohyb je prospešný pre celý organizmus aj ako prevencia rôznych chorôb. Vďaka správne zvolenému pohybu zlepšíte imunitu, funkciu dýchacieho, srdcovocievneho aj tráviaceho systému, zlepšíte si pamäť. Vďaka fyzickej aktivite sa nám tiež tvoria nové neuróny v mozgu, ktoré sú dôležité pre pamäť a učenie. Výsledkom pravidelného pohybu je komplexná reštrukturalizácia všetkých orgánov a tkanív v našom tele, sprevádzaná ich vyššou funkčnou kapacitou s pozitívnymi zdravotnými benefitmi pre celý organizmus.

Ak sa pýtate, akými pohybovými aktivitami by ste mali začať vo svojom boji proti obezite, poradí vám doktor Varga: „Závisí to od toho, aká forma športu je najdostupnejšia a akú formu sám pacient uprednostní.  V tomto kontexte som vypracoval 5 základných bodov ako zaradiť pohyb do života, ktoré zvyknem odporúčať aj svojim pacientom:

image
Bausch Health

Hlava alebo duša

Mozog, spánok, emócie, stres, výchova v detstve a ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú obezitu nemôžeme pri chudnutí vylúčiť. U mnohých pacientov sú to práve tieto faktory, ktoré ich vedú k emočnému prejedaniu sa či uspokojovaniu hormonálnych potrieb pomocou jedla. „Odborníci dnes vedia, že obezita je predovšetkým dôsledkom zlej regulácie príjmu potravy v mozgu. U obéznych ľudí majú emócie veľký vplyv na príjem potravy,“ konštatuje MUDr. Olga Bálková, Medical Manager spoločnosti Bausch Health.

Prejedanie súvisí s kontrolou príjmu potravy. Okrem fyziologickej potreby „potrebujem jesť, pretože bez jedla umriem“, má jedlo aj emocionálnu potrebu „jem preto, lebo sa po jedle cítim spokojnejšie a lepšie“. U mnohých obéznych pacientov dominuje práve táto emocionálna potreba. Ako zistíte, či dominuje aj u vás? Radí doktorka Bálková: „Zamyslite sa nad tým, či vás akékoľvek emócie vedú ku konzumácii jedla. Či zajedáte smutnú náladu, rozbité auto, ťažké životné udalosti, negatívne správy, svoje strachy či obavy... Ale i radostné udalosti ako napríklad povýšenie v práci, dosiahnutie akéhokoľvek cieľa... Stáva sa vám, že sa v noci zobudíte, otvoríte chladničku a začnete jesť? Aj to je forma emočného jedenia.“

Ak si stále nie ste istí, skúste odpovedať na nasledujúce otázky. Ak bude väčšina vašich odpovedí „áno“, s vysokou pravdepodobnosťou do tejto skupiny skutočne patríte.

Prečo práve emocionálna potreba?

Emocionálna regulácia príjmu potravy súvisí s vylučovaním mnohých chemických látok. Po jedle dochádza v mozgu k vylučovaniu dopamínu, vďaka čomu sa po jedle cítime spokojnejšie, šťastnejšie. Čím stabilnejšia hladina dopamínu, tým stabilnejší pocit spokojnosti. Akonáhle začne hladina dopamínu klesať, pocit spokojnosti vyprcháva. Mozog, telo, človek si na príjemné pocity veľmi rád zvyká a má tendenciu si ich opakovať. V tejto fáze je naše správanie už ovplyvnené túžbou opakovať príjemné pocity z jedla čo najčastejšie. Jedlo sa stáva akousi drogou. Celý tento začarovaný kruh je pevne zakotvený v mozgu.

„Boj proti nadváhe a obezite je celoživotný, ťažký a treba priznať, že často neúspešný. Racionálne stravovanie, pohyb a pomoc odborníka, najmä lekára, sú najdôležitejšími piliermi boja proti obezite. K liečbe obezity by sa malo pristupovať ako ku každej inej závislosti. Bez pomoci odborníka majú obézni pacienti len malú šancu zvládnuť obezitu. Nehanbite sa zveriť do odbornej starostlivosti a požiadať o pomoc. Dobrou správou je, že na slovenskom trhu je dostupný aj liek na liečbu obezity, ktorý pomáha kontrolovať emočné prejedanie na úrovni nervovej sústavy,“ dodáva doktorka Bálková.

WHO vyhlásila obezitu za najväčší globálny chronický zdravotný problém tretieho tisícročia.  Pozorovania preukázali, že obézni pacienti majú vyššiu úmrtnosť a chorobnosť:

  • dvojnásobne zvýšené riziko rozvoja ischemickej choroby srdca
  • dvojnásobne zvýšené riziko vzniku mŕtvice
  • sedemnásobne zvýšený výskyt diabetu 2.typu
  • zvýšený výskyt depresie
  • zvýšené riziko nádorových ochorení hrubého čreva, žlčníka a pod.
image
Shutterstock
Motivácia na chudnutie

Nečakajte na pocit strachu zo straty dobrého zdravia. Nečakajte a snažte sa každý kilogram navyše schudnúť čo najskôr. Z hlbšej priepasti sa dostáva oveľa ťažšie. „Spomeňte si, ako dobre vám bolo, keď ste mali o zopár kíl menej a hneď sa k chudnutiu opäť naštartujete. Myslite na svoje zdravie a vynikajúci pocit z dobrej kondície. Nech je vašim prvotným cieľom najmä vaše dobré zdravie!,“ dodáva doktor Varga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 06:27