StoryEditor

Ako vybrať perfektné stoličky ku kuchynskému ostrovčeku?

22.05.2023, 00:00

Kuchynský ostrovček je azda najuniverzálnejším prvkom v celej kuchyni. Kým jedna strana slúži ako pracovná plocha pre prípravu jedál, pozdĺž druhej môžete vytvoriť príjemný priestor na posedenie a spoločenské konverzácie. Poradíme Vám, ako vybrať dokonalé kuchynské stoličky k ostrovčeku.

Aká by mala byť výška stoličky?

Bežná výška pracovnej dosky, či už hovoríme o kuchynskej linke alebo ostrovčeku, sa pohybuje na úrovni 90 - 100 centimetrov. Aby bolo sedenie pohodlné a mali ste dostatok miesta na nohy, hľadajte pultové kuchynské stoličky, ktoré majú sedadlo vo výške 60 - 66 centimetrov od podlahy. V mnohých moderných kuchyniach sa však ostrovček stáva dominantou - väčšie rozmery, výraznejšie materiály. Ak je teda výška pracovnej plochy viac ako 105 cm, siahnite po barových stoličkách s výškou minimálne 75 cm.

Koľko stoličiek postaviť k ostrovčeku?

Tento číselný údaj by sa mal odvíjať od veľkosti kuchynského ostrovčeka a životného štýlu, teda je potrebné zodpovedať si otázku, za akým účelom bude priestor pri kuchynskom ostrovčeku využívaný. Budete tu raňajkovať s rodinou? Viesť rozhovory s priateľmi pri pohári vína? Pri rozhodovaní vám môže pomôcť všeobecné pravidlo - medzi kuchynskými stoličkami by mala byť medzera vo veľkosti 20 - 25 cm.

Aký materiál je najvhodnejší?

Nehľaďte len na estetiku a štýl, dôležitý je aj výber materiálu. Buďte realisti! Barové stoličky pozdĺž ostrovčeka sú v centre diania a je vysoko pravdepodobné, že dôjde k ich znečisteniu. Vyberajte preto materiály, ktoré sa ľahko čistia. Dobrou voľbou sú napríklad stoličky z polykarbonátového plastu. Ak vás viac nadchla predstava čalúnených stoličiek, siahnite po koži, prípadne syntetických materiáloch - sú odolné voči zafarbeniu, vyblednutiu, vode aj opotrebeniu.

image
vlastné/XXXLutz.sk

Štýl kuchynských stoličiek

Pomocou stoličiek môžete do kuchyne pridať svieži farebný akcent. Nemusia nevyhnutne ladiť so zvyškom nábytku v kuchyni, pokojne stavte na výraznejšie odtiene či zaujímavé prevedenia. Medzi aktuálnymi trendmi nájdete napríklad stoličky s ratanovým operadlom. Dokážu dodať kuchyni nádych tepla, obzvlášť v prípade, ak ste to prehnali s neutrálnou bielou, šedou a čiernou farbou. Atraktívne sú tiež pultové stoličky s drevenými nohami a moderným látkovým čalúnením, napr. zamatovým v štýle Scandi.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 21:29