Tomsickova/stock.adobe.com
StoryEditor

Kam sa na Slovensku vybrať na dovolenku s deťmi?

25.07.2023, 00:00

O tom, že aj na Slovensku sa dá stráviť skvelá dovolenka, azda už nemusíme nikoho presviedčať či pochybovať. Čo však v prípade, ak sa vám práve narodila ratolesť do rodiny, resp. máte doma malé deti? V takom prípade je Slovensko priam jasnou voľbou, pretože je prakticky celé dostupné autom či vlakom, takže eliminujete nutnosť leteckého presunu. A možností, kam sa s rodinkou vybrať, je naozaj neúrekom. Viete si voliť medzi čistým relaxom, zábavou i spoznávaním.

Spoznávanie v rámci dovolenky

Je fajn, pokiaľ má dovolenka pre deti aj určitý edukačný charakter, resp. je aj o spoznávaní niečoho nového. Vedzte, že deti si to potom zapamätajú a takéto zážitky sa im môžu uložiť hlboko v pamäti. Ak teda volíte dovolenku na Slovensku s deťmi, tak v prípade záujmu o spoznávanie môžete toho prejsť naozaj dosť. Čo také jaskyne? Medzi najpopulárnejšie a veľmi dobre dostupné patria Demänovská ľadová jaskyňa či Demänovská jaskyňa slobody. Nie sú však samozrejme jediné. Ak sa vydáte do Slovenského raja, neďaleko vodnej nádrže Palcmanská maša, môžete navštíviť Dobšinskú ľadovú jaskyňu. Ten zážitok z jej návštevy, zvlášť počas letného obdobia, keď sa môžete vnútri schladiť a pokochať pohľadom, je pre rodinu aj deti priam neopakovateľný. A keby vás to zavialo na východ, určite skúste Jasovskú jaskyňu v rovnomennej obci Jasov.

Slovenské hrady

Predstavme si, že si základňu na dovolenku s rodinou zriadite povedzme na Liptove, v srdci Slovenska. V tomto regióne viete cez internet nájsť lacné ubytovanie, ktoré zároveň spĺňa potrebné kvalitatívne štandardy. V každom prípade, v rámci zábavy a spoznávania môžete navštíviť aj slovenské hrady. Napríklad také Strečno asi poznáte ako miesto dopravných zápch, no nachádza sa tam aj nádherný hrad. A dokonca sa pri ceste môžete prepraviť netradične kompou cez rieku! A to je už naozaj zážitok, pričom sa zároveň vyhnete zápcham. Neďaleko Ružomberka sa nachádza historický hrad Likava, kde vás očarí historická expozícia s odborným výkladom. Absolútnymi klasikami, ktoré by tiež nemali chýbať v rámci výpočtu miest navštívených na dovolenke na Slovensku, patria Trenčiansky hrad či unikátny Spišský hrad.

Zábava nesmie chýbať

Čo by to však bola za dovolenka s deťmi, ak by na nej chýbala patričná zábava, na akú sa tí najmenší vždy tešia? Ubytovať sa môžete napríklad v Chalúpkove v Liptovskej Štiavnici, v dedinke, kde sa deťom určite bude páčiť. Neďaleko v Liptovskom Mikuláši nájdete obľúbenú kontaktnú Zoo, v ktorej sa deti môžu priamo dotknúť zvieratiek. Je to výborný spôsob ako sa jednak môžu niečo dozvedieť, a zároveň si vytvoriť vzťah k zvieratám i prírode. V tomto regióne sa nachádza aj viacero akvaparkov, kde sa tiež v rámci dovolenky môže vyšantiť celá rodina. Obľúbené akvaparky nájdete či už v Bešeňovej, alebo aj v Tatralandii či v Poprade.

Nielen Tatry

Čo sa týka prírody a dovolenky s deťmi, nie je všetko ´len´ o Vysokých Tatrách, azda najčastejšom turistickom cieli. Veľmi pekné miesta na rodinnú dovolenku sú napríklad aj v Nízkych Tatrách, napríklad aj v okolí horehronskej dedinky Predajná. A ak vás zaujíma tradičná horehronská železnička, určite nevynechajte návštevu Čierneho Balogu. Pokiaľ nemáte tak radi miesta s veľkým počtom turistov, zvoľte si Slovenský raj, kde nájdete ako krásnu prírodu, tak aj určitú útulnosť. Dostatok slnka a lesov je ideálny nielen na dobrú dovolenku, ale aj na želané posilnenie imunity pre vašich najmenších. Dovolenka by totiž mala byť ako o oddychu, tak aj o zábave, no aj o utužení mentálneho či fyzického zdravia. Veríme, že takúto parádnu dovolenku aj s deťmi zažijete práve v našej krásnej krajine.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 18:11