StoryEditor

Kanalizácia stále nie je bežným štandardom vo všetkých obciach

22.09.2023, 00:00

Hoci žijeme v 21. storočí a väčšina z nás považuje elektrinu, vodovod či kanalizáciu za bežný štandard, nie všade na našom území je to tak.

Počet obydlí napojených na kanalizáciu postupne narastá

Kým v roku 2005 bola kanalizácia dostupná pre niečo vyše 55 % obyvateľstva našej krajiny, po roku 2020 ich počet dosahoval už vyše 70 %. Stále však ide o medziročné tempo nárastu len o 0,56 %.

Najnižšia dostupnosť kanalizácie je v obciach Banskobystrického, Košického, Trenčianskeho a Nitrianskeho kraja. Možno si poviete, že ide len o zaostalé obce, ale vyvedieme vás z omylu. Kanalizácia často chýba aj v obciach, v ktorých prebieha aktuálne pomerne veľký stavebný ruch a pribúdajú nové nehnuteľnosti.

Podľa dostupných štatistík z Ministerstva životného prostredia má napríklad v okrese Nové Zámky vybudovanú kanalizáciu len 15 obcí zo 62.

Rovnako nepriaznivé sú aj čísla z Košického kraja. Tu malo v roku 2021 vybudovanú kanalizáciu len menej ako 40 % obcí. Najnižšia miera pripojenia v rámci celého Slovenska je v okrese Trebišov.

Majitelia nových domov sú preto nútení riešiť otázku, ako nakladať s odpadovými vodami. Najčastejším riešením je vybudovanie vlastnej žumpy, pomocou betónovej šachty, prípadne plastovej žumpy a pravidelné odčerpávanie splaškov firmami, ktoré realizujú vývoz žumpy (zákon majiteľom žúmp ukladá povinnosť vedieť na výzvu predložiť potvrdenie o odbornom odvoze odpadu zo žumpy do čističky odpadových vôd).

Žumpy však rozhodne nepredstavujú ekologické riešenie, nakoľko sú obrovským producentom metánu. Stále však u nás platí, že Slovensko má v rámci EÚ najvyšší pomer takýchto vlastných sanitačných systémov. Navyše budovanie žumpy je pre majiteľov domov v porovnaní s tými, ktorí majú možnosť pripojiť svoju nehnuteľnosť na verejnú kanalizáciu, značne nevýhodné. Poplatky za vývoz žumpy sú v mnohých oblastiach aj trojnásobné, než by boli poplatky za verejnú kanalizáciu.

image
Pexels

Podpora budovania kanalizácií

Už niekoľko rokov Ministerstvo životného prostredia pravidelne organizuje rôzne výzvy zamerané na podporu budovania kanalizácie. Do roku 2015 bola však táto podpora zameraná najmä na obce nad 2000 obyvateľov. A tak menšie obce, ktoré si budovanie kanalizácie nemohli dovoliť z vlastných zdrojov, jednoducho budovanie kanalizácie odložili na neurčito.

V roku 2022 bolo vyčlenených na podporu budovania verejných vodovodov a kanalizácií 61,5 milióna eur. Zároveň bola pripravená stratégia, ktorá by mala výrazne zjednodušiť proces žiadosti a spraviť ho dostupnejším aj pre obce, ktoré v minulosti nespĺňali podmienky.

Dôležitým kritériom pri žiadosti je veľkosť obce. Tá totiž rozdeľuje žiadateľov do dvoch skupín – obce do 2000 obyvateľov a obce nad 2000 obyvateľov.

Kým menšie obce sa uchádzajú o podporu cez Integrovanú územnú stratégiu, väčšie obce môžu získať podporu na budovanie kanalizácie z Operačného programu Slovensko.

Povinnosť napojiť sa do kanalizačnej siete

Všade tam, kde už bola kanalizácia zriadená, ukladá zákon majiteľom nehnuteľností povinnosť zriadiť si kanalizačnú prípojku a napojiť sa na kanalizáciu. Tá predstavuje úsek potrubia (najčastejšie vybudovaný z plastových alebo železných rúr), ktorým sa odvádzajú odpadové vody z pozemku alebo miesta vyústenia vnútorných kanalizačných rozvodov objektu alebo stavby až po zaústenie do verejnej kanalizácie. Zaústenie je už súčasťou verejnej kanalizácie.

Hoci by mnohí dali za túto povinnosť skutočne čokoľvek, na niektorých územiach Slovenska stále môžeme hovoriť skôr o vytúženej možnosti a nie povinnosti.

Budovanie kanalizácie na Slovensku postupne napreduje a každý rok pribúdajú nové obce, v ktorých môžu majitelia využívať verejnú kanalizáciu. Na obdobie, kým bude na verejnú kanalizáciu napojených 100 % našej krajiny si však ešte musíme niekoľko rokov počkať.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
11. apríl 2024 20:51