StoryEditor

Ako si správne vybrať druhý dôchodkový pilier? Poradíme vám

04.10.2023, 00:00

Od štartu dôchodkovej reformy a vzniku 2. piliera uplynulo už vyše 18 rokov. Za tento čas došlo k viacerým zmenám, ktoré sa dotkli aj kľúčovej oblasti, ktorou je ponuka dôchodkových fondov. Kým na začiatku neexistovali žiadne garantované ani indexové fondy, dnes sú práve tieto dva typy základom aktuálnej ponuky. Poradíme vám, ako sa medzi nimi správne orientovať. Aj malý rozdiel v ročnom výnose totiž môže spraviť, za celé obdobie dôchodkového sporenia počítané v desaťročiach, veľký rozdiel v dosiahnutých úsporách.

AdvertisementAdvertisement

Sú garantované dôchodkové fondy skutočne garantované?

Garantovaný dôchodkový fond neinvestuje do rizikových akciových nástrojov, ale využíva konzervatívne nástroje, ako sú napríklad štátne dlhopisy a dlhopisy významných spoločností. Vďaka tejto stratégii nedochádza k výraznejším poklesom hodnoty fondu, na druhej strane však nemá potenciál vyššieho zhodnotenia. Okrem konzervatívneho zamerania je tu navyše garancia spočívajúca v tom, že ak v čase odchodu na dôchodok dôjde k výraznému poklesu finančných trhov, dôchodková správcovská spoločnosť vám garantuje vaše vklady a doplatí zo svojho majetku prípadný rozdiel. 

Garantované fondy sú vhodné najmä pre sporiteľov nad 50 rokov. Po dosiahnutí tohto veku je DSS-ka dokonca zo zákona povinná každoročne presúvať 4 % vašich úspor práve do garantovaného fondu. Určite nie je vhodný pre mladších sporiteľov, aj keď väčšina Slovákov ich má práve v nich. Môžu za to legislatívne zmeny z roku 2012, kedy bola väčšina sporiteľov presunutá (častokrát z pre nich vhodnejších akciových dôchodkových fondov) do garantovaného fondu. Títo sporitelia tak nevyužili príležitosť, ktorú priniesol nadštandardný rast finančných trhov v ostatných 10-tich rokoch a prišli tak o významné zhodnotenie svojich doterajších úspor. 

Ponuka negarantovaných dôchodkových fondov je skutočne široká 

Medzi negarantované dôchodkové fondy patria predovšetkým indexové a akciové dôchodkové fondy. Indexové fondy sledujú výkonnosť konkrétneho finančného indexu, ako je napríklad Standard and Poor‘s 500 zahŕňajúci akcie 500 najväčších spoločností kótovaných na burzách v USA. V prípade väčšiny slovenských indexových dôchodkových fondov ide o MSCI World Index. Je jedným z najznámejších globálnych indexov na akciovom trhu a kopíruje výkonnosť veľkých a stredne veľkých spoločností v 23 rozvinutých krajinách sveta. Sleduje sa od roku 1969 a jeho dlhodobá výkonnosť za ostatných 53 rokov v dolároch je prekvapujúcich vyše 6,2 % ročne. Akciové dôchodkové fondy sú, naopak, aktívne riadené svojimi portfólio manažérmi, ktorí neustále nakupujú a predávajú akcie rôznych spoločností s cieľom maximalizovať výnos fondu. 

A ktorým sa teda lepšie darí?  

Aj keď historická výkonnosť nie je zárukou výnosov budúcich, je jedným z dôležitých ukazovateľov. Stačí sa pozrieť na zoznam slovenských dôchodkových fondov za ostatných 10 rokov a hneď zistíte, že medzi top 5 fondami je 5 indexových s ročným výnosom od 9,8 do 7,2 % ročne. Za nimi nasledujú práve akciové fondy s výnosom od 5,7 do 3,7 % ročne. A garantované dôchodkové fondy sú na spodných priečkach tabuľky s výnosmi od 1,1 do 0,1 % ročne. 

Ako si správne porovnať negarantované dôchodkové fondy? 

Čím dlhšie časové obdobie dôchodkové fondy porovnávame, tým je ich dlhodobý výnos presnejší. Kratšie obdobia slúžia len na porovnanie medzi nimi, avšak výška výnosu môže byť vzhľadom na turbulentný vývoj finančných trhov „uletená“, či už smerom hore, alebo dole. V dlhodobej výkonnosti slovenských dôchodkových fondov je však jedna dôležitá nepresnosť, ktorú spôsobuje negarantovaný dôchodkový fond Progres od Allianz SDSS. Ten bol totiž do mája tohto roka akciovým fondom a až následne sa oficiálne pretransformoval na indexový dôchodkový fond. Pre správne porovnanie je teda potrebné sledovať ho s indexovými fondami za kratšie obdobie, v zmysle platnej legislatívy je to 6 mesiacov. Negarantovaný indexový dôchodkový fond Progres od Allianz – Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a. s., je v nej na druhom mieste s rozdielom len 0,123 %. Zároveň však platí, že bol najvýkonnejším akciovým dôchodkovým fondom za ostatných 10 rokov. 

Kľúčom úspechu v 2. pilieri je nebyť pasívny 

Keďže dnes je prestup medzi DSS oveľa jednoduchší a nevyžaduje si už žiadosť zo Sociálnej poisťovne, je starostlivosť o dôchodkové úspory v 2. pilieri podstatne jednoduchšia. Nemusíte byť odborníkom ani čítať finančné správy, avšak pasivita je to najhoršie, čo môžete pre svoje dôchodkové úspory spraviť. Aj keď nemusíte zo svojho vrecka sporiť nič navyše (keďže v ňom ide o sporenie si časti už zaplatených odvodov), o jeho úspechu a potenciálnom zhodnotení rozhodujete sami. Venujte im aspoň trochu času párkrát ročne a ony sa vám za váš čas určite odmenia.

Smerujte k lepšiemu dôchodku

Ak sa rozhodnete pre Allianz – Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a. s., ktorá je jednotkou na trhu, môžete požiadať o vstup či prestup z inej DSS na ktorejkoľvek našej pobočke, v širokej sieti našich reprezentantov takmer v každom meste alebo na pobočkách Tatra banky, ktorá je naším depozitárom. 

Viac informácií na www.asdss.sk/smerujte-k-lepsiemu-dochodku/

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska. 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 17:55