StoryEditor

Liečba obezity „šitá na mieru“. Aký som fenotyp?

06.10.2023, 00:00

Poznáme to známe „vedci zistili, že...“? Občas sú skúmania vedcov úsmevné, ale mnohé majú pre ľudí nenahraditeľný prínos. Na nasledujúcich riadkoch si prečítame o fenotypoch obéznych pacientov a liečbe „šitej na mieru“. Liečba farmakoterapiou „šitou na mieru“ je dvakrát tak úspešná ako liečba farmakoterapiou „od oka“.

Pekne od začiatku: Centrálny nervový systém v nepohode

Obezita nie je len o kilách navyše, ale aj o mnohých skrytých súvislostiach ako sú zápaly, poruchy metabolizmu či endokrinologické zmeny, ktoré v konečnom dôsledku ovplyvňujú zmeny na úrovni centrálneho nervového systému. Pevná vôľa je pri chudnutí druhoradá. Chudnutie je boj s našimi vrodenými reguláciami príjmu potravy, ktoré ovláda mozog. V súvislosti s nadmerným príjmom potravy poznáme:

  1. poruchu záchvatového prejedania sa,
  2. bulímiu,
  3. závislosť od jedla.

Nebudeme sa zaťažovať odbornými výrazmi ako receptory, projekcie či okruhy v nervovej sústave, dôležité je rozlišovať:

  • homeostatiský hlad (potrebujem jesť, aby som prežil), ktorý je uložený vo vnútri mozgu v hypotalame.
  • hedonický hlad (chuť, emócie spojené s jedlom), ktorý sa nachádza v limbickom systéme mozgovej kôry.

Akú rolu zohráva mozgová kôra?

„Zásadnú. Mozgová kôra je na vrchole riadenia nášho tela. Je ako generálny riaditeľ. Rozhoduje aj o našom stravovacom správaní. Mozgová kôra nám umožňuje uvedomovať si chuť jedla a emócie spojené s jedlom. Mozgovú kôru nemôžeme ovládať. Môžeme však trénovať ovládanie svojich emócií a správania pri jedení. Niektorým ľuďom pomáha joga, šport, iným rady lekára alebo psychológa. Dobrou správou pre obéznych pacientov je, že na slovenskom trhu je dostupný liek na liečbu obezity vo forme tabliet, ktorý dokáže do veľkej miery ovplyvniť ako homeostatický, tak aj hedonický hlad. Jedná sa o fixnú kombináciu bupropión + naltrexón.“ vysvetľuje MUDr. Olga Bálková, lekársky konzultant spoločnosti Bausch Health.

Liečba „šitá na mieru“

Pred dvoma rokmi uskutočnili špičkoví odborníci z Mayo kliniky (Rochester, USA) klinickú štúdiu na skupine niekoľkých stovák obéznych ľudí. Pomocou vybraných parametrov a dotazníkov následne definovali štyri fenotypy obezity.

  1. „Hladný mozog“ je fenotyp, pri ktorom musí obézny človek, aby dosiahol pocit nasýtenia,  jednorazovo zjesť veľké množstvo potravy.
  2. „Hladné črevo“ je označenie fenotypu, kedy ľudia veľmi rýchlo strácajú po jedle pocit nasýtenia, a preto musia jesť niekoľkokrát denne. 
  3. „Pomalý metabolizmus“ je charakterizovaný pomalším a nižším bazálnym metabolizmom a nižším odbúravaním tukov pri fyzickej aktivite. Typické pre ženy v prechode.
  4.  „Emočný hlad“ je typický pre obéznych ľudí, ktorí nedokážu ovládať svoje chute, jedlom riešia pozitívne aj negatívne emócie alebo ich trápi záchvatové prejedanie (napr. aj nočné prejedanie).

V ďalšom kroku štúdie zahájili samotnú liečbu. Obéznych ľudí rozdelili do dvoch skupín:

Prvá skupina ľudí bola liečená s ohľadom na ich fenotyp. To znamená, že liečba im bola  „šitá na mieru“.  

  • Ľudia fenotypu „hladný mozog“ a „pomalý metabolizmus“ boli liečení liekmi, ktoré žiaľ, nie sú dostupné v EU.
  • Ľudia fenotypu „hladné črevo“ boli liečení liraglutidom.
  • Ľudia fenotypu „emočný hlad“ boli liečení kombináciou bupropión + naltrexón.

Druhá skupina ľudí bola liečená „od oka“. To znamená, že nebol u nich definovaný fenotyp a liečba bola zahájená podľa zváženia lekára či preferencií samotného človeka.  

Po roku vyhodnotili úbytok hmotnosti v oboch skupinách a zistili, že tí, ktorí boli liečení s ohľadom na fenotyp, teda liečbou šitou „na mieru“ (prvá skupina) dosiahli dvojnásobnú redukciu hmotnosti v porovnaní s druhou skupinou.

Čo to pre nás znamená?

Výrazne lepšie výsledky dosiahneme liečbou šitou „na mieru“ podľa určenia fenotypu. Liečba má byť pod vedením skúseného odborníka na liečbu obezity, ktorého môžeme nájsť napríklad aj na stránke https://protiobezite.sk/lekari/. Samozrejme, môžeme sa obrániť aj na našich všeobecných lekárov.

Ako zistím, či patrím do fenotypu „emočný hlad“?

Radí doktorka Bálková: „Zamyslite sa nad tým, či vás akékoľvek emócie vedú ku konzumácii jedla. Či zajedáte smutnú náladu, rozbité auto, ťažké životné udalosti, negatívne správy, svoje strachy či obavy... Ale i radostné udalosti ako napríklad povýšenie v práci, dosiahnutie akéhokoľvek cieľa... Stáva sa vám, že sa v noci zobudíte, otvoríte chladničku a začnete jesť? Aj to je forma emočného jedenia.“ Ak si stále nie sme istí, skúsme si odpovedať na nasledujúce otázky. Ak si na väčšinu z nich odpovieme kladne, s vysokou pravdepodobnosťou patríme do fenotypu „emočný hlad“.

Tipy a triky na záver

Všetci to poznáme, suseda nám radí ako schudla alebo sme si prečítali príbeh celebrity, aké triky jej zabrali pri chudnutí. Avšak každý organizmus a hlavne mozog a s ním spojené emócie sú rozdielne. A tak je potrebné k nim aj pristupovať. Nenechajme sa opäť nachytať a tentokrát energiu využime inak, rozumne:

  1. Zistime, aký sme fentotyp a na základe toho zvoľme pod dohľadom lekára vhodnú farmakoterapiu.
  2. Ak je to potrebné, vyhľadajme aj psychológa, ktorý nám pomôže prekonať psychickú nepohodu.
  3. Upravme náš stravovací a pohybový režim tak, aby sme ho boli schopní dodržať do konca života.

Poprajme si úspešnú a cielenú cestu za naším krajším a zdravším JA.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 19:47