StoryEditor

Finančné zdravie sa počas pandémie zhoršilo. Dnes však už viete ísť s firmou na preventívnu prehliadku

08.11.2023, 00:00

Pandémia bola veľkou záťažou pre zdravie ľudí, ale aj pre finančné zdravie firiem. Tvrdia to samotné spoločnosti, ale aj bankové dáta.

Ak sa chceme dožiť vysokého veku, musíme sa starať o svoje zdravie, napríklad aj pravidelnými preventívnymi prehliadkami. Podobne sa treba pozerať aj na svoje podnikanie či firmu. Kde však nájsť takého lekára? Dnes ho môžete nájsť v banke. Služba Finančné zdravie od Slovenskej sporiteľne hodnotí spoločne päť ukazovateľov – ziskovosť, úrokové krytie, zadlženosť, likviditu a vlastné imanie.

Finančné zdravie firiem sa zhoršilo s príchodom pandémie v roku 2020. spravidla platilo, že čím menšia firma, tým väčší zásah. Ak hovoríme o menších firmách, máme na mysli spoločnosti s ročnými tržbami do troch miliónov eur. Tie ešte v roku 2019 ohodnotili svoje finančné zdravie na stupnici od 1 do 10 v priemere na 7,2. O rok neskôr to bolo už na 6,8 a odvtedy sa ich hodnotenie nezmenilo. Pre porovnanie, v rovnakom prieskume pre Slovenskú sporiteľňu firmy s tržbami do 75 miliónov eur nepocítili, že by pandémia ich finančnú situáciu zhoršila. V roku 2019 ju hodnotili v priemere na 7,5 a odvtedy len rástla, až na 8 za rok 2022.

Názor firiem potvrdzujú aj dáta banky

Sebahodnotenie potvrdzujú aj dáta najväčšej slovenskej banky. V červenom pásme, ktoré vraví, že firma je pre banku nefinancovateľná, bolo pred pandémiou 11,83 % firiem s tržbami do 3 miliónov. O rok neskôr ich už bolo 13,62 %. Dáta, na rozdiel od prieskumu, ale ukazujú v tomto smere zlepšenie, keď vlani dosahoval podiel 12 %, teda zhruba každú ôsmu firmu. Väčšie firmy sú na tom pochopiteľne lepšie, problém získať úver má každá dvadsiata.

Úspech či rast firmy nie je podmienený úverom od banky, ale zvyčajne vie vďaka nemu rýchlejšie rásť či investovať. A ak firma úver nezíska či sa jej nepozdáva výška úroku, nie vždy sa dozvie dôvod. Dnes sa môžu firmy vidieť očami banky, očami Slovenskej sporiteľne. Súčasťou je aj poradenstvo. Keď má spoločnosť napríklad veľmi nízke vlastné zdroje a pre banku je to rizikové, tá jej poradí, ako zlepšiť finančné ukazovatele, čo bude viesť k tomu, že budeme ochotní viac požičať.

Väčšie firmy majú na sledovanie finančných ukazovateľov tímy ľudí, prípadne môžu využívať iné nástroje. Slovensko ako krajina má výhodu, že firmy musia zverejňovať svoje účtovné závierky. „Naša služba Finančné zdravie má niekoľko výhod. Po prvé, firmy bankám dôverujú. Po druhé, nechceme na tom zarábať, ide o bezplatnú službu. Poskytujeme to aj menším klientom, ktorí nemajú finančného manažéra, finančné oddelenie ani vlastnú účtovníčku. Ak má firma finančné výkazy alebo nám vie povedať, ako hospodári a aké má finančné výsledky, aj vtedy mu vieme pripraviť poradenstvo, v čom je dobrý, v čom by mal pokračovať alebo v čom sa môže zlepšiť. A po tretie, Je to aplikácia a vizuál je veľmi priateľský. Aplikácia je v tablete a diskusiu s ním vedieme pri tablete, kde klient všetko vidí,“ Katarína Gašparovská, riaditeľka odboru finančných riešení pre firmy Slovenskej sporiteľne.

image
Slovenská sporiteľňa

Bezplatne a aj pre neklientov

Služba je bezplatná aj pre spoločnosti, ktoré dnes nie sú klientom Slovenskej sporiteľne. Tá myslí aj na najmenšie firmy či živnostníkov, pre nich je vhodný Sprievodca finančným zdravím. Doteraz urobila niekoľko tisíc analýz a firmy reagujú pozitívne najmä na možnosť porovnať sa - s ostatnými spoločnosti v sektore či s vybranými konkurentmi. „Ukazujeme im napríklad, ako sa správa trh. Podnikateľ môže vidieť napríklad ako si iní berú úvery, kým on nie, a že ich tržby rastú rýchlejšie ako jeho. Alebo že si požičiava príliš veľa a môže ho to do budúcna ohroziť. 

Ukazujeme firme, ako to vidíme my a čo je podľa nás tá správna hodnota. Potom ukazujeme, ako funguje trh a potom ukazujeme samotného podnikateľa. On si tam môže nájsť, ako sa správa trh a zamýšľať sa nad tým, že napríklad iní si berú úvery a on nie, a že ich tržby rastú inak ako jeho, že napríklad v tom môže byť problém. Alebo si požičiava až príliš veľa a môže ho to do budúcna ohroziť so splácaním. Napríklad si požičiava viac ako konkurenti a svieti v červenom, tak do budúcna môže byť firma opatrnejšia a nezdlžovať sa príliš. Možností je viacero,“ dodáva Katarína Gašparovská.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
06. máj 2024 01:34