StoryEditor

Za pochybenie v daniach hrozia sankcie. Pripravte sa na na svoje povinnosti včas

12.12.2023, 00:00

Nech ste podnikateľ alebo len fyzická osoba, ktorá prenajíma byt alebo garáž, máte voči štátu daňové povinnosti, ktoré vyplývajú z vašich ziskov. Pozrite si sumár najdôležitejších z nich.

1. Aké nové daňové pravidlá vás čakajú v ďalšom roku? 

Daňovníci dostanú od roku 2024 takzvanú druhú šancu pri porušení niektorých daňových povinností. Akých pochybení sa táto druhá šanca platná od 1. januára 2024 týka a kedy daňovníkovi nebude uložená pokuta? 

2. Ako na dane z predaja bytu či na dane za auto? 

Ak ste v roku 2023 kúpili či predali nehnuteľnosť, musíte túto skutočnosť oznámiť daňovému úradu. Kedy podať priznanie k dani z nehnuteľností a čo všetko v ňom musíte spísať? Rovnako nesmiete zabudnúť ani na jednu z prvých daňových povinností každého roka. Ide o daň z motorových vozidiel za rok 2023. Ako postupovať pri vyplnení a podaní daňového tlačiva?

3. Čo sa mení v účtovníctve v roku 2024? 

Fyzická alebo právnická osoba, ktorá v rámci podnikania využíva motorové vozidlo, si môže do daňových výdavkov uplatniť aj výdavky na spotrebované pohonné látky. Ako správne postupovať? 

4. Zmeny v dani z pridanej hodnoty. 

Ako sa zmenia pravidlá pre registráciu na daň z pridanej hodnoty v ďalšom roku? O všetkom by po schválení mala rozhodnúť navrhovaná novela. 

5. 20 trikov ako si znížiť dane. 

Ako si legálne optimalizovať svoje dane? Čo všetko si môžete dať do nákladov, aby ste na dani zbytočne nepreplácali? 

 

Na všetky tieto ale aj iné otázky vám v spolupráci s odborníkmi poradíme v našom daňovom seriáli, ktorý štartuje už v januári 2024. Každý deň vám prinesieme dôležité informácie o zmenách i pravidlách v daniach aj účtovníctve.

   

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 08:53