StoryEditor

Dedičské konanie a jeho obnovenie v praxi

20.12.2023, 10:50

Dedičské konanie je proces, počas ktorého sa rozdeľuje majetok po zosnulej osobe jej dedičom alebo iným oprávneným osobám. Ako prebieha, kto má právo dediť a ako je ho možné v prípade potreby obnoviť?

Dedičské konanie určuje právnych nástupcov zosnulého

Ku konaniu o dedičstve dochádza po úmrtí človeka, jeho výsledkom je rozhodnutie o naložení s jeho majetkom. Proces nadobudnutia majetku po zosnulom prebieha, aby bola zachovaná právna istota, za účasti štátu. Môže sa začať na návrh dediča, ale tiež bez neho, napríklad, na základe oznámenia matriky o tom, že daná osoba zomrela. Môže sa konať aj na základe podnetu od policajného orgánu alebo orgánu územnej samosprávy. Je však potrebné, aby prebehlo.

Notára, ktorý vedie dedičské konanie, poveruje súd náhodným výberom. Nie je možné, aby ho určili dedičia. Notár zistí, aký majetok, prípadne dlhy, zosnulý zanechal, pričom spolupracuje s bankou, katastrálnym úradom a podobne. V prípade, že sa dedičia dohodnú, kto a v akom rozsahu bude majetok dediť, notár vydá uznesenie o dedičstve. Pokiaľ sa tak nestane, konanie sa predlžuje.

Kto môže byť dedičom

Aj keď sa s tým v praxi na Slovensku stretávame menej, dediť je možné aj zo závetu. Dediť je tiež možné zo zákona alebo z oboch dôvodov. Zanechaný závet má pred dedením zo zákona prednosť. Pokiaľ boli v závete opomenutí takzvaní neopomenuteľní dediči (potomkovia poručiteľa), je možné závet napadnúť. K dedeniu zo zákona dochádza v prípade, že poručiteľ závet nezanechal alebo nie je platný.

Podľa platnej legislatívy poznáme štyri skupiny dedičov, ktoré sú navzájom podradené. Najskôr sa preto skúma splnenie podmienok pre prvú skupinu stanovenú zákonom, ak nie sú splnené, hľadajú sa dedičia patriaci do druhej a potom ďalších skupín.

  • Prvou skupinou sú deti zosnulého a jeho manžel.
  • Druhú skupinu, ak nededia deti a manžel, tvoria rodičia poručiteľa a osoby, ktoré s ním žili najmenej jeden rok pred smrťou v spoločnej domácnosti.
  • Pokiaľ nededí manžel, deti ani rodičia poručiteľa, dedičmi môžu byť jeho súrodenci a osoby, ktoré s ním žili v spoločnej domácnosti najmenej jeden rok pred úmrtím.
  • V štvrtej skupine sú prarodičia poručiteľa alebo ich deti.

Štyri časti dedičského konania

Dedičské konanie sa pri nekomplikovanom priebehu skončí do 6 mesiacov. Ak dôjde ku komplikáciám, môže trvať aj niekoľko rokov. Konanie sa delí na štyri časti.

Uznesenie o dedičstve

Ak sa majetok nedelí medzi viaceré osoby, notár má právo na začiatku vydať uznesenie o dedičstve. Vydať ho môže hneď na začiatku aj v prípade, že sa dedičia dohodnú na podieloch uzavretím dohody. Takýmto spôsobom sa dá vyhnúť prejednaniu.

Príprava prejednania dedičstva

Notár overí osoby, ktoré majú právo dediť. Je tiež povinný pátrať po existencii závetu. Preskúma tiež, aký majetok zanechal zosnulý.

Prejednanie dedičstva

Notár upovedomuje dedičov o ich práve dediť aj odmietnuť dedenie. Dedenie sa dá odmietnuť len do 30 dní od doručenia upovedomenia.

Ukončenie dedičského konania

Notár schváli dohodu dedičov, potvrdí rozdelenie majetku a určí lehotu, v ktorej má byť dedičstvo vysporiadané. Konanie sa ukončuje vydaním osvedčenia o dedičstve. Podmienkou jeho vydania je súhlas s prerozdelením dedičstva. V prípade nesúhlasu nasleduje súdny spor.

image
Pexels

Obnovenie dedičského konania

Ak sa po vydaní uznesenia o dedičstve objaví ďalší majetok po zosnulom, dedičské konanie môže byť obnovené. Obnovenie dedičského konania je možné aj v čase niekoľko desiatok rokov od ukončenia dedičského konania. Začať sa môže na podnet notára, štátneho orgánu, súdu alebo orgánu územnej samosprávy. Nevykonáva sa, ak sa objaví dlh. Žiadosť o začatie môže podať tiež dedič, a to na súde, kde bolo pred tým dedičské konanie ukončené.

Čo uviesť v žiadosti

Ak chcete podať žiadosť o obnovenie dedičského konania je potrebné uviesť identifikačné údaje vrátane dátumu narodenia. Nezabudnite uviesť, o aký predmet dedičstva sa jedná a dôkaz o tom, že ho zosnulý vlastnil. V žiadosti musí byť uvedená tiež špecifikácia dedičského konania a jeho spisová značka. Vopred počítajte s poplatkom vo výške 1 % z hodnoty dedičstva, ktoré sa bude prejednávať, najmenej však 6,50 €, najviac 165,50 €.  

Chceli by ste sa poradiť?

Nevyznáte sa dostatočne v právnych predpisoch okolo dedičského konania alebo jeho obnovenia a chceli by ste sa poradiť? K dispozícii je vám bezplatná právnická poradňa. Postačí len napísať svoju otázku a zaslať ju prostredníctvom kontaktného formulára. V právnickej poradni si zároveň môžete prečítať množstvo už zodpovedaných otázok.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
04. apríl 2024 23:43