pixabay.com
StoryEditor

Kovové konštrukcie v komerčnej výstavbe

15.01.2024, 00:00

Kovy predstavujú stavebný materiál s vysokou pevnosťou a únosnosťou. V komerčnej i súkromnej výstavbe sa v súčasnej dobe sa najčastejšie využívaj kovové prvky a konštrukcie z oceli alebo hliníku – oceľ predovšetkým na nosné dielce a hliník na doplnkové a výplňové.

V stavebnom priemysle sa kovy využívajú veľmi často buď samostatne, alebo v kombinácii s inými materiálmi. Najväčšie zastúpenie má pritom tradične oceľ, ktorá slúži nielen ako hlavný kov na výrobu nosných kovových konštrukcií, ale tiež ako výstužný materiál pre kompozitné systémy (najmä betón). V posledných rokoch sa však do popredia dostávajú i ďalšie kovové materiály, a to predovšetkým hliník ponúkajúci vynikajúce vlastnosti pre sprievodné dielce, ako sú napríklad rámy výplní otvorov či špeciálne fasády.

Využitie oceľových dielcov v komerčnej výstavbe

Oceľové prvky sa v bežnej komerčnej výstavbe uplatňujú predovšetkým vo forme halových konštrukcií. Oceľové konštrukcie tak tvoria hlavné nosné skelety hál športovísk, obchodných a nákupných centier, ale i priemyselných objektov. Ich veľkou výhodou je rýchlosť výstavby, ktorá je vďaka pomerne čistému systému a ľahkým dielcom menej náročná na požadované vybavenie (v porovnaní s betónovými skeletmi), a pritom ponúka potrebnú variabilitu a stabilitu a tiež odolnosť voči pôsobení rôznych činiteľov, najmä ak sa správne udržiava. Pokročilé riešenia využívajúce technológiu priehradových nosníkov sa naviac vyznačujú vyššími pevnostnými charakteristikami. Vďaka prevedeniu je možné skelet kombinovať s veľmi zaujímavým a efektným riešením fasád vrátane veľkých sklených plôch.

Hliníkové prvky na komerčných budovách

Štandardne sa hliník využíva ako materiál pre rámové konštrukcie výplní stavebných otvorov, ako sú okná a dvere, nachádza však i ďalšie progresívne uplatnenia. Jeho výhodou je predovšetkým nízka hmotnosť, jednoduchá tvarovateľnosť, tvarová stálosť a antikorózne vlastnosti. Vďaka nim vyžaduje iba minimálnu údržbu (obvykle iba čistenie) a je možné naň nanášať povrchové úpravy v celej škále farieb. Hliník sa tak často využíva pri výstavbe výškových budov a plechy sa dajú aplikovať ako vonkajšia vrstva prevetrávaných fasád, moderného riešenia s pokročilými tepelne a zvukovo izolačnými vlastnosťami. Vďaka zmienenej tvarovej stálosti a celkovej tvarovateľnosti je možné týmto spôsobom dosiahnuť veľmi atraktívny a jedinečný architektonický výraz budovy, ktorý ju vyčlení zo zástavby a stane sa ľahko zapamätateľnou. Dané špecifikum je v komerčnej výstavbe naozaj žiadúce. Ak sa chcete pozrieť na príklady takejto fasády, navštívte stránky spoločnosti AVG group.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
28. apríl 2024 04:20