StoryEditor

Návod, ako si splniť daňové povinnosti bezchybne a do bodky

19.01.2024, 00:00

Či už ste podnikateľ, zamestnanec alebo penzista, platiť dane musia všetci. V spolupráci s odborníkmi vám HN poradia, ktoré dane sa týkajú práve vás a ako si poradiť s daňovým priznaním.

1. Najčastejšie chyby v daniach?

Dajte si pozor na tieto najčastejšie vecné a formálne chyby, ktoré sa v daňových priznaniach objavujú. Nech už ide o príjmy z prenájmu nehnuteľnosti sú do výšky 500 eur oslobodené od dane z príjmov, nesprávne použité tlačivo, nesprávnu identifikáciu platby dane či neúplné alebo nesprávne vyplnené daňové priznanie.

2. Termíny a otváracie hodiny daňových úradov na konci marca?

Na konci marca sú už pravidelne vyťažené daňové úrady. Ako Finančná správa predĺži počas posledných marcových dní svoje úradné hodiny? Pozor, na podanie daňového priznania ostávajú už len dva mesiace. 

3. Čo robiť ak nestíhate podať daňové priznanie?

Požiadajte o odklad. Resp. stačí ak to daňovému úradu oznámite. Avšak aj to musíte urobiť včas. Do akého termínu tak musíte urobiť a kedy to môžete urobiť aj online? 

4. Kedy platia dane penzisti? 

Ako má dôchodca zdaniť príjmy, ktoré dosiahne privyrábaním si popri dôchodku zo závislej činnosti, zo živnosti alebo z dohôd? A čo môže dôchodca urobiť preto, aby dosiahol určité daňové zvýhodnenie či platil nižšie odvody?

5. Daňové priznanie a príjem na opatrovanie

Podľa zákona o dani z príjmov príspevok na opatrovanie je oslobodený od dane a teda ak ste nemali iný zdaniteľný príjem daňové priznanie ani nepodávate. Ak ste však nejaký ďalší príjem mali, daňové povinnosti vzniknú aj vám. 

Na všetky tieto ale aj iné otázky vám v spolupráci s odborníkmi poradíme v našom pravidelnom daňovom seriáli, ktorý pokračuje vo februári a marci. Každý deň od pondelka do piatka vám v tlačených Hospodárskych novinách prinesieme dôležité informácie o zmenách i pravidlách v daniach aj účtovníctve.   

Objednáte tu:

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. máj 2024 17:43