StoryEditor

Základné informácie, ktoré potrebujete vedieť, ak si chcete založiť spoločnosť s ručením obmedzeným

22.01.2024, 00:00

Chcete si založiť spoločnosť s ručením obmedzeným (s. r. o.), ale neviete ako na to? Koľko osôb ju môže založiť, ako ručíte za svoje záväzky a aké orgány potrebujete v spoločnosti vytvoriť? Odpovede na tieto a ďalšie otázky nájde v našom článku.

Aký je postup pri založení s. r. o.?

Spoločnosť s ručením obmedzeným je kapitálová spoločnosť, ktorej majetok je oddelený od majetku jej spoločníkov. Preto, ak si ju chcete založiť, musíte urobiť viaceré úkony ako:

  • určiť predmet podnikania,
  • vymyslieť obchodné meno spoločnosti,
  • určiť sídlo spoločnosti,
  • určiť spoločníkov, konateľov a správcu vkladu,
  • vytvoriť zakladateľské dokumenty,
  • ohlásiť živnosť pre s. r. o. živnostenskému úradu za účelom získať živnostenského oprávnenia,
  • získať súhlas správcu dane a Sociálnej poisťovne v prípade dlhov na daniach a poistnom,
  • podať návrh na zápis s. r. o. do obchodného registra.

Ako určiť sídlo spoločnosti?

Pri s. r. o. potrebujete, ako jednu z prvých vecí určiť sídlo, teda adresu, ktorá bude zapísaná v obchodnom registri. Za sídlo si môžete zvoliť adresu nehnuteľnosti, ktorú vlastníte. Takisto si môžete zapísať aj adresu inej nehnuteľnosti, ktorej nie ste vlastníkom, napríklad prenajatý nebytový priestor.

Od roku 2020 však potrebujete k nehnuteľnosti, ktorú nevlastníte písomný súhlas vlastníka s úradne osvedčeným podpisom od notára.

Akú živnosť si môžete zvoliť pri založení s. r. o.?

Pri založení s. r. o. si zvoľte ako predmet podnikania živnosti, ktoré sa podľa živnostenského zákona delia na:

  • voľné, ktorých podmienkou nie je odborná spôsobilosť,
  • remeselné, ktorých podmienkou je odborná spôsobilosť získaná vyučením v odbore,
  • a viazané, ktorých podmienkou je odborná spôsobilosť získaná inak, čo je napríklad očná optika.

Založenie s. r. o. je komplikovaný a zdĺhavý proces, preto ak si nie ste istí, obráťte sa radšej na skúsenú advokátsku kanceláriu. Pomôže vám prejsť celým procesom ľahko a bez zbytočných prieťahov.

Koľko osôb môže založiť s. r. o.?

Spoločnosť s ručením obmedzeným môže byť založená jednou alebo viacerými osobami. V prípade viacerých zakladateľov môže byť založená až 50 zakladateľmi. Každý zakladateľ musí však vložiť do spoločnosti určitý finančný vklad, ktorý tvorí jeho podiel na základnom imaní. Tieto podiely potom určujú aj rozsah práv a povinností jednotlivých spoločníkov voči spoločnosti.

Kto nemôže založiť s. r. o.?

Podľa Obchodného zákonníka ju nemôže založiť osoba, ktorá je v zozname daňových dlžníkov, má nedoplatky na sociálnej poisťovni, alebo je vedená v registri vydaných poverení na vykonanie exekúcie.

V prvých dvoch prípadoch to ale nemusí platiť, ak daňový alebo colný úrad udelí dlžníkoví súhlas na založenie spoločnosti. Tento súhlas sa potom priloží k návrhu na zápis s. r. o. do obchodného registra.

image
unsplash.com

Aká je výška základného imania pri s. r. o.?

Základné imanie je peňažné vyjadrenie súhrnu peňažných a nepeňažných vkladov všetkých spoločníkov. Pri spoločnosti s ručením obmedzeným je to minimálne 5 000 € a výška vkladu jedného spoločníka musí byť minimálne 750 eur.

Základne imanie navyše od januára 2016 netreba pri založení s. r. o. vkladať na účet v banke. Postačí vám len písomné vyhlásenie správcu vkladu o splatení vkladu. Tento dokument svedčí o tom, že každý spoločník odovzdal svoju časť správcovi vkladu v hotovosti. Správcom vkladu je zvyčajne jeden zo spoločníkov.

Akú štruktúru musí mať každá s. r. o.?

Každá spoločnosť s ručením obmedzeným je zložená hierarchicky, čo zaručí bezproblémové vykonávanie jej činnosti. Práve obchodný zákonník stanovuje povinnosť vytvoriť hlavné orgány v s. r. o., ktorými sú:

  • valné zhromaždenie, ktoré predstavuje najvyšší orgán spoločnosti. Jeho súčasťou sú všetci spoločníci, ktorí majú právo rozhodovať o záležitostiach týkajúcich sa spoločnosti.
  • konateľ je orgánom výkonnej moci a zodpovedá za každodenné riadenie a vedenie spoločnosti. Konateľ alebo konatelia spoločnosti sú povinní konať v súlade so zákonom a spoločenskou zmluvou.
  • dozorná rada je voliteľným orgánom s. r. o. a nie je povinná v každej spoločnosti. Ak je zriadená, zvyčajne má kontrolnú a dozornú funkciu. Má právo dohliadať na konateľov a posudzovať ich rozhodnutia. Dozorná rada sa najčastejšie zriaďuje v prípade väčších s. r. o. s viacerými spoločníkmi.

Organizačná štruktúra s. r. o. môže byť prispôsobená individuálnym potrebám konkrétnej spoločnosti, avšak vždy musí mať minimálne valné zhromaždenie a konateľa.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
30. apríl 2024 20:00