IAD Investment
StoryEditor

Rok 2023 ukázal, že napriek ponurým vyhliadkam bol investor odmenený. Kto v náročných časoch dodrží investičný horizont, dočká sa zaslúženého zhodnotenia

14.02.2024, 00:00

Viac v komentári od V. Boleka zo spoločnosti IAD Investments.

Aj keď cesta k výsledku vôbec nebola priamočiara, investor prehliadajúci krátkodobú volatilitu na konci získal výrazné zhodnotenie.  Minulý rok je pozitívnym protikladom roku 2022, ktorí odborníci označovali za trhový „annus horribilis.“  Tragické predikcie pre rok 2023 najskôr podporili reštriktívne opatrenia centrálnych bánk. I keď inflácia spomaľovala a trh bol napätý, inflačný šok vyeskaloval geopolitickými zmenami spôsobenými na Blízkom východe a nekončiacim konfliktom na Ukrajine.

Celková odolnosť svetovej ekonomiky však prekvapila. Globálna ekonomika začala rásť, inflácia v priebehu roka prudko klesla a začala sa približovať k inflačným cieľom centrálnych bánk.

Dlhopisoví investori sa dokázali preniesť cez krátkodobé výkyvy finančných trhov, ktorých sme zažili hneď niekoľko. S príchodom vyšších úrokových sadzieb sa vytvorilo prostredie vyšších výnosov. Vzor správania bol viditeľný pri investíciách do podnikových dlhopisov, a to najmä z realít. Kým realitný sektor v Číne zažíval svoje otrasy, investori hádzali všetky realitné investície do jedného vreca, bez ohľadu na kvalitu podkladových cenných papierov. To bola príležitosť, z ktorej sme dokázali v IAD Investments profitovať. Najstarší slovenský podielový fond 1.PF Slnko zameraný na investovanie do dlhopisov priniesol ročný výnos 8,73 %, CE Bond  8,24 % a Euro Bond 6,95 % za rok 2023. Na finančných trhoch existuje zhoda, že návrat k rekordne nízkym sadzbám pravdepodobný nie je. To vytvára  naďalej priaznivé podmienky pre investície do dlhopisových fondov aj v roku 2024.

Podobné tempo nastolil aj akciový trh, ktorý iba potvrdil svoju pozíciu nepredvídateľnosti na finančnom trhu v krátkodobom horizonte. Globálne akcie (MSCi World Index) v minulom roku vzrástli o pätinu, pričom väčšina tried aktív sa zo svojich strát v roku 2022 prudko zotavila. V tomto prostredí sa mimoriadne darilo aj podielovým fondom. Široko diverzifikovaný, do akciových indexov investujúci fond, Global Index priniesol svojim investorom ročný výnos dosahujúci až 16,95 %. Podobne dobre sa darilo aj nášmu zmiešanému fondu s prevažne akciovou zložkou, Growth Opportunities, keď zaknihoval  ročné zhodnotenie na úrovni 15,74 %. Takýto fond by mal mať zastúpenie v každom portfóliu u investora s dlhodobým investičným horizontom.

Realitný trh, ako kapitálovo náročný segment ekonomiky,  postupne reagoval, čo pre pripravených a kapitálovo silných investorov znamenalo množstvo zaujímavých príležitostí.

Z trhu zmizli špekulatívne nákupy bytov a špeciálne pri bytovom segmente cyklus finálne ukázal zmenu smeru. Udržanie vysokej miery obsadenosti, stabilného toku hotovosti a „zdravej“ úrovne externého financovania prinieslo vyššie zhodnotenie, a to i vďaka pretrvávajúcim vyšším úrokovým sadzbám, čo pozitívne prispelo ku kladnej výkonnosti portfólia realitných fondov. V roku 2023 dokázala príslušná diverzifikácia aktív Prvého realitného fondu vygenerovať ročné zhodnotenie pre investorov na úrovni 3,60%.

Zmeny nastali aj vďaka aktívnemu prístupu pri správe nájomných vzťahov a udržiavaní vysokej miery obsadenosti nehnuteľností pri plynúcich hotovostných tokoch. Investorom sme tak boli schopní priniesť stabilný výnos z držaných aktív realitného trhu. Rovnaká rovnica bude platiť aj v ďalších rokoch.

Na úrovni nášho Prvého realitného fondu sme vďaka nastaveným rizikovým bariéram dokázali v priebehu roka čiastočne eliminovať dopad zvýšených sadzieb prostredníctvom používania zaisťovacích nástrojov na fixáciu úrokových sadzieb a celkovej nízkej miery zadlženia projektov v portfóliu fondu. Napríklad viac ako polovica realitných spoločností v portfóliu fondu nemá žiadny bankový dlh. Teraz s odstupom času vidíme ako prijatá dlhodobá stratégia potvrdzuje svoju efektivitu napriek tomu, že v čase minulých nízkych sadzieb vplývala svojimi nákladmi na znižovanie dynamiky výkonnosti. Realizovaná stratégia bola v súlade s cieľmi prinášať pozitívny výnos aj v čase zvýšených sadzieb.

Čo sa týka roku 2024, môžeme očakávať pokračujúce zmeny najmä v súvislosti s americkými voľbami a pokračujúcimi vojenskými konfliktmi vo svete.

Investovanie je behom na dlhú trať. Kto hľadá zhodnotenie peňazí v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov, v investičnej oblasti nepochodí. Raz príde rast, inokedy pokles, no dlhodobá krivka vždy vykazuje pozitívny trend.

V takomto nepredvídateľnom období je preto investovanie príležitosťou ako zmierniť a najmä ochrániť klesanie hodnoty našich úspor a peňazí. Kľúčom, ako sa proti inflácii úspešne brániť, bude preto aktívne reagovať na zmeny a riadiť skladbu portfólia podľa zmeny trendov na realitnom trhu.

Upozornenie týkajúce sa rizík spojených s investovaním nájdete na www.iad.sk/marketingoveoznamenia

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 13:42