StoryEditor

Dlhopisy - ak ste ich ešte nenakúpili, teraz je ten správny čas

27.02.2024, 00:00

S nákupom dlhopisov už netreba čakať. Zafixujete si tak ich výhodný úrok v čase poklesu

Výnosy dlhopisov minulý rok rástli, teraz sa však očakáva pokles. Ešte stále sú však dostupné kvalitné cenné papiere s atraktívnym výnosom nad 7 % ročne aj v ponuke slovenských obchodníkov s cennými papiermi. Nájdete ich napríklad u slovenskej investičnej skupiny Proxenta.

Investori poznajú dlhopisy ako efektívny spôsob zhodnocovania svojich financií. Je to stabilná a obľúbená súčasť investičných portfólií. Pomáha efektívne diverzifikovať portfólio a v súčasnosti sa ich zhodnotenie nachádza vysoko nad dlhodobým priemerom. Táto situácia však podľa odborníkov nemusí trvať dlho, trh očakáva pokles úrokových sadzieb. Preto je v súčasnosti ideálny čas na nákup dlhopisov, využitie investičnej príležitosti a zafixovanie výnosu na niekoľko rokov dopredu.

Na slovenskom trhu je aktuálne možné nájsť dlhopisy s výnosom cez 7 percent ročne, čo je rozdiel oproti ponuke pred dvomi rokmi. Za posledných 24 mesiacov si slovenská ekonomika užila svoje. Zvýšili sa sadzby na úveroch. Úroky na hypotékach sa priblížili až k piatim percentám. Zo situácie sa mohli tešiť akurát tí, ktorí investovali práve do dlhopisov. Tie totiž v súčasnom rozpoložení trhu pomáhajú zhodnotiť úspory oveľa výnosnejšie ako počas obdobia nízkych až nulových sadzieb.

Cena peňazí klesne, no výhodný úrok sa dá zafixovať

Spolu s poklesom sadzieb ECB však klesne aj cena peňazí a s ňou aj výnosy dlhopisov. Investori tak dnes majú unikátnu príležitosť zafixovať si výnosy na vysokých úrokových sadzbách. Podobne ako pri hypotékach pred dvomi rokmi. Kto si v januári 2022 zafixoval úrokovú sadzbu na jednom percente na desať rokov dopredu, urobil dobre. Rovnako uspokojivé môžu byť o rok spomienky pre tých investorov, ktorí sa na začiatku tohto roka rozhodli staviť práve na dlhopisy a stabilizovať si nimi svoje investičné portfólio.

Podľa analytikov už úrokové sadzby dosiahli svoj vrchol a do konca roka by sa mohli dostať na úroveň pod 3 percentá. Pôvodným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB) bolo totiž skrotiť infláciu a to sa do veľkej miery podarilo. Na očakávaný pokles úrokových sadzieb už reagovali aj prvé slovenské banky a znížili sadzby na hypotékach.

S dlhopisom PROXPER získate atraktívny výnos 7,5 % ročne

Výhodou dlhopisov je, že ide o finančné aktíva s fixným výnosom. Investor, ktorý do nich investuje dnes, si zafixuje súčasné zhodnotenie na celú dobu splatnosti dlhopisu, bez ohľadu na to, čo sa bude diať na finančnom trhu. Súčasná situácia teda ponúka príležitosti staviť na jeho vysoké zhodnotenie s očakávaním poklesu výnosov na dohľad. Slovenský investor si môže vybrať z rôznych riešení, medzi ktorými vyčnieva atraktívny výnos 7,5 % ročne dlhopisu PROXPER. Ide o verejnú ponuku s limitovaným objemom. Výnos je vyplácaný každý rok a jeho splatnosť končí 27. októbra 2027.

Partner, na ktorého sa môžete spoľahnúť

Skupina Proxenta sa radí na Slovensku medzi vysoko dôveryhodných emitentov. V korporátnych dlhopisoch je spoľahlivým investičným partnerom už 15 rokov a na trh priniesla viacero úspešných emisií. Potvrdzuje to aj 93 % jej klientov, ktorí svoje peniaze v Proxente opakovane reinvestujú. Skupina svoje aktivity sústreďuje do rezidenčných developerských projektov a potravinárskeho segmentu, v ktorých má dlhoročné skúsenosti. 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 04:59