Zakladatelia Vestberry – startupu, ktorý vďaka investorom môže expandovať na americký trhSlovenská sporiteľňa
StoryEditor

Čo nakopne naše startupy? Pozrite si veľké porovnanie Slovenska a Európy

05.06.2024, 00:00

Seed Starter Slovenskej sporiteľne rozširuje svoje investičné portfólio o ďalší startup. Investíciou však jeho podpora startupov na Slovensku nekončí.

Slovenský startupový ekosystém, ktorý je základom inovačného potenciálu, v porovnaní s inými európskymi krajinami stále zaostáva. Tento nepriaznivý trend potvrdzujú aj najnovšie rebríčky a analýzy. Napríklad podľa informačnej platformy Dealroom, ktorá mapuje priemerné investície rizikového kapitálu na obyvateľa, sa investície do startupov pohybujú na Slovensku hlboko pod európskym priemerom. Ich výška je u nás len 12 eur na obyvateľa, zatiaľ čo európsky priemer je 78 eur. Pre porovnanie, Estónsko, ktoré je na čele spomínaného rebríčka, investuje do startupov až 310 eur v priemere na obyvateľa.

Zhoršujúcu sa pozíciu našej krajiny v tomto smere si všíma aj medzinárodný Global Startup Ecosystem Index, ktorý zohľadňuje desiatky parametrov. A to napríklad už spomínané financovanie startupov, regulačné prostredie či daňovú politiku krajiny alebo aj prítomnosť podpornej infraštruktúry vrátane akcelerátorov či inkubátorov. Slovensko sa v tomto rebríčku v roku 2023 umiestnilo na 65. mieste zo 100 hodnotených krajín. Horšie však je, že klesá už piaty rok po sebe – medziročne sa prepadlo o sedem miest.

So správnou podporou môžu slovenské inovácie dosiahnuť veľký úspech

Táto nepriaznivá situácia a snaha ju zvrátiť bola jedným z impulzov, ktoré viedli pred rokom a pol ku vzniku Seed Startera Slovenskej sporiteľne – prvého korporátneho venture kapitálového programu na Slovensku. „Hlad po rizikovom kapitáli a systémovej podpore inovácií je u nás veľký – do Seed Startera Slovenskej sporiteľne sa len za prvý rok jeho fungovania prihlásilo viac ako 150 startupov. Buď s ambíciou získať investíciu, alebo sa zapojiť do nášho inkubačného a akceleračného programu,“ hovorí Michal Vanovčan, výkonný manažér Seed Startera Slovenskej sporiteľne.

image
Slovenská sporiteľňa

Seed Starter za krátky čas svojho fungovania investoval už do dvoch perspektívnych slovenských startupov. Prvým bol SmartHead, ktorý sa zameriava na udržateľnosť a ESG reporting, druhým Blockmate, ktorý prepája svet digitálnych aktív s tradičnými financiami. Najnovšie sa k nim pridáva tretí nádejný slovenský startup Vestberry. „Pri založení Seed Startera sme deklarovali dlhodobú podporu slovenských inovácií. Potvrdzuje to aj naše portfólio, ktoré sa teraz rozrástlo o tretí domáci startup s obrovským potenciálom na ďalšiu expanziu,“ komentuje investíciu Michal Vanovčan. Vestberry, ktorého riešenia využívajú popredné európske venture kapitálové fondy i Private Equity na správu svojho investičného portfólia, sa tak môže pochváliť ďalším uzavretým investičným kolom. Vďaka spoločnej investícii Seed Startera Slovenskej sporiteľne a Venture to Future Fund získal 1 milión eur a zatvoril za sebou dvere Series A.

„Ako investičný fond si veľmi dobre uvedomujeme, že dáta a efektívna správa portfólia sú kľúčom ku kvalifikovaným rozhodnutiam. Vestberry nás oslovil nielen svojím inovatívnym prístupom, skúseným tímom, ale aj dôveryhodnosťou, ktorú si získal u renomovaných partnerov ako Atomico či Európsky investičný fond,“ dodáva Miriama Hanout, členka predstavenstva Venture to Future Fund.

Raketový rast s globálnym dosahom

Vestberry založila v roku 2018 trojica Marek Zámečník, Ján Káčer a Matej Pavlanský. Ich cieľom bolo vybudovať sofistikovanú technologickú infraštruktúru pre investičné fondy, ktorá by nahradila analýzy a reporty dovtedy realizované prevažne v Exceli. „Impulzom k vývoju riešenia, ktoré investičným fondom ponúkame, boli vlastné skúsenosti práve so zdĺhavými a neefektívnymi procesmi a analýzami. Rozhodli sme sa preto prísť s riešením, ktoré ich zautomatizuje, a zefektívni tým nielen produktivitu práce, ale aj urýchli a skvalitní strategické investičné rozhodnutia,“ vysvetľuje Marek Zámečník, CEO a spoluzakladateľ startupu Vestberry. 

Vestberry je aktuálne jeden z najrýchlejšie rastúcich slovenských fintechových startupov. Zamestnáva už zhruba 30 ľudí a prostredníctvom jeho platformy zákazníci spravujú investície vo výške viac ako 20 miliárd eur. Medzi jeho významných klientov patrí napríklad Európska investičná banka, Commerzbank alebo Atomico.

Startup sídli a funguje v Bratislave, avšak jeho platformu využívajú prevažne klienti zo zahraničia, predovšetkým vo Veľkej Británii, Nemecku, Švajčiarsku a Švédsku. Práve na ďalšiu expanziu do zahraničia plánuje využiť spoločnú investíciu od Seed Startera Slovenskej sporiteľne a Venture to Future Fund. „Aktuálne plánujeme vstup na americký trh. Od marca pôsobia v USA dvaja naši zamestnanci, ktorí tam pripravujú obchodné zázemie a hľadajú strategických partnerov. I keď v rámci Európy obsluhujeme našich klientov na diaľku z Bratislavy, v tomto prípade je dôležité mať človeka na mieste,“ hovorí Marek Zámečník.

Startup na začiatku vyrástol aj vďaka podpore anjelských investorov, medzi ktorých patril napríklad aj Martin Hauge – jeden z prvých investorov Spotify, dôveru si získal aj medzi tuzemskými investormi, ako sú František Krivda, Andrej Kiska ml. či Ján Kmeťko.

image

Michal Vanovčan

Slovenská sporiteľňa

Podpora aj nad rámec financií

Investíciou do ďalšieho startupu však aktivity Seed Startera Slovenskej sporiteľne nekončia. Jeho cieľom totiž nie je iba poskytovať finančné prostriedky, ale aj obsahovú podporu a pomoc pri vytváraní priaznivého prostredia pre vznik a rast inovácií. Je ním Startup Bootcamp – bezplatný intenzívny dvojdňový tréning pre startupy, ktorých riešenia môžu priniesť synergiu s finančnou inštitúciou. „Počas týchto dvoch dní získajú startupy množstvo praktických rád, ktoré môžu výrazne posunúť ich podnikanie a ich projekty sa môžu premeniť na reálnu spoluprácu s bankou,” hovorí Michal Vanovčan a dodáva, že s niektorými účastníkmi z minulých Bootcampov už Slovenská sporiteľňa zahájila pilotné projekty. Posledný Bootcamp prebehol v máji 2024.

Ďalšou aktivitou, ktorú Seed Starter plánuje podporiť a oživiť domáci startupový ekosystém, je aj partnerstvo podujatia Startup Awards – prestížneho ocenenia, ktoré sa tento rok po niekoľkoročnej prestávke vracia na Slovensko. „Je u nás veľa šikovných ľudí a talentov, ktorí prichádzajú s prelomovými riešeniami v rôznych oblastiach. Startup Awards je skvelou príležitosťou, ako ich zviditeľniť v celom regióne,“ uzatvára Michal Vanovčan a dodáva, že spojenie so spoločnosťou Civitta, ktorá sa rozhodla Startup Awards na Slovensku obnoviť, bolo pre Seed Starter jasnou voľbou.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
29. jún 2024 22:44