StoryEditor

Hradné bralo nad Vydricou je podľa odborníkov zabezpečené

28.05.2024, 00:00

Výstavba v podhradí by sa nestala realitou, ak by odborníci a developer bralo najprv nezabezpečili.

Proces stabilizácie hradného kopca nad 1. etapou projektu Vydrica bol úspešne ukončený už v januári 2022 a aj vďaka tomu sa táto unikátna lokalita opäť môže stať obľúbenou súčasťou Bratislavy. Profesionálne zabezpečenie brala tak nepomohlo iba samotnej štvrti Vydrica, ale prispelo k vyššej bezpečnosti celého podhradia aj objektov na samotnom hradnom kopci.

Nová štvrť Vydrica sa už čoskoro zaplní novými obyvateľmi a návštevníkmi. Budú v nej fungovať nové reštaurácie a obchody a za miesto pre svoje kancelárie si ju vybrali aj viaceré renomované firmy. Vydrica vyrastá na jedinečnom mieste, kde sa hradný kopec stretáva s dunajským nábrežím, a navyše, nachádzajú sa tu aj jedny z najvzácnejších historických pamiatok Bratislavy. Práve preto bolo profesionálne zabezpečenie hradného brala od začiatku kľúčovou súčasťou celého projektu.

Ak by sme si neboli istí, že hradný kopec je zabezpečený, nikdy by sme sa do takejto obrovskej a náročnej investície nepustili,“ hovorí Zoltán Müller, predseda predstavenstva Vydrica Development.  

Celý projekt stabilizácie bol preto od úplného začiatku v rukách odborníkov a pod drobnohľadom nezávislých znalcov. „Ak by mali zapojení experti najmenšie pochybnosti o bezpečnosti, žiadna výstavba v podhradí by vôbec nebola možná, a úrady by ju nikdy nepovolili,“ vysvetľuje Müller.

image

Hradné bralo je zabezpečené.

VYDRICA Development

Stabilizáciu hradného kopca zrealizovali svetovo uznávaní odborníci

Náročnosti tejto úlohy zodpovedala dôkladná niekoľkomesačná príprava, množstvo geologických prieskumov a následne spoľahlivá a profesionálna realizácia. Komplexne tento proces zastrešovala nadnárodná firma Keller Group, ktorá je špičkou v odbore vo svetovom meradle, v úzkej spolupráci s odborníkmi na geológiu a geotechniku z Univerzity Komenského v Bratislave, Technickej univerzity v Grazi, Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a ďalšími nezávislými znalcami v odboroch geotechniky, inžinierskej geológie a statiky.

Výnimočnosť tohto projektu sa ukázala hneď na začiatku, keď sa tu zrealizoval geologický prieskum nebývalého rozsahu. Celkovo sa v území urobilo asi 50 monitorovacích vrtov a pomocou zvislých aj vodorovných sond boli odobraté vzorky, ktoré boli otestované tímom geológov z Univerzity Komenského v Bratislave aj z Technickej univerzity v Grazi.

„Zaistenie skalných svahov samozrejme patrí k štandardným úlohám geotechniky, ale v tomto prípade ide o výnimočné inžinierske dielo. Väčšina geotechnikov sa s takýmto veľkým zadaním často nestretne, ale my v rámci medzinárodného koncernu Keller máme potrebné skúsenosti aj moderné technológie na realizáciu takýchto projektov v špičkovej kvalite,“ hovorí o bratislavskom projekte Václav Račanský, vedúci technického oddelenia v materskej spoločnosti, ktorý sa zaoberá všetkými oblasťami geotechniky.

image

Hradné bralo je stabilizované pomocou systému lanových kotiev.

VYDRICA Development

Každá kotva podporuje bralo tiažou ako z piatich lokomotív

Základným prvkom v stabilizácii hradného kopca sú trvalé lanové kotvy. Po tom, ako sa osadia do skalného masívu, sa každá kotva odskúša a predpína pomocou hydraulického napínacieho lisu. To znamená, že sa natiahne na potrebnú vypočítanú kotviacu silu. Výsledný efekt stabilizácie si možno predstaviť tak, že na plochu okolo každej jednej kotvy pôsobí sila, ktorá zodpovedá tiaži piatich lokomotív. A suma všetkých týchto síl stabilizuje skalný masív nad 1. etapou Vydrice.

Celý proces je priebežne monitorovaný, za účelom čoho bola po celom území umiestnená sústava silomerov, inklinometrov, extenzometrov, inklinodeformetrov a desiatky geodetických meracích bodov. Zároveň bola inštalovaná totálna stanica s permanentným monitoringom referenčných bodov, ktoré sú umiestnené na okolitých objektoch aj hradnom vrchu.

image

Na každú z lanových kotiev pôsobí sila, ktorá zodpovedá tiaži približne piatich lokomotív.

VYDRICA Development

Všetky kotvy nad prvou etapou projektu sú dnes už ukryté v stene s kamenným a gabiónovým obkladom. Na ňom sa už čoskoro rozrastie popínavá zeleň, vďaka čomu múr o krátky čas splynie s prostredím.

image

V opornom múre sa budú nachádzať aj časti pôvodných murív.

VYDRICA Development

Odborníci z firmy Keller sa zhodujú, že spevnenie nad prvou etapou Vydrice prinieslo požadovanú stabilitu hradného brala, a tým aj vyššiu bezpečnosť celej lokality. „Tým, že sa v podhradí zmenilo využitie tohto územia a v budúcnosti tu bude žiť, alebo tráviť čas veľa ľudí, tak aj stabilita hradného brala musí spĺňať prísne požiadavky technických noriem. A to bolo primárnym cieľom projektu, ktorý sme nad Vydricou úspešne zrealizovali,“ uzatvára Václav Račanský.

Stabilizácia brala nad prvou etapou projektu Vydrica bola úspešne ukončená v januári 2022. Vydrica už tento rok privíta prvých majiteľov bytov a dvere otvoria aj prvé obchodné prevádzky, či už z oblasti gastronómie alebo služieb.

image

O pár rokov oporný múr prirodzene zapadne do okolitého prostredia.

VYDRICA Development

Stabilizácia svahov je dnes vo svete bežná prax

Stabilizácia svahov je dnes bežným pracovným postupom na Slovensku, ako aj vo svete. Spoločnosť Keller je špička vo svojom obore a má vo svojom portfóliu množstvo takýchto realizácií po celom svete. A po príklady nemusíme chodiť ani ďaleko za hranice – spomenúť možno stabilizáciu svahu nad novou Univerzitnou nemocnicou v rakúskom Grazi, alebo nad prístavbou Aparthotelu Adler v Salzburgu.

image

Stabilizácia svahu nad Univerzitnou nemocnicou v rakúskom Grazi

Keller Group
image

Stabilizácia svahu nad Aparthotelom Adler v rakúskom Salzburgu

Keller Group

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
08. september 2024 01:54