Deloitte
StoryEditor

Podniky na výzvy o verejnú podporu reagujú príliš neskoro, oberajú sa tým o príležitosti

21.06.2024, 00:00

Vývoj technológií, potreba inovácií, práca s dátami a zvyšovanie efektivity podnikom umožňujú posúvať sa na novú, vyššiu úroveň. Tieto aktivity sú však finančne náročné a dnes sa firmy snažia skôr šetriť pre prípad, že by došlo k ďalšiemu ekonomickému šoku. Ako sa však vyrovnať s dvoma protichodnými potrebami – potrebou investovať a potrebou šetriť na horšie časy? Riešením môže byť získavanie prostriedkov z verejnej podpory.

Verejná podpora investícií a verejná podpora výskumu a vývoja pomáhajú efektívne inovovať a znižovať investičnú náročnosť rozvojových aktivít. Podniky vďaka takto získaným finančným prostriedkom môžu zvýšiť svoju konkurencieschopnosť, modernizovať prevádzku, obstarať nové technológie, implementovať inovácie a taktiež držať krok s trendom podnikania s ohľadom na životné prostredie. Takáto podpora je teda dôležitým motorom, ktorý poháňa rozvoj slovenských firiem, umožňuje im rásť a prosperovať v dynamicky sa meniacom a náročnom hospodárskom prostredí.

Nielen pre zahraničných investorov

Jedným z najvýznamnejších nástrojov podpory je regionálna investičná pomoc. Hoci je často považovaná za prostriedok na prilákanie zahraničných investícií na Slovensko, uchádzať sa o ňu môžu aj slovenské firmy. Je vhodná predovšetkým pre podniky, ktoré plánujú rozšíriť svoje výrobné kapacity alebo diverzifikovať výrobu. Zoznam podporených projektov je verejne dostupný, nie je preto ťažké zistiť, ktoré podniky investičnú pomoc získali. Výsledky možno prekvapia.

„Hoci najčastejšie sú medializované investície pre veľké podniky, ako Volvo, Jaguár či Samsung, nie je pravdou, že regionálna investičná pomoc je určená len pre zahraničných investorov. Táto forma pomoci je primárne poskytovaná do menej rozvinutých regiónov Slovenska, kde často pôsobia lokálne alebo rodinné podniky. Práve im vedia tieto investície pomôcť najviac a skúsenosti zo Sabinova, Michaloviec, Banskej Bystrice, Spišskej Starej Vsi, Lučenca, Betliara alebo Nitry dokazujú, že sú v ich získavaní aj úspešné,“ hovorí Milan Šustek, senior manažér na oddelení daňového poradenstva, Deloitte na Slovensku, ktorý je expertom na oblasť investičnej pomoci a fondov EÚ.

Rozvoj, inovácie a rast aj vďaka fondom EÚ 

Významný rozpočet na podporu rôznych projektov v aktuálnom programovom období poskytujú fondy EÚ. Výzvy na predkladanie žiadostí sú síce vyhlasované pozvoľna, ale čoraz častejšie. Pod fondy EÚ môžeme zaradiť nielen Európske štrukturálne a investičné fondy, ale aj Plán obnovy a odolnosti SR. Tie spolu s Modernizačným fondom predstavujú doposiaľ najväčší balík prostriedkov, ktoré spoločnosti môžu využiť.

Fondy sú obzvlášť zaujímavé pre podniky, ktoré plánujú investovať do zelených technológií, obnoviteľných zdrojov energie, digitalizácie, energetickej efektívnosti, ochrany životného prostredia či obehového hospodárstva. Na najbližšie dva roky je navyše plánovaných aj niekoľko výziev v rámci Programu Slovensko, vďaka ktorým majú podniky príležitosť získať finančné prostriedky na projekty, ktoré prispievajú k znižovaniu uhlíkovej stopy, ako aj energetickej náročnosti budov a výrobných procesov, implementácii digitálnych riešení či zvyšovaniu úrovne recyklácie a opätovného využitia materiálov.

Pre slovenské firmy je to významná príležitosť, aby inovovali svoje technológie a prístupy a stali sa tak konkurencieschopnejšími a udržateľnejšími. Menšie, často rodinné podniky majú zároveň nárok na vyššiu intenzitu pomoci a výhodou je aj to, že dnes je už oveľa jednoduchšie žiadať o finančné príspevky. Spoločnosti však reagujú neskoro. „Zo skúseností vieme, že podniky čakajú na výzvy bez toho, aby svoje projekty priebežne pripravovali. Začať rozmýšľať o projekte, vybavovať povolenia a posudzovať oprávnenosť žiadosti až po vyhlásení výzvy je už príliš neskoro. Na výzvy je potrebné sa pripravovať v dostatočnom časovom predstihu,“ uvádza Milan Šustek.

Podpora výskumu a vývoja aj bez potreby schvaľovania

Dôležitou formou verejnej podpory je odpočet nákladov na výskum a vývoj vo forme dodatočného odpočtu vo výške 100 %. Náklady na výskum a vývoj sa teda od výnosov odpočítavajú dvakrát, čím sa znižuje základ pre výpočet dane z príjmu. Na rozdiel od veľkých zahraničných skupín vnímajú rodinne vlastnené podniky úsporu na dani priamo vo forme prostriedkov, ktoré ostali na účte a môžu byť reinvestované do ďalšieho rozvoja ich aktivít. „Spoločnosti majú na dodatočný odpočet po splnení podmienok nárok vyplývajúci priamo zo zákona o dani z príjmov, žiadne schvaľovanie sa teda nedeje,“ vysvetľuje Milan Šustek.

Možností podpory rozvojových, zelených a inovatívnych projektov je naozaj dostatok. Je však dôležité, aby si firma vybrala ten najvhodnejší nástroj, ktorý jej prinesie požadovanú podporu a zároveň pre ňu nebude zväzujúci. Správne využitie verejných zdrojov totiž môže podnikom výrazne pomôcť dosiahnuť ich ciele a prispieť k udržateľnému a inovatívnemu rastu.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
21. jún 2024 00:02