StoryEditor

Nezávislá finančná previerka (IBR): Strašiak alebo efektívny nástroj pri vyjednávaní a optimalizácii štruktúry financovania?

01.07.2024, 00:00

Nezávislá finančná previerka (z angl. Independent Business Review alebo „IBR“) je výnimočnou službou, z ktorej profitujú všetky zainteresované strany, zlepšuje transparentnosť a znižuje neistotu pri obchodných vyjednávaniach. Prispieva k efektívnejšej alokácii zdrojov a posilnení dôvery medzi partnermi. Ako taká nezávislá finančná previerka funguje?

Ako odlíšiť citróny od sliviek

Počuli ste už niekedy o teórii citrónov (z angl. The Market for Lemons)? George Akerlof vďaka tejto teórii v roku 2001 získal Nobelovu cenu. Vo svojich výskumoch argumentoval, že v prípade väčšiny obchodných transakcií sa trhy stretávajú s fenoménom asymetrických informácii medzi predávajúcim, ktorý má detailné informácie o svojom produkte, službe, či situácii a kupujúcim, ktorý sa musí spoľahnúť na integritu a reputáciu svojej protistrany.

Na príklade predaja jazdených áut vysvetlil, že kupujúci nevie z verejne dostupných informácií rozlíšiť medzi dobrým autom – slivkou (z angl. plum) a zlým autom – citrónom (z angl. lemon), keďže v oboch prípadoch je v záujme predávajúceho komunikovať najvyššiu kvalitu svojho produktu, ktorú si kupujúci nevie overiť.

„Výsledkom informačnej asymetrie pri obchodných transakciách je suboptimálny výsledok pre obe strany. Kupujúci musí čeliť neistote a obavám z rizika kúpy „citróna“, čo pre predávajúceho znamená nižšiu predajnú cenu,“ vysvetľuje Andrea Matúšová, Senior Manager oddelenia transakčného poradenstva, KPMG na Slovensku.

image

Andrea Matúšová, Senior Manager oddelenia transakčného poradenstva, KPMG na Slovensku

KPMG na Slovensku

Od ovocného sadu k rokovaciemu stolu

K podobnej asymetrii dochádza aj vo vzťahu medzi veriteľom (bankou) a dlžníkom (spoločnosťou). Majitelia a manažment svoje spoločnosti poznajú do posledného detailu - dynamiku trhu, zákazníkov a dodávateľov, cenotvorbu, nákladovú bázu, kvalitu svojich aktív a podobne. V období „slnečných dní“ integrita a spoľahlivosť finančnej a operatívnej výkonnosti nezvykne byť predmetom rozporu. Avšak keď príde k šoku, či už na mikro-úrovni spoločnosti (výpadok v dodávateľskom reťazci, výkyv cien vstupných či výstupných surovín a pod.) alebo makro-úrovni ekonomiky (hospodársky pokles, inflácia, fluktuácia výmenných kurzov), často môže prísť k problémom v napĺňaní dlhovej služby.

V prípade, že sa jedná o štrukturálny a pretrvávajúci problém, jeho riešenie spočíva vo finančnej a prevádzkovej reštrukturalizácii. Avšak dočasné finančné ťažkosti sú často riešiteľné menej radikálnymi zásahmi do fungovania spoločnosti a to práve vyjednaním alternatívneho splátkového kalendára s veriteľmi. Aby s ním však banky súhlasili, potrebujú uistenie, že dlžník nie je „kyslý citrón“ a môžu veriť jeho prevádzkovej odolnosti a biznis plánu.

Riešením informačnej asymetrie je spolupráca s nezávislým odborníkom. Ten pomocou hĺbkovej analýzy historickej finančnej výkonnosti a pozície, peňažných tokov, finančných projekcií v krátkodobom (12 mesiacov) ako aj strednodobom (1-3 roky) horizonte vyhodnotí schopnosť spoločnosti prekonať krízové obdobie a identifikuje operatívne zmeny, ktoré môžu napomôcť k plneniu biznis plánu. Táto finančná analýza pomôže obom stranám pri vyjednávaní optimálnej kapitálovej štruktúry a zmenám v nastavení existujúceho financovania.

Kľúčové princípy nezávislej finančnej previerky

Nezávislá finančná previerka (IBR) pripravená tímom odborníkov z oblasti financií, finančného modelovania ako aj sektorových expertov, slúži ako spoločný odrazový mostík pre vyjednávania pre všetky zainteresované strany. Poskytuje objektívny pohľad na historické fungovanie spoločnosti ako aj jej vyhliadky do budúcnosti.

„Nezávislá finančná previerka, IBR, mitiguje informačnú asymetriu, pričom dáva bankám vyššiu úroveň komfortu a dôvery vo finančné informácie poskytované dlžníkom. Majitelia spoločnosti zároveň profitujú zo zistení a riešení navrhnutých špecialistami s dlhoročnými skúsenosťami v danom odbore,“ dodala Andrea Matúšová, Senior Manager oddelenia transakčného poradenstva, KPMG na Slovensku.

Pri previerke teda nejde o hru s nulovým súčtom, kde zisk jednej strany je podmienený stratou alebo nevýhodou tej druhej – profitujú z nej obe strany.

Obráťte sa na odborníkov

Po úspešnej finančnej previerke získajú financujúce banky a ostatní veritelia väčšiu mieru istoty, majú detailný prehľad o operáciách spoločnosti a jej finančných vyhliadkach, čím sa zvyšuje šanca na splatenie dlhu. Odborníci zo spoločnosti KPMG na Slovensku vám radi pomôžu. Viac informácií nájdete na stránke KPMG na Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
01. júl 2024 00:02