StoryEditor

Ako si vybrať správny tyčový vysávač?

16.10.2024, 00:00

Tyčové vysávače sa právom tešia čoraz väčšej obľube. Sú skladné, kompaktné, nikde sa vám nepletie kábel a upratovanie je s nimi rýchle a pohodlné. Skutočne však ide o plnohodnotnú náhradu klasických podlahových vysávačov? Odpoveď znie: Záleží na tom, aký si vyberiete.

Tyčový vysávač predstavuje lákavú alternatívu tradičných káblových modelov, ktoré bývajú neprakticky robustné, horšie sa s nimi manipuluje a pri pohybe domom musíte neustále striedať elektrické zásuvky – nehovoriac o zakopávaní o kábel. Aby bol však „tyčiak“ skutočne účinnou alternatívou bežného vysávača, je potrebné zvoliť ten správny. Na trhu totiž nájdete veľké množstvo modelov, ktoré sa výrazne líšia v cene aj kvalite.

Začnite pri sacom výkone

Slabší výkon predtým patril k nevýhodám tyčových vysávačov, ale to sa zmenilo – tyčové vysávače od Samsungu napríklad bežne dosahujú výkon 200 wattov, model Bespoke Jet AI dokonca až 280 wattov. Vyšší výkon znamená lepšiu účinnosť pri vysávaní rôznych typov podláh a nečistôt, tento parameter by ste preto rozhodne nemali zanedbať.

Ako však upozorňuje časopis dTest, ktorý nedávno vykonal rozsiahle testovanie tyčových vysávačov, vysoký výkon ešte nie je automatickou zárukou kvalitného vysávania. Veľkú úlohu v účinnosti zohráva aj konštrukcia a technológia kief. Žiarivým príkladom je Samsung Jet 75E complete, ktorý síce nepatril k modelom s najvyšším sacím výkonom v testovaní, napriek tomu dosiahol výborné výsledky a „ako jeden z mála dokázal dobre povysávať aj zaprášený koberec“. Jeho špeciálny aerodynamický dizajn totiž optimalizuje prúdenie vzduchu a zmierňuje straty sania, o zber každej smietky sa potom postará jeden z piatich nadstavcov prispôsobených rôznym typom povrchov vrátane špeciálneho nadstavca na zvieracie chlpy.

Pozor na výdrž batérie

Výdrž batérie býva často Achillovou pätou tyčových vysávačov. Pri vysokom výkone treba počítať s tým, že sa akumulátor pomerne rýchlo vybije – a to hocikedy v priebehu niekoľkých desiatok minút. Tyčové vysávače sú skrátka zo svojej podstaty určené buď na nárazové rýchle upratovanie s vysokým výkonom, alebo na dlhšie vysávanie s nižším výkonom. Pokiaľ teda potrebujete, aby vysávač zvládol väčší byt či dom „na jeden záťah“, bude najskôr nutné znížiť nároky na výkon. V takom prípade vás aj batériový tyčový vysávač odmení slušnou výdržou.

Príkladom je Samsung Bespoke Jet Plus complete, ktorý pri nízkom výkone vydrží na jedno nabitie v prevádzke až 52 minút a dTest ho ocenil za veľmi účinné vysávanie tvrdých podláh. Užitočnou vlastnosťou väčšiny vysávačov Samsung je aj prehľadný displej, ktorý zobrazuje čas zostávajúci do vybitia batérie. Táto vlastnosť vám uľahčí plánovanie upratovania, navyše vás nezaskočí nečakane rýchlo vybitá batéria (čo sa stáva pri modeloch bez displeja).

image
Samsung

Prach dovnútra, nie von

Ďalší parameter, v ktorom sa tyčové vysávače na trhu líšia, vás možno prekvapí. Ide o schopnosť zachytávať prach. Keď sa prachové častice dostanú do vysávača, je zásadné, aby v ňom tiež zostali a neunikali s vychádzajúcim vzduchom von. Tomuto kritériu venujte pozornosť najmä v prípade, že máte v domácnosti alergika.

Kvalitné vysávače – napríklad všetky tyčové vysávače od Samsungu – disponujú viacúrovňovými filtračnými systémami, ktoré zachytia takmer 100 % prachových častíc. Von sa podľa testov dostane iba jedna tisícina povysávaného prachu. Pokiaľ chcete hygienický komfort posunúť na ešte vyššiu úroveň, stavte na modely Samsung Bespoke Jet so samovysýpacou stanicou.

Samsung ponúka najlepší pomer ceny a výkonu

Obstarávacia cena je, samozrejme, neoddeliteľnou súčasťou výberu budúceho upratovacieho pomocníka. V prípade tyčových vysávačov však dvojnásobne platí príslovie, že nie sme takí bohatí, aby sme si mohli kupovať lacné veci. Drahšie modely vynikajú nad lacnejšími účinnosťou, množstvom príslušenstva, výdržou batérie i efektívnou filtráciou prachu.

Ak nechcete pri výbere siahnuť vedľa, zvoľte niektorý z modelov od Samsungu. Všetky testované vysávače Samsung sa totiž v rebríčku dTestu umiestnili medzi najlepšími ôsmimi produktmi a získali tak značku kvality.

Majitelia tvrdých podláh ocenia Samsung Jet 75E complete s vylepšenou sadou nadstavcov. Ak je vašou prioritou vysávač, ktorý stojí sám osebe a nevyžaduje držiak zavŕtaný do steny, zvážte model Bespoke Jet Plus complete s plnou výbavou a automatickou vysýpacou stanicou. Alternatívou je tiež samostatne stojaci Jet 95 premium s bohatým príslušenstvom. A ak si chcete zaobstarať vysávač naozaj výhodne, siahnite po Samsung Jet 65 pet – podľa hodnotenia dTest ponúka najlepší pomer ceny a kvality zo všetkých 31 testovaných modelov.

Až do 31. októbra môžete navyše na všetky spomínané vysávače Samsung získať zľavu 20 %. Stačí pri nákupe v e-shope Samsung zadať promo kód JET20.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. október 2024 00:03