StoryEditor

Proxenta po 15 rokoch: Odvážny začiatok, ešte odvážnejšie plány

23.10.2024, 00:00

Investičná skupina Proxenta, ktorá pred 15 rokmi začala ako ambiciózny sen Pavla Kožíka, sa dnes radí medzi významných hráčov na slovenskom investičnom a developerskom trhu. Po mnohých úspešných projektoch na Slovensku a Kube, skupina pokračuje v raste a svoje plány posúva na novú úroveň. S pevným zázemím v realitnom a potravinárskom sektore sa pripravuje na ďalšie výzvy a nové príležitosti, ktoré prinesie budúcnosť.

Odvážny začiatok na pozadí finančnej krízy

V čase, keď svet ovládla finančná kríza, Pavol Kožík, zakladateľ a generálny riaditeľ Proxenty, sa rozhodol zrealizovať svoju víziu a založiť spoločnosť, ktorá bude stáť na jeho vlastných ideáloch a ambíciách. „V spoločnosti, kde som pracoval, som si uvedomil, že nemám slobodu robiť veci tak, ako by som chcel,“ hovorí Kožík. Toto vnútorné presvedčenie ho viedlo k rozhodnutiu opustiť istotu zamestnania a vydať sa na cestu podnikania. Ako však sám priznáva, cesta k úspechu nebola jednoduchá. „Bol to krok do neznáma, no bol som odhodlaný riskovať, pretože som veril vo svoje schopnosti a vo víziu, ktorú som mal,“ dodáva. Od prvých krokov v malej kancelárii v Bratislave až po projekty s hodnotou presahujúcou päťsto miliónov eur, Proxenta za uplynulých 15 rokov prešla dynamickým vývojom.

Kríza ako katalyzátor

Rok 2008 bol pre finančný svet turbulentný. Globálna kríza spôsobila dramatické zmeny na finančných trhoch, no pre Pavla Kožíka bola táto situácia príležitosťou. „Najväčšou výzvou v začiatkoch Proxenty bolo získať dôveru partnerov a investorov v čase, keď sa všetci báli investovať,“ priznáva Kožík. Okrem toho, že bolo potrebné získať počiatočný kapitál, musela si Proxenta vybudovať reputáciu a preukázať, že dokáže realizovať projekty aj v čase ekonomickej neistoty. „V čase krízy sa trhy správali nepredvídateľne, čo nás nútilo byť mimoriadne opatrní a zároveň kreatívni v hľadaní príležitostí,“ vysvetľuje Kožík.

Cesta od malého hráča k veľkému

Od svojho vzniku v roku 2009 sa Proxenta výrazne rozrástla. Prvotné kroky boli zamerané na vytváranie stabilného základu a budovanie dôvery. Prvým veľkým projektom, ktorý položil základ úspechu, bol developerský projekt v Nitre. Tento projekt ukázal, že Proxenta je schopná realizovať developerské projekty s vysokou kvalitou a prinášať hodnotu pre svojich klientov aj v regiónoch mimo Bratislavy. „Keď sme začínali, mali sme malý tím a skromné zdroje, ale nikdy nám nechýbalo odhodlanie a jasný cieľ,“ spomína Kožík na prvé roky firmy.

Dôležitým míľnikom pre Proxentu bolo získanie licencie obchodníka s cennými papiermi (OCP), ktorá umožnila poskytovať investičné služby a získať dôveru investorov. Táto licencia otvorila dvere k viacerým finančným nástrojom a umožnila skupine expandovať do nových projektov. Ďalším prelomovým momentom bolo dosiahnutie prvej magickej hranice 100 miliónov eur v trhovej hodnote projektov. „Bolo to potvrdenie, že ideme správnym smerom a že naše projekty majú reálnu hodnotu,“ hovorí Kožík.

image

Pavol Kožík, zakladateľ a generálny riaditeľ Proxenty

Proxenta

Realitný development: Srdce rastu Proxenty

Realitný development je jedným z dvoch kľúčových pilierov investičnej skupiny a jeho úspech výrazne prispieva k celkovému rastu spoločnosti. Od prvého developerského projektu až po najnovšie investície, skupina ukazuje, že dokáže nielen realizovať ambiciózne plány, ale aj vytvárať hodnotné projekty, ktoré formujú mestské prostredie a zvyšujú kvalitu bývania v rôznych regiónoch Slovenska.

Pavol Kožík, si spomína na prvé kroky v tejto oblasti: „Náš prvý developerský projekt bol pre nás obrovskou skúškou. Nebolo to len o tom, postaviť budovy, ale museli sme dokázať, že vieme priniesť kvalitu a hodnotu pre ľudí, ktorí v týchto bytoch budú bývať. Získanie dôvery klientov a partnerov bolo jedným z najväčších úspechov v tých časoch.“

Od tej doby Proxenta rástla a expandovala, pričom si vybudovala pevné postavenie na slovenskom trhu. Skupina sa rozhodla investovať do prémiových lokalít, ako je centrum Bratislavy, a zároveň sa zamerala na regióny, kde vidí veľký potenciál. Realizované projekty, ako Tabáň v Nitre, Proxenta Residence alebo Kesselbauer v Starom Meste, patria medzi významné developerské úspechy spoločnosti.

image
Proxenta

Martin Škodáček, riaditeľ developmentu v Proxente, zdôrazňuje dôležitosť lokality pri každom projekte, ktorý skupina realizuje: „Cielene si vyberáme lokality, ktoré sú hodnotné a perspektívne aj z dlhodobého hľadiska. Bratislavské Staré Mesto je jednoznačne top lokalitou na realitnej mape Slovenska. Preto sme radi, že sme tu mohli zrealizovať hneď niekoľko projektov a pevne verím, že nejaké ešte v budúcnosti pribudnú.“ Táto stratégia zameraná na prémiové lokality priniesla Proxente úspech a posilnila jej pozíciu medzi poprednými slovenskými developermi.

Okrem centra je skupina aktívna aj v Devínskej Novej Vsi, kde momentálne prebieha výstavba projektu Stockerka. Vďaka blízkosti prírodnej rezervácie a výbornému dopravnému spojeniu je Stockerka atraktívnym miestom pre tých, ktorí hľadajú moderné bývanie v tichom prostredí. Podľa Škodáčka sú tieto parametre kľúčové pre budovanie udržateľného a dostupného bývania: „Stockerka je príkladom projektu, ktorý spája moderné bývanie s dostupnou cenou. Aj v takýchto lokalitách vieme ponúknuť kvalitné bývanie, ktoré reflektuje aktuálne potreby trhu.“

image
Proxenta

Proxenta neostáva len v Bratislave. Zvlášť sa zameriava na regióny, ktoré podľa Škodáčka ponúkajú nevyužitý potenciál: „Už pred niekoľkými rokmi sme deklarovali náš záujem stavať v regiónoch, a v týchto intenciách uvažujeme aj naďalej. Aj ľudia v regiónoch chcú bývať v moderných novostavbách, v štvrtiach, ktoré sú atraktívne, bezpečné a udržateľné. A práve takéto bývanie tam chceme priniesť my.“

Jedným z najväčších developerských projektov mimo Bratislavy je projekt Slovenka v Banskej Bystrici. Tento ambiciózny projekt zahŕňa takmer 900 bytov a je navrhnutý s dôrazom na kvalitu života. „Chceme, aby sa obyvatelia cítili dobre, mali k dispozícii všetky potrebné služby a infraštruktúru priamo v blízkosti svojho bývania. Práve takéto projekty zvyšujú kvalitu bývania v mestách a prispievajú k rozvoju celých komunít,“ vysvetľuje Škodáček. Dôležitým prvkom projektu je aj parkovanie – všetky parkovacie miesta budú umiestnené v podzemí. „Pre nás je dôležité, aby sa obyvatelia mohli sústrediť na kvalitu života a ich pobyt v okolí projektu nebol ničím nerušený.“ dodáva Pavol Kožík.

Proxenta však nemyslí len na súčasnosť, ale intenzívne pracuje aj na budúcnosti. Okrem prebiehajúcich projektov sa pripravuje výstavba ďalších nehnuteľností, vrátane projektu Schanz v bratislavskom Starom Meste, kde opäť využíva prémiovú lokalitu pre exkluzívne bývanie. Tento projekt je momentálne v povoľovacom procese, no očakáva sa, že po dokončení opäť prinesie mestské bývanie vo vysokom štandarde.

Pre Proxentu je dôležité nielen vytvárať nové projekty, ale aj neustále inovovať a zlepšovať svoje existujúce postupy. Pavol Kožík dodáva: „Každý projekt je pre nás výzvou a príležitosťou urobiť niečo lepšie. Snažíme sa do každého projektu vniesť pridanú hodnotu, aby sme vytvorili niečo, čo bude prínosom pre celé komunity, kde staviame.“ Realitný development tak zostáva jednou z hlavných oblastí, kde Proxenta vidí veľký potenciál do budúcnosti. S ambicióznymi plánmi na ďalšie projekty a s dôrazom na kvalitu a udržateľnosť, Proxenta pokračuje v rozvoji svojich aktivít v oblasti realitného developmentu. „Našou ambíciou nie je byť najväčšími developermi na trhu, ale robiť projekty, ktoré budú mať dlhodobý význam a prinášať hodnotu našim klientom,“ vysvetľuje Martin Škodáček.

image

Martin Škodáček, riaditeľ developmentu

Proxenta

Potravinárske projekty na Slovensku a na Kube

Potravinárstvo predstavuje druhý dôležitý pilier podnikania skupiny, ktorá vstúpila do tohto sektora prostredníctvom svojho prvého výrobného závodu Healthy Food Supplements v Galante. Tento závod sa špecializuje na výrobu proteínových tyčiniek, čo skupine umožnilo diverzifikovať svoje portfólio a zabezpečiť si stabilné príjmy.

Následne v roku 2019 Proxenta urobila významný krok a diverzifikovala svoju činnosť prostredníctvom projektu Proxcor, prvým slovensko - kubánskym potravinárskym závodom na Kube. Tento závod sa rýchlo etabloval v miestnej ekonomike. Výrobné kapacity umožňujú produkciu až 900 ton cukroviniek mesačne, čo z neho robí významného hráča v potravinárskom sektore nielen na Kube, ale aj v širšom karibskom regióne. Kožík opisuje tento úspech slovami: „Proxcor sa stal nielen dôležitým zamestnávateľom, ale aj symbolom kvality a stability na kubánskom trhu. Je pre nás dôležité, že dokážeme prinášať vysokú kvalitu výrobkov, ktoré si získali popularitu medzi spotrebiteľmi.“

image
Proxenta

Po úspechu Proxcoru sa Proxenta rozhodla pokračovať v expanzii na Kube a pripravuje druhý veľký projekt – Baracocoa. „Baracocoa je pre nás logickým pokračovaním našej cesty na Kube. Po úspechu Proxcoru sme získali dôveru miestnych partnerov, a preto teraz rozširujeme naše aktivity do spracovania kakaa, čo je jedinečná príležitosť nielen pre nás, ale aj pre celý ostrov,“ hovorí Pavol Kožík. Výrobný závod, ktorý je už kompletne zrekonštruovaný, bude spracovávať kakao. To sa použije nielen na výrobu surovín, ako je kakaové maslo a prášok, ale aj na produkciu prémiových čokolád a iných kakaových produktov s vysokou pridanou hodnotou, ktoré majú potenciál zaujať nielen kubánsky trh, ale budú atraktívne pre export.

Pre Proxentu je projekt Baracocoa symbolom inovatívneho prístupu a schopnosti realizovať komplexné medzinárodné projekty. Ako hovorí Pavol Kožík: „Naším cieľom je nielen vyrábať kvalitné produkty, ale aj prispievať k rozvoju miestnej ekonomiky a vytvárať hodnoty, ktoré budú prínosom pre všetkých zúčastnených.“ Tento prístup a strategické plánovanie zabezpečujú, že Proxenta bude na Kube aj naďalej úspešne rásť a rozvíjať svoje podnikanie v potravinárskom sektore.

Investovanie v Proxente: Stabilita a flexibilita na meniacom sa trhu

Po 15 rokoch na trhu Proxenta dosiahla finančnú stabilitu, ktorá je výsledkom rastúcej hodnoty skupiny, úspešných investičných projektov a dlhodobého plánovania. Martin Kubalík, finančný riaditeľ skupiny, uvádza: „Proxenta kontinuálne rastie a naša schopnosť realizovať silné investičné projekty a efektívne plánovať nám dáva stabilný základ aj v čase výziev.“ Práve tieto faktory umožnili Proxente prekonávať trhové výkyvy a zabezpečiť dlhodobú prosperitu.

image

Martin Kubalík, finančný riaditeľ

Proxenta

Jednou z kľúčových vlastností Proxenty je jej flexibilita v meniacom sa investičnom prostredí. „Prispôsobujeme sa novým trendom a potrebám trhu, čo je dôvod, prečo sa nám darí. Diverzifikovali sme portfólio, vstúpili do potravinárstva a neustále sledujeme nové príležitosti,“ hovorí Kubalík. Momentálne Proxenta ponúka investorom tradičné spektrum investičných príležitostí. „Medzi našimi najzaujímavejšími produktami sú investície na Kube, ako napríklad Baracocoa, ale aj tradičný dlhopis Proxper či investície do developerských projektov Stockerka a Slovenka“, vysvetľuje Kubalík. Tieto produkty predstavujú kombináciu zaujímavých výnosov a dlhodobej stability, ktoré sú atraktívne pre investorov hľadajúcich výhodné zhodnotenie.

Pre ľudí, ktorí zvažujú investovanie do projektov Proxenty, odporúča Kubalík klásť dôraz na dlhodobú perspektívu. „Investície do našich projektov sú o rastúcej hodnote, stabilite a diverzifikácii. Veríme v dlhodobé zhodnotenie, a práve preto sú naše projekty ideálne pre tých, ktorí hľadajú perspektívne a stabilné investičné možnosti,“ uzatvára Kubalík.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. október 2024 13:40