StoryEditor

Takto skoro sa ešte neoberalo

14.11.2024, 00:00

Na klimatické zmeny a výkyvy počasia si už začíname pomaly zvykať, ale to, čo sa udialo tento rok, bol pre vinárov a vinohradníkov malý šok. Hrozno totiž dozrelo extrémne skoro a celá kampaň zberu sa posunula skoro o 3 týždne. Nielenže hrozno oveľa skôr dozrelo, ale rôzne odrody začali dozrievať súbežne, čo predtým nebývalo zvykom a spôsobilo to nemalé problémy. Aký to malo vplyv na kvalitu hrozna a budú stáť vína z nového ročníka za to?

Dlhotrvajúce teplo a sucho pocítili najmä vo vinárstve Matyšák, ktoré je známe tým, že má azda najširšie portfólio odrôd spomedzi všetkých vinárstiev na Slovensku. Jeho dvorné vinohrady sa nachádzajú v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v okolí Pezinka a Hlohovca a v Južnoslovenskej oblasti pri Štúrove (Mužla, Búč). Spracováva skoro 30 odrôd a je počas sezóny zberu odkázané na šikovnosť a vytrvalosť svojich ľudí v pivnici, ktorí pracujú do neskorých hodín, aby stihli spracovať všetko privezené hrozno. A veruže sa tento rok obzvlášť zapotili. „Začiatok oberačky bol 6. augusta, čo je asi zatiaľ najskôr v histórii našich oberačiek. Už takto skoro sme oberali Irsai Oliver v Búči. Oproti minulému roku to bolo zhruba o 2 až 3 týždne skôr. Síce sa kampaň aj skôr skončí, no tento skorý nábeh spôsobil, že dozrievanie viacerých odrôd sa začalo viac prelínať ako v minulosti a trošku nám to začalo robiť kapacitné problémy. Museli sme spracovávať viac odrôd naraz ako po minulé ročníky, kedy to bolo viac natiahnuté v čase.“, približuje výrobný riaditeľ vinárstva a hlavný enológ Jaro Žák. Okrem výziev pre vinárstvo prinášajú dlhé suché teplá aj riziko pre hrozno samotné.  Hrozno pri vysokých teplotách fyziologicky nedozrieva a odparuje sa z neho voda, čo spôsobuje nerovnováhu medzi cukrom a kyselinami. „Teplé leto bez zrážok bolo v podstate všade, aj v Malokarpatskej aj v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, kde sa nachádzajú prakticky všetky naše dvorné vinohrady. Takže všetci zažívali podobné situácie. Bolo to už dosť na hrane, ale našťastie je vinič odolná rastlina s hlbokými koreňmi.  Obzvlášť sú odolné tie staršie vinohrady, ktorých máme väčšinu, takže to všade vydržalo.“, dodáva Žák.

image
Matyšák

Aký bude ročník 2024?

Vína z nového ročníka sú vždy netrpezlivo očakávané a zhmotňuje sa do nich prakticky celá práca vo vinohradoch a následne v pivnici aj so všetkými radosťami a úskaliami okolo toho. Do veľkej miery to však všetko môže skaziť počasie. Tento rok boli veru vinohradníci a vinári ťažko skúšaní, no hnala ich dopredu nádej, že to bude opäť stáť za to. Jaro Žák je optimistický: „Ročník očakávame veľmi dobrý až výborný, hlavne u prírodne sladkých a červených vín. Z bielych odrôd sa vydarili napríklad Breslava a Devín (prírodne sladké), tie boli výnimočné. Dosiahli 28, resp. 32 stupňov NM (normovaného muštometru – pozn.redakcie). Pri Devíne bolo hrozno vysušené tak, že sa zakoncentroval nielen cukor, ale aj kyseliny na úrovni 10,6 gramov na liter. Vďaka tomu, že sme začali skoro, máme pekné aj iné biele odrody, napríklad Sauvignon, Malváziu červenú alebo z tých aromatickejších Peseckú leánku. Z červených by som vyzdvihol Dunaj, ktorý mal cukornatosť až 28 stupňov a tiež Dornfelder, ktorý dosiahol 24, čo nebýva zvykom. Štandardne kvalitné sú Cabernet Sauvignon a Frankovka modrá. Celkovo červené vína sú plné, pikantné, také vína južného typu.“ Ako sa ukazuje, klimatické zmeny a posúvanie teplejšieho pásma severnejšie nemá len negatívne dopady, ale v prípade modrých odrôd aj pozitívny vplyv na dozrievanie. Ukazuje sa to aj na medzinárodných súťažiach, kedy už aj naše slovenské červené vína dokážu uspieť v tvrdej konkurencii vín z typických južanských vínnych oblastí. Navyše vyzerá to tak, že sa milovníci vína všeobecne pri novom ročníku nudiť nebudú. Ako uzatvára Žák: „Tým, že sme začali tak skoro, vína budú svieže ovocné, ale takisto budú aj vína vhodné na archiváciu a zrenie v sudoch. Nielen teda červené, ale aj biele – napríklad Chardonnay či Pinot gris (Rulandské šedé, pozn.redakcie). Budú taktiež aj minerálne vína, plné, odrodové, budú aj vysoko-alkoholické vína. Ročník tak bude celkovo veľmi pestrý. Mám pocit, že z tohto ročníka sa dá vyrobiť naozaj akékoľvek víno.“

image
Matyšák

Potvrdenie kvality v Národnom salóne

Aj keď to niektorí bagatelizujú, „nalejme si čistého vína“ – vinárom vždy urobí dobre, keď ich prácu ocení aj odborná porota na domácich či medzinárodných súťažiach a každý sa tým rád popýši. Na tej slovenskej najprestížnejšej, Národnom salóne vín SR, si vinárstvo Matyšák odnieslo tento rok najviac pozícií zo 100 vybraných slovenských vín – až 11. Je to dôkaz, že i napriek pomerne veľkej produkcii vína si vo vinárstve potrpia na kvalitu, najmä v tých prémiovejších líniách. Vinárstvo tak nadviazalo na úspechy z predošlých rokov, kedy sa vždy držali v elitnej skupine najoceňovanejších vinárstiev. Úspechy na súťažiach však vinárov neuživia, pri klesajúcom trende spotreby vína nielen vo svete, ale aj na Slovensku, potrebujú vinári väčší patriotizmus od konzumentov vína. "Chceli by sme, aby si ľudia viac vážili to, čo sa skrýva v jednej fľaši slovenského vína. Je za tým celoročná ťažká práca vo vinohradoch a v pivnici. A často vám to pokazí jednoducho počasie. Neviete si nakúpiť suroviny kedykoľvek chcete a uvariť za 6 týždňov ležiak ako pri pive. Na dobré víno čakáte niekedy aj roky. A väčšine ľuďom je aj tak dať 7-8 eur za fľašu dobrého vína veľa. Vo Francúzsku by sme si za obdobnú kvalitu mohli pýtať desaťnásobok, ale tu sa musíme samozrejme prispôsobiť slovenskému trhu", poťažkal si Žák.

image
Matyšák

Raj pre gurmánov

Aj keď vína z produkcie vinárstva Matyšák kúpite aj v supermarketoch, svoje najlepšie vína predáva vinárstvo prostredníctvom siete vlastných predajní Matyšák shop a klasických vinoték. Tých pod hlavičkou Matyšák shop na štýl moderných bottle shopov je na Slovensku dnes už takmer dvadsať. V ponuke tak nájdete okrem Matyšákovej produkcie aj kvalitné svetové destiláty či remeselné delikatesy. Erik Dorušinec, head sommeliér vinárstva, si výber pochvaľuje: „V portfóliu máme veľa skvelých vín s oceneniami od odborníkov z celého sveta. Odporúčam ochutnať napríklad vzácneho slovenského novošľachtenca Breslavu 2023 ocenenú aj v Paríži alebo z červených naše značkové cuvée Camerlon 2018 ocenené vo Francúzsku, Japonsku a Taliansku. Pre milovníkov ružových vín so zvyškovým cukrom máme neodolateľný Cabernet Sauvignon rosé polosladké, ktorý si pochvaľujú aj milovníci suchých vín vďaka dokonalo vybalansovanej plnej chuti, drobného ovocia a smotany. Pre pokročilých nadšencov vína máme Rizling Rýnsky Prestige GOLD, ktorý dokonalo reflektuje terrior Mužla a ukazuje autentický prejav „Ryňáku“. Tí, čo majú radi túto odrodu, by ho rozhodne nemali obísť. Zárukou kvality sú zlaté medaile z Paríža a Japonska“.

image
Matyšák

Prvým dôkazom kvality tohtoročnej odrody je mladé víno, vyrobené z hrozna zozbieraného v tomto roku. Už teraz si môžete vychutnať prvé biele víno zo skorých odrôd ako je Müller Thurgau, Irsai Oliver a ružové z odrody Svätovavrinecké. Všetky tieto vína nájdete na e-shope vinomatysak.sk alebo v prémiových predajniach Matyšák SHOP a vinotékach Matyšák.

image
Matyšák
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
14. november 2024 00:02