StoryEditor

Podravka je v našej kuchyni stálicou. Sprevádza ju fascinujúci príbeh

17.12.2024, 00:00

Nájsť dnes na Slovensku človeka, ktorý by nepoznal „Podravku“ či „vegetu“? Nemožné! Generáciami overená chuť Ochucovadla Podravka je skrátka nezameniteľná. Originálna koreniaca zmes vylaďuje chuť tradičných aj moderných receptov do dokonalosti už desiatky rokov. Vedeli ste, že receptúra Ochucovadla Podravka je tak nadčasová, že sa od roku 1959 vôbec nezmenila? Alebo že mnoho Slovákov ho považuje za slovenský výrobok, aj keď pochádza z Chorvátska? Možno ste ani netušili, že „Podravku“, ktorú bežne používate pri varení, sprevádza fascinujúci príbeh.

www.podravka.sk

Keď chuť bola luxusom

V povojnovom období sužovali mnohé krajiny, vrátane bývalej Juhoslávie, ekonomické ťažkosti a nedostatok tovaru. Ľudia mali obmedzený prístup k rozmanitým a chutným potravinám či koreninám. Myšlienka vytvoriť ochucovadlo, ktoré by bolo univerzálne, cenovo dostupné a zároveň by vylepšilo chuť jedál, vznikla v 50. rokoch v laboratóriách chorvátskej spoločnosti Podravka. Na čele tímu stála profesorka Zlata Bartl, hlavná iniciátorka projektu. Precízny vývoj ochucovadla trval niekoľko rokov, až v roku 1959 vznikla Vegeta 40 - univerzálna koreniaca zmes, ktorú v súčasnosti poznáme pod názvom Ochucovadlo Podravka.

Originál je len jeden

Úspech Vegety 40 na seba nenechal dlho čakať. A nielen v bývalej Juhoslávii, ale postupne aj na celom svete. Chorvátska spoločnosť Podravka vytvorila dovtedy neexistujúcu kategóriu Ochucovadiel na mnohých trhoch, vrátane toho československého. Právom je teda súčasné Ochucovadlo Podravka nazývané originálom. V súvislosti s tým je zaujímavý aj fakt, že jeho receptúra sa v priebehu rokov vôbec nezmenila! „Základná chuť a kvalita sú tým, čo zákazníci na Ochucovadle Podravka oceňujú. Práve stabilný chuťový profil je dôležitý pre všetky generácie spotrebiteľov,“ hovorí Ingrid Parničanová, generálna riaditeľka PODRAVKA INTERNATIONAL. „Súčasná výroba spája tradičné hodnoty v podobe pôvodnej receptúry s technologickým pokrokom. Moderné technológie nám umožňujú dodržiavať vysoký štandard kvality.“

image
Podravka

Slováci nechodili do Juhoslávie len na chutné „škampi na žaru“

Poznáme to všetci: milované chorvátske - „slovenské“ more. Chorvátsko je nám blízke aj vďaka tomu, že so slovenčinou sa v tejto krajine bežne dohovoríme. Do bývalej Juhoslávie sa však chodievalo na dovolenky nielen kvôli moru či známej dobrote „škampi na žaru“ (grilované krevety). Slováci si donášali domov aj pravý chorvátsky poklad – dnešné Ochucovadlo Podravka.

V našich končinách sa stalo tak obľúbeným a známym, že tento chorvátsky výrobok v súčasnosti mnohí Slováci dokonca považujú za náš lokálny. „Možno to pripísať nielen jeho dlhoročnej prítomnosti na trhu, ale aj tomu, ako Ochucovadlo Podravka prirodzene podporuje tradičné chute v jedlách. Tento názor sa ešte viac upevňuje tým, že používanie Ochucovadla Podravka prechádza „z generácie na generáciu“, čím vytvára dojem, že je súčasťou slovenskej kultúry varenia,“ vysvetľuje Ingrid Parničanová. „Osobne ma tento fenomén „osvojenia“ teší. Zvyčajne totiž platí, že ak je nám niečo blízke a prijmeme to za svoje, stane sa to prirodzenou súčasťou nášho života, zvykov či tradícií.“

Vedeli ste toto o „Podravke“, ktorou bežne ochucujete vaše obľúbené jedlá?

  1. Vegeta 40, teda súčasné Ochucovadlo Podravka, je legendou. V druhej polovici minulého storočia prepísala históriu svojou vyváženou chuťou a univerzálnosťou - výrazne zmenila spôsob prípravy jedál a používania korenín.
  2. Ochucovadlo Podravka je aj dnes najznámejším chorvátskym produktom. Poznajú ho až v 50 krajinách sveta.
  3. Logo s ilustrovaným žmurkajúcim kuchárom je s malými obmenami na obale výrobku od jeho uvedenia na trh.
  4. Modrá farba obalu Ochucovadla bola v čase uvedenia výrobku pre tento segment veľmi netradičná. Išlo o odvážny a inovatívny marketingový krok a aj vďaka nemu sa Ochucovadlo Podravka stalo rozpoznateľným a populárnym.
image
Podravka

Číslo 1 na slovenskom trhu*

Podravka reaguje aj na súčasné trendy, a preto nájdete v obchodoch aj inovatívne rady výrobkov ako rad NATUR či BIO a tiež ochucovadlá inšpirované medzinárodnou kuchyňou. „Podľa aktuálnych štatistík* sme v hodnotovom vyjadrení číslo 1 v kategórii ochucovadiel na slovenskom trhu. Túto pozíciu si vážime a rozhodne ju nepovažujeme za samozrejmosť,“ hovorí Ingrid Parničanová, generálna riaditeľka PODRAVKA INTERNATIONAL, a dodáva: „Zákazníci sú nároční, konkurencia je silná, a sme si vedomí, že udržať si prvenstvo vyžaduje neustálu prácu, pozornosť a prispôsobovanie sa aktuálnym trendom a potrebám našich zákazníkov.“

* Na základe NIQ RMS dát v kategórii Ochucovadiel (definované klientom) v hodnote predaja za obdobie posledných 52 týždňov končiacich 31.12.2023 na slovenskom maloobchodnom trhu (Copyright © 2024, NielsenIQ)

*        *       *

O Podravke:

Spoločnosť PODRAVKA INTERNATIONAL, s.r.o. pôsobí na slovenskom trhu od roku 1993, avšak prvé produkty tejto chorvátskej značky poznali Slováci už v osemdesiatych rokoch. Okrem presláveného tradičného Ochucovadla Podravka patrí do portfólia spoločnosti viac ako 100 sortimentových položiek predávaných pod štyrmi značkami, medzi nimi napríklad semolinové cestoviny Podravka, rybacie konzervy EVA, zeleninová príloha Ajvar, kvalitná ryža a strukoviny Lagris a mnohé iné. Spoločnosť je držiteľom štyroch ocenení Pečať bonity (2013-2016) a jedenástich ocenení Slovak Superbrands (2006, 2013-2017, 2019, 2021-2024). Sídli vo Zvolene a zamestnáva 30 pracovníkov. Viac na www.podravka.sk.

image
Podravka
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
17. december 2024 00:02