StoryEditor

Inšpirácie pre zdravé grilované jedlá na každodenné použitie

20.12.2024, 00:00

Ešte donedávna bolo grilovanie spojené s posedením vonku na záhrade alebo terase. S príchodom pokročilých technológií však aj grilovanie nadobúda nový rozmer. Elektrické grily umožňujú pohodlne grilovať v pohodlí domova počas celého roka. Obľúbeným domácim grilom, ktorý si poradí s prípravou raňajok, obedov i večerí pre celú rodinu, je kontaktný gril.

Páči sa vám predstava grilovania vo vašej kuchyni, ale chýba vám inšpirácia? Prinášame vám jednoduché tipy na zdravé a chutné grilovanie s kontaktným grilom, ktorý disponuje tromi polohami grilovania – otvorenou, funkciou rúry a kontaktnou, keď jedlo jemne stlačí medzi dve platne a je rýchlejšie hotové. K dispozícii máte aj tri grilovacie platne – hladkú, rebrovanú a platňu s vyvýšeným okrajom na sladučké vafle.

Inšpirácie na zdravé grilované jedlá na kontaktnom grile

Používanie kontaktného grilu prinesie do vášho jedálneho lístka viac pestrosti. Môžete na ňom pripraviť pokrmy od výmyslu sveta, ako napríklad grilovanú zeleninu, ovocie, mäso, ryby, morské plody, palacinky i vafle. Neviete, ako začať? Máme pre vás niekoľko tipov a inšpirácií.

Grilujte zeleninu

Podľa štatistík by mal dospelý človek denne zjesť aspoň 500 g zeleniny a ovocia. Ak máte v tomto smere medzery, pripravte si zeleninu na grile. Cukety, baklažány či papriky výborne chutia a prinesú do vášho jedálnička viac vitamínov i vlákniny. Skúste si pripraviť zeleninové špízy so zeleninou a tofu – na špajdle striedavo napichujte kocky tofu, cukety, cherry paradajky a cibule. Pokvapkajte olivovým olejom, ochuťte provensálskymi bylinkami a grilujte dozlatista. Výborne chutí aj grilovaný karfiol. Stačí ho rozdeliť na ružičky, pokvapkať olivovým olejom, dochutiť podľa preferencií a dať na kontaktný gril.

Na grile môžete pripraviť aj zložitejšie zeleninové pokrmy na obed či večeru. Príkladom je plnená paprika s quinoou a zeleninou. Ako na to? Papriky prekrojte na polovice, odstráňte vnútro a naplňte ich zmesou uvarenej quinoy, nadrobno nakrájanej cibule, paradajky a cukety a byliniek. Grilujte v otvorenej polohe na kontaktnom grile.

Nebojte sa grilovať sladké ovocie

Dostali ste chuť na sladké? Zapnite domáci gril a pripravte si sladkú maškrtu. Stačia vám na to plátky ananásu, ktoré posypete strúhaným kokosom a grilujete z oboch strán. Môžete ich podávať s obľúbenou zmrzlinou. Vychýrenou pochúťkou sú grilované broskyne s medom a škoricou. Broskyne bez kôstok prekrojte na polovicu, potrite medom, posypte škoricou a grilujte dozlatista.

Nezabudnite ani na mäsovú klasiku a ryby

Mäso je zdrojom bielkovín a železa, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie detí i dospelých. Avšak dôležitá je kvalita mäsa – preferujte mäso od poctivých farmárov a slovenského chovu. Zvoľte si chudé druhy mäsa, ako napríklad kuracie a morčacie, a marinujte ich v bylinkách a koreninách. Do jedálnička zaraďte aj viac rýb, ktoré obsahujú protizápalové omega-3 tuky.

Ako na to? Na kontaktnom grile si pripravte napríklad kuracie prsia v marináde zo zmesi z olivového oleja, citrónovej šťavy, rozmarínu a tymianu. Lososa môžete potrieť olivovým olejom, potrieť lisovaným cesnakom a petržlenovou vňaťou a grilovať dozlatista.

Pripravte si sladké pochúťky

Kontaktný gril značky Braun disponuje vyvýšenou platňou na vafle. Avšak na hladkej platni si môžete urobiť aj zdravé palacinky. Pripravte si cesto z 1 hrnčeka celozrnnej špaldovej múky, 1 hrnčeka ovsených vločiek, 2 vajíčok, 1 hrnčeka rastlinného mlieka, 2 lyžíc medu, 1 čajovej lyžičky prášku do pečiva a ½ lyžičky sódy bikarbóny. Potom na hladkej platni robte palacinky. Dochuťte ich domácim džemom, tvarohom alebo ovocím.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. december 2024 20:21