StoryEditor

Nie som feudál. Vykorisťujem v prvom rade sám seba

05.08.2017, 11:00
Poriadok a systém vás upúta už od brány v družstve v Dvoroch nad Žitavou. Systém a organizácia sú základom, hovorí jeho predseda Stanislav Becík.

Tisíce hektárov polí a sadov. Chovy dobytka, koní, hydiny či oviec. Upravené dvory a stajne. Prevádzky s kávomatmi i so skrinkami s denným prísunom čistých montérok. Združenie agropodnikateľov Dvory nad Žitavou, do ktorého spadá aj Gazdovský dvor v Branove, púta už od brány poriadkom a systémom. „Na tom si zakladám,“ tvrdí predseda družstva Stanislav Becík.

Keď sem človek vkročí, naskytne sa mu sympatický pohľad, ako si po dvore pobehujú králiky. To tu máte bežne?
Máme tu celú králičiu rodinku, býva tamto v kríkoch, ale hocikedy si behajú voľne medzi budovami. Životné prostredie reprezentuje úroveň každého podnikateľského subjektu.

Upravené prostredie priam bije do očí, a pritom sme na družstve.
Životné prostredie v podniku robia v prvom rade zamestnanci. Oni vytvárajú jeho hodnotu. To je pre nich, nie pre mňa. Ja tieto činnosti koordinujem – tak, aby bolo všetko v súlade. Musí byť pri tom aj niekto, kto vidí za horizont a určuje smer.

Neraz ste už povedali, že ste vykorisťovateľ. Ako to myslíte?
U nás v podniku sme mali v minulom roku 1 105-eurový platový priemer, pretože vykorisťovateľ vykorisťuje tak, že bohatnú všetci úmerne. Preto sa nám darí. Ja nie som ekonomický feudál. Ja som vykorisťovateľ. Ale vykorisťujem v prvom rade sám seba.

Sú s tým vaši podriadení uzrozumení?
My tu nemáme odlíšené postavenie v hierarchii, že ten je riadiaci a tento je podriadený. Tu je len zamestnanec a jeden zamestnávateľ, ktorý robí politiku firmy. Zamestnanec – pritom je jedno, či je riaditeľ, agronóm, mechanizátor, traktorista, kŕmič aleb...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:58