Dreamstime
StoryEditor

Virtuálna pokladnica nebude mať limit na bločky. Živnostníkom sa uľahčí

25.08.2017, 11:10
Autor:
run, redrun, red
Už o niekoľko dní si môžu podnikatelia trocha vydýchnuť. Narábanie s elektronickou pokladnicou sa opäť uľahčí.

Ak mohol podnikateľ doteraz používať virtuálnu registračku len s podmienkou, že za mesiac nesmie „narobiť" viac než 3 000 pokladničných dokladov , teraz sa to mení. Počet evidovaných dokladov môže byť bez obmedzenia. Podnikateľom tak ubudnú ďalšie problémy. Napríklad - tým, že doterajší limit sa viazal na podnikateľa, nie na počet predajných miest, pri zriadení viacerých virtuáliek kvôli viacerým predajným miestam nesmel byť súčet jeho pokladničných dokladov za mesiac vyšší než 3 000. Ak to prekročil, mohol využívať virtuálku len do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca, a potom musel začať používať fyzickú pokladnicu. „Aj keď mal potom za ďalšie mesiace opäť nižší počet dokladov než 3 000, k virtuálke už sa vrátiť nemohol," vysvetľuje Katarína Balogová, Tax Director poradenskej spoločnosti Accace.

Bezplatné rozhranie

Pripomeňme, že virtuálna registračná pokladnica je vlastne virtuálne prostredie, ktoré zriadila Finančná správa, aby umožnila podnikateľom či živnostníkom realizovať platby online cez koncové zariadenie. Na evidenciu tržieb tak nemusia mať klasickú registračnú pokladnicu, ale stačí im na ňu len počítač. Využívajú bezplatné rozhranie zriadené priamo na webovom sídle daňovej správy. Účtovný doklad o prijatí hotovosti sa môže vytlačiť potom, a to na obyčajnej tlačiarni.

Väčší komfort

Virtuálna registračka priniesla podnikateľom nielen ušetrenie nákladov na obstaranie a servis klasickej pokladnice, ale najmä väčší komfort. Nie je totiž fyzicky viazaná na jedno miesto a je dostupná odkiaľkoľvek. Zákon, ktorým sa zavádza vyššie spomínaná liberalizácia začne platiť od septembra. Zároveň platí aj to, že ak predtým Finančné riaditeľstvo ukončilo podnikateľovi používanie virtuálky po prekročení počtu 3000 dokladov a takýto podnikateľ musel prejsť na klasickú registračku, po novom môže od prvého septembra znova začať používať virtuálku. Treba si len podať žiadosť na ktorýkoľvek daňový úrad.

Jednoduchá žiadosť

Žiadosť je možné vypísať elektronicky v prostredí portálu Finančnej správy. Vypísanú žiadosť podnikateľ vytlačí, podpíše a môže ju doručiť tromi spôsobmi: buď naskenovať a zaslať elektronicky (nie mailom) ako prílohu Všeobecného podania na portáli finančnej správy v časti register (táto možnosť sa týka len tých podnikateľov, ktorí majú s daniarmi podpísanú dohodu) alebo poštou alebo osobne.
„Upozorňujeme, že potreba opätovnej registrácie sa vzťahuje aj na tých podnikateľov, ktorí prekročili doteraz ustanovený limit počtu dokladov v júli 2017, a preto sa im ukončilo používanie virtuálnej registračky k 31. augustu, pokiaľ majú záujem ju naďalej používať,“ uzatvára Katarína Balogová zo spoločnosti Accace.

01 - Modified: 2024-03-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Predsvadobná párty syna najbohatšieho muža Indie za milióny. Vystúpila Rihanna, zablahoželať prišiel aj Bill Gates 02 - Modified: 2023-08-16 15:48:55 - Feat.: - Title: Česko pridalo na svoj sankčný zoznam ruského podnikateľa Obnosova a jeho príbuzných. Vyrába zbrane pre Moskvu 03 - Modified: 2023-08-05 08:21:03 - Feat.: - Title: Za tri mesiace kúpili zahraniční podnikatelia u nás takmer tisícku firiem, najviac z okolitých krajín 04 - Modified: 2023-09-16 09:09:21 - Feat.: - Title: Toto je najbohatší Róm celého Anglicka. Prezradil svoju dennú rutinu, vďaka ktorej vybudoval a udržiava miliardové impérium 05 - Modified: 2023-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Unikol holokaustu, vysmial Trumpa a stal sa podvodníkom storočia. Mediálny magnát Robert Maxwell sa narodil v Československu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:03