StoryEditor

Poriadny oddych je niekedy drina

07.07.2005, 00:00
Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že nemôže byť nič ľahšie ako prerušiť týždne preplnené tvrdou prácou, zbaliť pár tričiek a venovať sa letnému leňošeniu. No možno aj z vlastnej skúsenosti viete, že aj odchod na dovolenku a spôsob, ako ju prežijete, si vyžaduje prípravu a plán.
Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že nemôže byť nič ľahšie ako prerušiť týždne preplnené tvrdou prácou, zbaliť pár tričiek a venovať sa letnému leňošeniu. No možno aj z vlastnej skúsenosti viete, že aj odchod na dovolenku a spôsob, ako ju prežijete, si vyžaduje prípravu a plán. Keď totiž v jedno piatkové popoludnie šéfovi oznámite, že od najbližšieho pondelka si beriete dovolenku, musíte počítať aj s tým variantom, že nikam nepocestujete. A ak sa do dovolenkového víru vrhnete len tak bezhlavo, môže sa vám stať, že sa do práce vrátite zničený a frustrovaný.
Kvapka administratívy
Hoci každý pracovník má podľa Zákonníka práce právo na čerpanie dovolenky v rozsahu stanovenom jeho ustanoveniami, v dobre organizovanej firme by bola takáto rýchla cesta možná iba vtedy, ak by sa zvolený termín neprekrýval s riadne a vopred nahlásenou dovolenkou iného zamestnanca. Okrem toho mnoho spoločností vo vnútorných predpisoch jednoznačne stanovuje podmienky, za akých môžu ich zamestnanci čerpať dovolenku, prípadne z iných dôvodov chýbať na pracovisku (služobné cesty, vzdelávanie).
Každý je nahraditeľný
Veľmi častou praxou je, že ak zamestnanec chce čerpať dovolenku, je potrebuje súhlas nadriadeného s termínom a dĺžkou. Šéf súhlas potvrdí podpisom na tzv. dovolenkovom lístku. V prípade čerpania dlhšej dovolenky sa často vyžaduje, aby ju zamestnanec v dostatočnom predstihu avizoval. Vedúci oddelení by totiž mali svojich podriadených uvoľňovať na dovolenku tak, aby ich neprítomnosť na pracovisku neohrozila plynulosť chodu firmy.
Pri dlhšej neprítomnosti na pracovisku je nevyhnutné presne určiť, kto bude namiesto chýbajúceho pracovníka plniť neodkladné úlohy. Informácia o zastupovaní by mala obsahovať minimálne čas zastupovania a činnosti, ktoré zastupujúci zamestnanec bude robiť. Okrem toho zastúpený zamestnanec je povinný zabezpečiť potrebné zaškolenie a odovzdanie potrebných informácií a dokumentov zastupujúcemu kolegovi.
Konečne dovolenka
Ak ste úspešne zvládli všetky administratívne úkony spojené s odchodom na dovolenku, nespoliehajte sa len na to, že pred vytúženými dvoma týždňami strávenými na morskej pláži vám postačí predsavzatie, že sa budete cítiť iba príjemne a dobre... Ani to nie je také jednoduché! Podľa odborníkov majú mnohí ľudia pred voľnými dňami priveľké očakávania, avšak málokto sa cielene stará o to, aby skutočne nazbieral novú energiu. Ako je to s vami? Cítite sa po dovolenke svieži a bývate dobre naladený? Ak je vaša odpoveď záporná, pravdepodobne niekde robíte chybu.
V prvom rade by ste pred dovolenkou nemali mať priveľké očakávania. Všetko nebude inak ako po švihnutí čarovným prútikom. Na to, aby ste sa odpútali od pracovných povinností a oddýchli si, v nijakom prípade nepostačí pár dní. Ideálne sú dva až tri týždne.
Hľadajte priority, neplánujte minúty
A aj keď dovolenkujete dostatočne dlho, uvedomte si, že počet voľných hodín nie je nekonečný. Skúste porozmýšľať a selektovať, čo by ste chceli stihnúť: Cestu okolo sveta? Potápačský kurz? Veľké upratovanie? Výlet s deťmi? Návštevu príbuzných? Všetky múzeá a galérie v Paríži? Filmový festival? Najvyššie štíty Slovenska? Vymaľovať byt? Prečítať dvadsať kníh?
Ak si presne nestanovíte priority, nemôžete sa čudovať, že sa do práce vrátite vyčerpaný a bez zvýšenej motivácie. V takomto prípade pomáha iba jedno: zredukujte predsavzatia na tie, na ktoré máte skutočne chuť a z ktorých budete mať radosť. Nenaplánujte si však každú minútu, doprajte si dostatok voľna aj na ničnerobenie. A nemajte strach, že sa budete nudiť - je to povolené. Odborníci dokonca odporúčajú pre lepšiu duševnú pohodu nechať myšlienky občas blúdiť tadiaľ, kadiaľ chcú ony samy.
Nič netreba preháňať
Ak patríte k ľuďom, ktorí sú cez rok mimoriadne zaneprázdnení, je viac ako pravdepodobné, že si počas pracovných dní nenájdete čas na športové aktivity. Je však chybou, ak sa rozhodnete zameškané za každú cenu dobehnúť počas voľných dní. Nevystavujte sa preto stresu, že cez leto musíte vyrovnať deficit vo fyzických aktivitách. Skôr si lepšie zorganizujte čas a rozdeľte si ich rovnomerne počas celého roka. Ak napríklad ráno vstanete o dvadsať minút skôr, môžete si ísť zabehať alebo zacvičiť doma. Doprajte si počas voľných dní ten luxus a o všetkých činnostiach sa rozhodujte podľa chuti a momentálnej nálady vás a členov vašej rodiny, resp. priateľov. Ak sa máte chuť hýbať, urobte to! Avšak nesnažte sa prekonať najlepšie tohtoročné svetové výkony najlepších športovcov.
Nemýľte svoje telo
Mnohí ľudia menia počas voľných dní svoj pravidelný režim. V mnohých extrémnych prípadoch takmer vymenia čas, v ktorom sa bežne budia, s časom, v ktorom si počas dovolenky líhajú spať. Väčšine ľudí to však vôbec neprospieva - skôr naopak. Ráno sa cítia, akoby ich prešiel parný valec, a večer sú oveľa unavenejší, alebo vôbec nemôžu zaspať. Odborníci preto odporúčajú zotrvať pri pravidelnom životnom rytme aj cez dovolenku, pretože ľudský organizmus jednoducho nechápe, prečo by mal ísť zrazu spať o tri či štyri hodiny neskôr, ako je zvyknutý. Problematickejšie je pritom dlhé ponocovanie, a nie prípadný deficit spánku. Preto si v každom prípade premyslite, či je pre vás dôležité zostať hore dovtedy, kým sa vám začnú "prevracať zreničky". Ak sa napriek radám neuložíte do postele včas, počítajte s tým, že počas ďalších dní sa budete cítiť unavenejšie ako obyčajne, čo negatívne ovplyvní aj váš najbližší pracovný výkon.

Ako zvládnuť návrat do práce
Objavte, čo vás motivujte.
Čo vás motivuje? Peniaze? Pochvala? Náročné úlohy? Práca v tíme? Keď si ujasníte, čo motivuje práve vás, prispôsobte tomu vaše úlohy. Napríklad ak musíte vypracovať nejaký projekt a viete o sebe, že radšej pracujete v tíme, vaša motivácia sa výrazne zvýši, ak budete iniciovať vznik pracovnej skupiny na jeho riešenie. Ide o to, aby ste mali pocit, že spôsob, akým budete pracovať, môžete prispôsobiť vašim osobným potrebám.
Využívajte pozitívne predstavy. Ak chcete zvýšiť svoju motiváciu, v duchu si predstavujte, že nasledujúcu pracovnú úlohu plníte s elánom a radosťou. Vykreslite si to tými najpestrejšími farbami a myslite na moment, keď ju budete mať úspešne za sebou - ako dobre a ľahko sa budete cítiť a aký pyšný na seba budete. Skúste využiť tento pocit vopred, skúste si ho vo svojom vnútri vybaviť všetkými zmyslami.
Ujasnite si, čo musíte urobiť. Skôr, ako sa pustíte do práce, položte si otázku: Musím to skutočne urobiť? Možno to znie zvláštne, ale občas sa vám takto podarí vyhnúť práci, ktorá nie je dôležitá alebo ktorú môžete delegovať na niekoho iného. Rozhodnite sa preto hneď na začiatku za alebo proti určitému pracovnému zadaniu. Ak nie je potrebné, nechajte ho tak a viac sa ním nezaoberajte. Ak sa však jednoznačne rozhodnete, že ho treba urobiť, urobte ho.
Sledujte svoj vnútorný program. V nijakom prípade si v duchu stále neopakujte, že sa "neviete sústrediť" alebo že "túto úlohu určite nezvládnete". Takýmito myšlienkami sa iba naprogramujete na to, že nebudete mať chuť do práce. Kto nedokáže spôsob myslenia len tak prepnúť na inú vlnovú dĺžku, môže v prípade potreby napísať "zlé" myšlienky na papier a roztrhať ho. Lepšie je sústrediť sa na to, že "táto úloha je len hračkou" alebo že ju "vybavíte veľmi rýchlo".
A ak vôbec nič nepomáha... Niekedy sa môže stať, že nepomáha nijaká z osvedčených rád. Vtedy je najjednoduchšie nerobiť nič. Keď celé hodiny presedíte za pracovným stolom a neurobíte doslova ani čiarku, mali by ste v ten deň s prácou prestať. Ak je to možné, choďte preč z pracoviska a robte niečo iné. Pozor: nepripusťte, aby ste mali "zlé" svedomie. Jednoducho sú dni, keď sa človek nedokáže prinútiť k práci. Využite ich pre seba a snažte sa vyťažiť z nich aspoň niečo.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 18:13