StoryEditor

Verejnosť má právo na informácie z katastrálneho operátu

Fyzická osoba alebo právnická osoba si môže vyžiadať informáciu z katastra nehnuteľností od ktorejkoľvek správy katastra, ak táto správa katastra nie je miestne príslušná, postúpi žiadosť miestne príslušnej správe katastra, ktorá podanie vybaví.

Fyzická osoba alebo právnická osoba si môže vyžiadať informáciu z katastra nehnuteľností od ktorejkoľvek správy katastra. Ak správa katastra nie je miestne príslušná, postúpi žiadosť miestne príslušnej správe katastra, ktorá podanie vybaví.

Katastrálny operát tvoria dokumentačné materiály potrebné na spravovanie katastra a obnovu katastrálneho operátu.
Katastrálny operát tvorí:
-- súbor geodetických informácií,
-- súbor popisných informácií,
-- zbierka listín,
-- sumárne údaje o pôdnom fonde,
-- pozemkové knihy a železničná kniha,
-- osobitná evidencia verejných listín a iných listín.
Verejnosť katastrálneho operátu vychádza zo zásady verejnosti bývalých pozemkových kníh a pozemkového katastra. Táto zásada znamená, že každý má právo nahliadať do katastrálneho operátu, robiť si z neho výpisy, odpisy alebo náčrty. Zásada verejnosti slúži aj na ochranu vlastníckeho práva. Vlastník má právo predmet vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a nakladať s ním a všetky osoby majú povinnosť rešpektovať jeho vlastnícke práva. Katastrálny operát predstavuje informačný systém, ktorý poskytuje informácie všetkým osobám, či už oprávneným osobám alebo iným osobám, o nehnuteľnostiach a o vlastníckych a iných právach k nehnuteľnostiam, a to bez preukazovania oprávneného záujmu.

Zladenie so zákonom o ochrane osobných údajov
Novelou katastrálneho zákona, účinnou od 15. apríla 2004, došlo k zladeniu zákona v oblasti verejnosti katastrálneho operátu so zákonom č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov. Zásada verejnosti katastrálneho operátu zostáva zachovaná. Do katastra nehnuteľností sa však zapisujú aj údaje, ktoré podliehajú osobitnej ochrane, a to najmä údaju o rodnom čísle fyzickej osoby. Keďže každý môže do katastrálneho operátu (okrem zbierky listín) nahliadať a každý si môže dať vyhotoviť správou katastra potvrdený výpis alebo kópiu z listu vlastníctva, na ktorom sa uvádzajú aj tieto chránené údaje, bolo potrebné na túto právnu úpravu reagovať. Zavedením princípu ochrany osobných údajov do zverejňovania údajov katastra podľa osobitného predpisu sa reaguje aj na európske právo v oblasti ochrany osobných údajov.
Obsahom katastrálneho operátu sú aj údaje o cenách poľnohospodárskych a lesných pozemkov, ktoré sa poskytujú štátnym orgánom na budovanie ich informačných systémov alebo osobám, ktoré vyhotovujú cenové mapy. Vlastníkovi nehnuteľnosti sa z katastrálneho operátu sprístupní na nahliadnutie alebo poskytnutie na jeho žiadosť okrem osobných údajov aj údaj o cene poľnohospodárskych a lesných pozemkov.
Kataster nehnuteľností je štátny informačný systém o nehnuteľnostiach, súčasťou ktorého sú aj vlastnícke a iné práva k nehnuteľnostiam. V záujme ochrany vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam je potrebné, aby vlastník nehnuteľnosti bol jednoznačne určený, a preto je potrebné, aby bol označený menom, priezviskom, prípadne rodným priezviskom, dátumom narodenia, rodným číslom a miestom trvalého pobytu. Podľa § 7 ods. 3 zákona č. 428/2002 Z. z. súhlas dotknutej osoby, teda vlastníka, so spracúvaním jeho osobných údajov v katastri nehnuteľností sa nevyžaduje, ak tak ustanovuje osobitný zákon. Týmto zákonom je novela katastrálneho zákona, ktorá ustanovuje zoznam osobných údajov, účel ich spracúvania, podmienky ich získavania a okruh dotknutých osôb. Vlastníkovi sa však umožňuje, aby mu správa katastra pri nahliadnutí do katastrálneho operátu alebo pri vydávaní výpisov z katastra nehnuteľnosti či už vo forme verejnej listiny alebo neverejnej listiny poskytla aj údaj o rodnom čísle.
Výnimkou zo zásady verejnosti katastrálneho operátu je zbierka listín, ktorá obsahuje písomné vyhotovenia zmlúv, dohôd, písomných vyhlásení vkladateľa o vložení nehnuteľností do majetku právnických osôb, verejné listiny a iné listiny, ktoré potvrdzujú alebo osvedčujú práva k nehnuteľnostiam, a preto je potrebné, najmä z hľadiska ochrany osobnosti, nahliadanie do nej obmedziť.
Do zbierky listín majú právo nahliadať len taxatívne vymedzené osoby, a to:
-- vlastníci,
-- iné oprávnené osoby, ktorými sú osoby oprávnené oprávnených z práv k nehnuteľnostiam -- správca majetku štátu, správca majetku obce, nájomca, oprávnený z práv k cudzím veciam,
-- osoby vykonávajúce geodetické činnosti súvisiace s pozemkovými úpravami podľa osobitného predpisu,
-- osoby, ktoré vyhotovujú geometrické plány alebo vytyčujú hranice pozemkov,
-- osoby vykonávajúce znaleckú činnosť v odbore geodézie, kartografie a katastra,
-- osoby, ktoré vyhotovujú cenové mapy.

Správa katastra poskytuje na požiadanie
fyzickým a právnickým osobám výpis alebo kópiu zo súboru geodetických informácií, výpis alebo kópiu zo súboru popisných informácií, z pozemkových kníh a zo železničnej knihy, ako aj identifikáciu parcely, a to ako verejné listiny, slúžiace na právne úkony a sú označené odtlačkom okrúhlej pečiatky katastrálneho úradu, správy katastra, alebo ako neverejné listiny, označené odtlačkom podlhovastej pečiatky katastrálneho úradu, správy katastra, ktoré majú informatívny charakter. Správa katastra nevyhotoví výpis alebo kópiu z listu vlastníctva, na ktorom je vyznačená plomba s výnimkou prípadu, ak o to požiada vlastník. Podobne správa katastra nevyhotoví výpis alebo kópiu z pozemkovoknižnej vložky, na ktorej je vyznačená plomba.

Poplatky
Poskytovanie informácií podlieha povinnosti zaplatiť správny poplatok podľa položky 10 Sadzobníka správnych poplatkov, ktorý tvorí prílohu k zákonu NR SR č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov. Informácie z katastra správny orgán poskytuje v analógovej forme (listina), v digitálnej forme (disketa alebo modem) alebo prostredníctvom internetu.
Informácie z katastra nehnuteľností sa neposkytujú podľa zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií), pretože sa poskytujú podľa katastrálneho zákona. Vybrané údaje informačného systému katastra nehnuteľností poskytuje na požiadanie aj právnická osoba zriadená Úradom geodézie, kartografie a katastra SR, zriadená na zabezpečovanie geodetických a kartografických činností -- Geodetický a kartografický ústav v Bratislave. Tieto informácie sa poskytujú ako neverejné listiny. Geodetický a kartografický ústav poskytuje informácie zo všetkých katastrálnych území na Slovensku (Stavebníctvo, číslo: 7/2004).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 05:41