StoryEditor

Nepokoje v Nigérií ovplyvňujú ropu

04.06.2007, 00:00

Skrátený týždeň kvôli pondelňajšiemu americkému sviatku Memorial Day priniesol na komoditných trhoch o to väčšiu aktivitu. Znova sa k slovu dostala meď, ktorá si pripísala zisk vyše dvoch percent. Darilo sa všetkým obilninám, keď z nich najviac excelovala sója a pšenica. Pšenica vystúpila do nových sedemmesačných maxím a sója sa dostala na najvyššiu hodnotu za posledné tri roky. V závere týždňa sa konečne prebralo aj zlato a hneď to bolo poriadne cítiť. Dva silné dni rastu pomohli tomuto vzácnemu kovu dosiahnuť veľmi slušný 2,3-percentný týždenný vzostup.
Nerozhodná ropa
Zmiešaný týždeň vyplnený prudkými pádmi aj silnými vzostupmi má za sebou ropa. Po predĺženom víkende sa americkí obchodníci vrátili do práce plní síl a na trhu sa to hneď aj prejavilo. Hneď v utorok zaznamenala ropa kolaps až k 20-dňovým minimám, keď sa na trhu rozniesla správa o ukončení štrajku zamestnancov štátnej ropnej spoločnosti v Nigérii. Tí požadovali zlepšenie mzdových podmienok a vrátenie výhod, ktoré im vláda predtým zobrala. Stále nanovo sa ukazuje, aká dôležitá pre svetový trh s ropou je Nigéria. Tento africký štát je najväčším producentom ropy na čiernom kontinente a takisto piatym najväčším exportérom tejto suroviny do Spojených štátov. Jeho význam prekonáva len jeho nevyspytateľnosť.
Rebeli požadujúci väčšie prerozdelenie nerastného bohatstva pokračujú v útokoch na ropnú infraštruktúru a v únosoch zahraničných zamestnancov ropných spoločností. Ani tohtotýždňová inaugurácia nového prezidenta pokoj nepriniesla. Znovu sa objavili správy o útokoch na ropovody a ropa na to pochopiteľne reagovala nárastom ceny. V závere týždňa prinieslo americké ministerstvo pre energetiku informáciu o nečakanom poklese zásob ropy v USA o dva milióny barelov. Cena čierneho zlata tak dostala ďalší impulz a zvrátila všetky straty zo začiatku týždňa.
Silné zlato
Zo svojho dna sa odrazilo zlato. Po troch týždňoch súvislého poklesu sa počas uplynulých dní žltý kov konečne prebudil. Spočiatku mu pomohlo hlavne zastavenie posilňovania dolára, ktorý dostal niekoľko zmiešaných správ o americkej ekonomike. Na jednej strane mu pomohla zápisnica americkej centrálnej banky, podľa ktorej banka neočakáva výrazné spomalenie ekonomiky USA a tak sa pravdepodobne ani nechystá znižovať úrokové sadzby na svojom najbližšom zasadnutí. Následne však správa o revízii rastu amerického HDP za prvý kvartál tohto roka z pôvodných 1,3 percenta na 0,6 percenta. Takéto číslo pritom znamená najpomalší štvrťročný nárast ekonomiky od roku 2002. Dolár tak nedokázal nadviazať na úspešné výsledky z predchádzajúcich týždňov a spolu s rastúcou cenou ropy pomohol zlatu vstať na nohy.
Meď na vzostupe
Prvý týždenný nárast za posledný mesiac zaznamenala aj meď. Pre tento kov vyžívaný hlavne v stavebníckom priemysle najdôležitejšie správy prichádzajú od dvoch najväčších spotrebiteľov -- Číny a USA. Zásoby na skladoch v Šanghaji klesajú už druhý týždeň za sebou a zásoby v skladoch monitorovaných londýnskou burzou kovov LME sa dokonca prepadli najnižšie od októbra minulého roku. V USA napriek revízii rastu HDP nadol začínajú prichádzať aj pozitívne správy. Počet nových pracovných miest aj spotrebiteľská dôvera minulý mesiac vzrástli viac ako sa očakávalo. Spolu s nárastom priemyselnej výroby to zvyšuje šancu na oživenie tohto ekonomického giganta v najbližších mesiacoch. Rast hospodárstva pritom prináša aj zvýšenú stavebnú činnosť, z čoho by mohla profitovať práve meď.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 23:55