StoryEditor

Kórejčania výrazne potiahli platy v okolí Žiliny

Na Slovensku sa v priemysle najlepšie zarába vo veľkých súkromných firmách nad tisíc zamestnancov a tam, kde prevažuje zahraničný vlastník. Vyplýva to z analýzy vývoja miezd spoločnosti Trexima Bratislava, podľa ktorej bola vlani v 3. štvrťroku priemerná hodinová mzda vo veľkých podnikoch 123,14 koruny a v zahraničných dokonca 152,49 koruny (priemer za Slovensko bol pritom 109,39 koruny).

Trexima spracováva každé tri mesiace materiál o cene práce v rámci Informačného systému o cene práce. Ten gestoruje ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a Štatistický úrad SR.
Na čele TOP firiem
Vysoké zárobky vo veľkých spoločnostiach potvrdzuje aj prieskum HN. Oslovili sme takmer sto významných slovenských zamestnávateľov s otázkou, aké dosiahli vlani priemerné zárobky a aký nárast predpokladajú v tomto roku. Na prvých miestach rebríčka sa umiestnili Slovenské elektrárne (31 787 korún mesačne), košický U.S. Steel (29 856), Slovalco v Žiari nad Hronom (29 800), bratislavský VW Slovakia (28 106 ) či Slovnaft (okolo 40-tisíc korún aj s platmi najvyšších manažérov).
Napriek tomu, že slušné zárobky dokresľujú solídny imidž podniku, ďalšie veľké spoločnosti - napríklad SPP či Slovak Telecom - odmietli údaje zverejniť.
Mzdy ťahajú investície
Na priemerných zárobkoch sa vlani prejavil aj príliv zahraničných investícií. Podľa riaditeľa Treximy Gézu Mihalyho to potvrdzujú aj výsledky celoslovenského zisťovania za vlaňajší tretí štvrťrok. Najvýraznejšie sa to prejavilo v Žilinskom kraji. Podľa Ivany Císarovej, vedúcej tímu spracovania štatistík Treximy, v treťom štvrťroku tu medziročné mzda vzrástla o deväť percent. V treťom štvrťroku 2003 tam zarábali priemerne 90,25 Sk na hodinu, v tom istom období minulého roku už 98,46 Sk. O osem percent, teda viac ako v predchádzajúcich rokoch, vzrástol priemerný hodinový zárobok aj v susednom Trenčianskom kraji.
Aj robotnícke profesie
Podľa odborníkov Treximy firmy takto reagujú na príchod Kia. Snažia sa udržať si kvalitných ľudí, pretože očakávajú náboru kórejskej automobilky. Veď v predchádzajúcich rokoch nárast miezd v okolí Žiliny nepresahoval štyri percentá, vlani to bolo deväť. "Je to veľmi podobné tomu, čo sme mohli sledovať minulý rok v Trnavskom kraji, keď sa tam začala rozbiehať stavba automobilky PSA," hovorí I. Císarová.
Vplyv investícií na vyššie zárobky sa neprejavuje len medzi manažérmi. Možno dokumentovať aj na robotníckych profesiách. PSA tlačí v Trnavskom kraji hore robotníkov v kategórii "mechanici a opravári motorových vozidiel (okrem autoklampiarov)". Vlani v treťom štvrťroku zarábali 13 248 korún, kým rok predtým o 672 korún menej. Podobne je to aj v Žilinskom kraji. V roku 2003 patrili "výrobcovia a opravári výrobkov a dielov z plechov" s 10 958 korunami mesačne do 50-kolonkového rebríčka najhoršie platených profesií, vlani v treťom štvrťroku už brali 13 517 korún.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 16:49