StoryEditor

Anketa hn

15.02.2007, 23:00
Anketa s hercami o prvej žene v histórii na poste SND Silvii Hroncovej.

Diana Móorová, herečka
-- Pani riaditeľka Hroncová dostala od ministerstva kultúry veľmi ťažkú a náročnú úlohu -- presťahovať divadlo do nových priestorov. Bojím sa, aby jej to neublížilo v prípade, že sa niečo pri sťahovaní nezvládne. Držím jej palce -- bude totiž potrebovať podporu nielen od nás hercov, ale aj od ministerstva kultúry. Ženu na riadiacom poste považujem za prínos v tom, že ako matka má možno ľudskejší prístup a určité situácie rieši inak ako muži.

Zdena Studenková, herečka
-- Bola som veľmi šťastná, keď Silvia Hroncová vyhrala konkurz. Je to žena telom i dušou divadelníčka, ktorá postavila na nohy Divadelný ústav. Je šarmantná, hovorí niekoľkými jazykmi, je spoločensky veľmi atraktívna a so silným vzdelanostným zázemím. Od rána do večera sa venuje práci. O jej konkrétnych krokoch však nemôžem povedať nič, pretože sme práve vo veľmi kritickej fáze sťahovania do nových priestorov, čo so sebou prináša množstvo komplikácií.

Milan Lasica, herec a humorista
-- Nie som kompetentný vyjadrovať sa k pani Hroncovej, keďže nie som členom SND. Ale držím jej palce -- je to správny človek na správnom mieste. Snáď sa jej podarí spraviť z SND skutočne umeleckú inštitúciu, a nie sociálnu ustanovizeň. Národné divadlo sa totiž stále pohybuje niekde uprostred týchto dvoch polôh, pričom by malo smerovať k tomu, aby sa stalo reprezentačnou umeleckou inštitúciou. Čo to znamená, to už pani riaditeľka veľmi dobre vie. Je to odborníčka a v Divadelnom ústave odviedla obrovský kus práce.

Zuzana Fialová, herečka
-- Neposudzujem človeka podľa toho, či ide o ženu alebo muža, ale podľa jeho schopností a osobnostných kvalít. Silvia Hroncová má dve veci, ktoré sú dôležité pre riadenie divadla: obrovský vzťah k divadlu a manažérske schopnosti. Dôležité je, aby sa obklopila šikovnými ľuďmi... A tiež očakávam, že mi päťnásobne zvýši plat a že si ma bude vážiť ako ja ju. A že keď budem mať päťdesiat rokov, dostanem od nej pečatný prsteň.

Richard Stanke, herec
-- Pôsobenie Silvie Hronocovej na poste riaditeľky SND vnímam veľmi pozitívne, pretože vniesla nový duch do života Národného divadla. Pokiaľ poznám jej plány, ako napríklad zvýšiť spoluprácu SND s inými súbormi zo zahraničia, pozývať na hosťovanie renomované súbory i režisérov či upevniť postavenie SND v Európe, jej vymenovanie možno hodnotiť jedine ako prínos a plus.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 11:38